Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Tényleg olyan gyenge a védőfal?

2014. április 03. - Asbee

Csapatunk struktúrája alaposan megváltozott, hiszen a korábbi években a klasszis defensive tackle-k mellett 3-4 kiváló defensive endet is sikerült felmutatni. Osi Umenyiora és Chris Canty tavalyi, Justin Tuck és Linval Joseph idei távozásával gyakorlatilag egy kezdő sort vesztettünk el, amelyet eddig csak részben sikerült pótolni. Valóban ennyire meggyengült ez a csapatrész, vagy ennek ellenére sikerül egy jó védelmet összerakni 2014-re?

Ehhez először érdemes megnézni a defense további részét. A snapek kb. felében nickel formációt láthat az ellenfél offense-e, gyakorlatilag ez lett az alapvédelem. Ez azt jelenti, hogy legtöbbször mindössze két linebacker van a pályán. Perry Fewell rendszerében egyébként is a gyenge oldali LB-nek (Will) van a legfontosabb szerepe, őt követi a Mike (középső LB) és a Sam (erős oldali LB). Jon Beasont aranyáron sikerült csak újraigazolni, de legalább van egy klasszis linebackerünk (csak maradjon is egészséges). Mellette Spencer Paysinger és Jacquian Williams is jól mozgott, így azt hiszem nem lehet probléma. Melléjük állhat be az újonnan érkezett Jameel McClain.

A secondary talán túl nagy erősítést is kapott. A safety-k közé érkezett Quintin Demps, illetve visszatért Stevie Brown, így abban az esetben sem lehet gond, ha Will Hill egy újabb eltiltást kap. Antrel Rolle tavaly végre fizetésének megfelelően játszott, Cooper Taylor azonban féltheti helyét. Az idei offseasonnak úgy mentünk neki, hogy Prince Amukamara volt az egyetlen kezdő kaliberű cornerbackünk. Mellé érkezett Dominique Rodgers-Cromartie, aki fizetése és képességei alapján első számú CB-nek érkezett. A nickelback feladatait Walter Thurmond láthatja el, aki szintén javulást jelenthet a sérülései után lelassult Terrell Thomas-hoz képest. A napokban volt még egy érkező Zack Brown személyében és korábban sikerült megtartani Trumaine McBride-ot is. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Jayron Hosley és Charles James is a csapatunkban van, akkor láthatjuk, hogy kissé sikerült túltölteni a secondary-t.

És ez az a tény ami miatt gyengült a védőfal és elengedték Tuckot valamint Joseph-et is. Mindkettejük megtartható lett volna, előbbi már a piac nyitása előtt elfogadott volna egy évi 4 millió dollár körüli szerződést, utóbbi pedig képességei alapján akár évi 7-8 milliót is ér a Vikings-tól kapott 6 helyett. Kik lehetnek a helyettesek?

Elsőként Jason Pierre-Paulnak kell teljesen letudnia korábbi műtétjét. Játszani nem felejtett el, tavaly is mutatott ügyes játékokat (emlékezzünk csak interceptionjére), de sokszor teljesen súlytalanul szerepelt és szomorú volt látni ahogy az offensive tackle-k egy az egyben levették a pályáról. Állítólag újra harcra kész és elmondása szerint meg tudja ismételni 2011-es produkcióját. Szó se róla kellenek is a bravúrjai, ha rájátszásról szeretnénk álmodozni (és azt se feledjük, hogy kontraktusa utolsó évébe ért!). Mathias Kiwanuka belement a szerződéscsökkentésbe, így ő is maradni fog. Pályafutása kissé csalódást keltően alakult, korábbi első körös választottként egyszer sem tudta átlépni a 10 sackes határt. Ehhez azonban azt is hozzá kell tenni, hogy többször is pozíciót kellett váltania, hol defensive endként hol linebackerként szerepelt. Sokoldalúsága továbbra is hasznos lehet, de csodát ne várjunk tőle.

Azt Damontre Moore-nak kell bemutatnia. Néhány hónappal a tavalyi draft előtt top 5-ös választásnak várták, ehhez képest a harmadik körig csúszott, ahol mindenképp jó értéket képviselt. Újoncként nem sokat volt a pályán, igaz ebben belejátszott az előszezonban elszenvedett sérülése is. Képességei megvannak, a special teamben láthattunk tőle szép dolgokat, ez pedig azt vetíti előre, hogy jó játékossal van dolgunk. A lehetőség itt van előtte, ha egészséges marad már az első héttől kezdve komoly játékidőt kaphat. Mellé érkezett Robert Ayers, aki legjobb esetben minőségi csere lehet.

A defensive tackle-k között is láthatunk változásokat. Cullen Jenkins leigazolása szerencsére bevált, kora ellenére is képes kezdő szinten teljesíteni. Mellé kell felfejlődnie Johnathan Hankins-nek. Az egyetemen utolsó évében teljesen kifacsarták, emiatt pedig teljesítménye is visszaesett, így sikerült megszerezni a második körben. Rookie-ként neki sem kellett nyomás alatt játszania, amikor viszont pályán volt nem mozgott rosszul. Merem remélni, hogy Joseph távozásába az is belejátszott, hogy Hankins robbantani tud idén.

Az egyik csere Mike Patterson lehet, aki a napokban írta alá új szerződését. Ugyan nem mai gyerek már, de a rotációba befér, hasznos húzás volt a megtartása. Markus Kuhn van még a csapatban, aki tavaly ACL szakadása után próbálta megtalálni önmagát. Idei éve kulcsfontosságú lehet további pályafutását illetően.

A két poszton kilenc játékosnál többel nem érdemes nekivágni az ősznek, így a draftról egy embert várok a védőfalba. Ő lehet az első körben a legjobb DT prospect, Aaron Donald. Reális esély van a megszerzésére. A pass rusherek közül egyedül Anthony Barr jöhetne szóba a draft ezen szakaszában. A legnagyobb szükség egy defensive endre lehet, közülük például Trent Murphy, Kareem Martin és Jackson Jeffcoat is jó képességekkel rendelkezik (illetve ők azok akiket szívesen látnék).

Összegezve a leírtakat egyértelmű, hogy nevek alapján nem olyan erős a védőfal, mint néhány éve. Visszaemlékezve viszont volt olyan szezon mikor tényleg csak nevekből állt a defensive line és a jó teljesítmény elmaradt. Nagy szükség lesz JPP remeklésére, az ő játéka a védelem arcát is nagyban meghatározza majd. Ha ismét 2011-es önmagát idézi, akkor Kiwanuka és Moore is könnyebben hozzá tudja majd tenni a magáét, a defensive tackle-k pedig a futás ellen remekelhetnek. Jon Beason képes ragadni az ellenfél futóira, mindig a labda közelében van, a secondary pedig remélhetőleg nehezebben téveszti majd szem elől az elkapókat. Ezek az elemek mind mind elősegítenék a védőfal jó teljesítményét, akik akár pozitív meglepetést is okozhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr205897185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása