Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Hogyan tovább 1. rész: edzőink sorsa

2014. december 29. - Asbee

Az alapszakasz végével véget ért csapatunk számára a szezon és már hetekkel ezelőtt arról találgattunk, hogy mit hozhat számunkra a jövő. Most ez aktualitását nyerte, hiszen nincs több mérkőzésünk idén. Így most egy öt részes sorozat indul, amely az én szemszögemből nézve lemodellezi az előttünk álló offseason alakulásait. Elsőként edzőink vannak terítéken.

Alaposan mozgott a szék Tom Coughlin alatt, hiszen legutóbbi Super Bowl győzelme után harmadszor sem tudta rájátszásba juttatni együttesünket, ráadásul sorozatban másodszor zárt negatív mérleggel. A 2013-as 7-9 után 6-10 következett. Mindkét idényt megcsúfította egy-egy nagy nyeretlenségi sorozat. Tavaly 6, idén 7 összecsapást sikerült egymás után elveszíteni. Coughlin 2013 előtt utoljára az első giants-es évében zárt 50%-os mérlegnél rosszabbul. Nem véletlenül lettek tehát kritikusak a hangok. Sokak szerint a legendás head coach megöregedett, kevés az NFL-hez és nem tudja már kellő tűzben tartani játékosait. Ők azonban kiálltak mellette és magukra vállalták a felelősséget. December hónap sokat segített Coughlinon, a Titans-t, a Redskins-t és a Rams-t is sikerült legyalulni. Vezetőedzőnk szerződése 2015 végéig szól, így akár meg is érdemelhet egy újabb esélyt, mivel kétszer is volt már hasonló helyzetben és mindig fel tudott állni belőle.

Egy éve Kevin Gilbride nyugdíjba vonulása után új offensive coordinatort kaptunk Ben McAdoo személyében. Az új OC Green Bay-ből érkezett és jó ajánlólevélnek bizonyult Aaron Rodgers remeklése. Érkezésével egy új, felfrissült játékstílust várhattunk, amely elsősorban a rövidebb átadásokra épít. Volt még egy nagy feladata McAdoo-nak, mégpedig újra fel kellett építenie Manninget tavalyi gyenge játéka után. 2013-ban total yardok számában a 28-dik helyen zárt csapatunk, ami borzasztó számnak számít. A passzjáték valamivel jobb volt, de a 19-dik helyezés sem túl bizalomgerjesztő. Futóink sem brillíroztak, a negyedik legrosszabb játékot nyújtották running backjeink. Szerencsére sikerült javítani. Passzjáték terén a 7-dik, a futójátékban pedig a 23-dik pozícióba jöttünk fel (persze utóbbira nem lehetünk túl büszkék) és a teljes offense a liga 10-dik legjobb csapatrésze lett. Van még hová fejlődni, de a javulás szemmel látható. McAdoo-nak is javulnia kell, kezdetben túl konzervatívak voltak a játékhívásai, később azonban Beckham felépülésekor előtérbe kerültek a nagyobb játékok is. A másik negatívum a clock managament volt, offensive coordinatorunknak e téren nagyobb tapasztalatra lesz szüksége. Ennek ellenére érkezése kedvezően hatott Eli-ra és összességében az offense is előrelépett.

A védelem sajnos átvette a támadók tavalyi "szerepét". Nem sikerült megismételni az egy évvel ezelőtti jó játékot, pláne a lenyűgöző futás elleni védekezést. Persze ebbe belejátszottak a sérülések is, hiszen hamar kidőlt Jon Beason, valamint a fél secondary kiesett, de nagyban benne van a gyenge játékban Perry Fewell is, akinél sohasem tudott konzisztensen jó lenni a csapatrész. Ezt alátámasztják a számok is.

2014: Yards per game, 375.8 (29th); Points per game, 25.0 (23rd)
2013: Yards, 332.2 (8th); Points, 23.9 (18th)
2012: Yards, 383.4 (31st); Points, 21.5 (12th)
2011: Yards, 367.6 (22nd); Points, 23.1 (21st)
2010: Yards, 310.6 (7th); Points, 24.4 (21st)

Jóindulattal is csak átlagos statisztikák, igaz megmenti Fewellt a 2011-es SB győzelem, mikor a rájátszásra valósággal feléledt a defense és többen is képességeikhez képest túlteljesítették magukat. Az idei szezon talán a legrosszabb volt defensive coordinatorunk New yorki pályafutása alatt, ami miatt komoly veszélybe is kerülhet az állása. Megkönnyíti azonban a helyzetét, hogy Coughlin maximum 2-3 évet marad a ligában, kontraktusa pedig jövőre lejár, így vele együtt maradhat védelmünk főnöke is. Igaz azt se feledjük, hogy egy éve szempillantás alatt sikerült "eltávolítani" Gilbride-ot is.

Az ítélet

El is jutottunk a végszóhoz, mikor eldöntöm, hogy ki menjen és ki maradjon. Tom Coughlin valószínűleg kap egy újabb esélyt és kitöltheti 2015 végéig tartó szerződését. Egyet is értek vele, többször felállt már a padlóról, energiájából pedig semmit sem vesztett. Egy év bőven belefér még vele és játékosai is mellette vannak. Jövőre méltósággal vonulhat vissza az NFL-től és akár ismét varázsolhat egyet. MARADJON


Ben McAdoo maradása szerintem nem lehet kérdéses. Döcögősen indult vele a kezdés, de aztán belejöttek támadóink és nagyobb önbizalommal játszik Manning is. Jövőre visszakapja Cruzt és ha a támadófalat is sikerül még jobban megerősíteni, akkor egy 2011-hez hasonló minőségű offense-t láthatunk majd. Játékhívásain valamelyest javítania kell, de mentalitása rendben van, nem véletlenül mondják azt, hogy néhány éven belül vezetőedzői állást is kaphat. MARADJON


Perry Fewell helyzete nem egyszerű. Játékosai mellette is kiállnak, de ez a defense néhány mérkőzéstől eltekintve sohasem volt igazán jó... A játékosanyag nem mindig volt meg hozzá, de többször is alulteljesített a védelem defensive coordinatorunk keze alatt. Akármennyire is fájó, de úgy gondolom itt az ideje búcsút venni Fewelltől. MENJEN


És most ti jöttök, szavazzatok, majd írjátok le véleményeteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr377020585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása