Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Visszatekintő: A 2011-es szezon

2015. május 24. - Asbee

A FA piac és a daft lezajlása után egyre jobban közeledünk az uborkaszezon felé. Így hát itt a remek alkalom, hogy tegyünk egy visszatekintőt és elevenítsük fel mi történt 2011-ben csapatunk háza táján.

Előzmények

2010-ben jó mérleggel, 10-6-tal zártunk, amely ugyan papíron elegendőnek tűnik, de a rájátszásról így is sikerült lemaradni. Pedig az év nem indult rosszul 6-2-vel álltunk, Manningék azonban megtorpantak és nem sikerült jól befejezni a szezont. Pedig erre minden esély megvolt, az Eagles ellen azonban fájó vereséget szenvedtünk hazai pályán. Ennek ellenére a 17. heti washingtoni győzelem után Coughlin megvédte játékosait és elmondta, hogy megcsókolhatják a hátsó felét ha valaki szólni mer valamit a 10-6-os mérlegre.

Természetesen volt némi mozgás a játékosok között, igaz a fizetési sapka határt szabott a fantáziának. Érkezett a Niners-től Dave Baas, akinek Shaun O'Hara helyét kellett átvennie. A prioritás kulcsembereink megtartása volt, többek között új szerződést kapott Ahmad Bradshaw, Deon Grant és Mathias Kiwanuka is. Sajnos távozók is voltak, Barry Cofieldért nem tudtunk versenyezni a Redskins-szel. Kevin Boss-nak és Steve Smith-nek nem jött be a váltás, azóta ők már nincsenek a ligában.

A draftunk ígéretesnek tűnt. A 19-dik választással sikerült megszerezni Prince Amukamarát, akit előzetesen a legjobb 10-be vártak. Marvin Austin szintén első körös tehetség volt, de utolsó egyetemi évében eltiltották, így a 2. körig csúszott. Több neves UDFA is csapatunkat választotta, Mark Herzlich, Spencer Paysinger és Henry Hynoski is a keretbe került.

Játékosaink tartósságával 2011-ben sem volt szerencsénk. Többen is ACL szakadást szenvedtek, akik közül Terrell Thomas kidőlése volt a legfájóbb. A korábbi USC cornerback nagy szezon előtt állt volna. Jonatan Goff hasonló sorsra jutott és ezután nem is lépett már pályára csapatunk színeiben. Marvin Austin ugyancsak kidőlt és sorozatban a második évét hagyta ki. Domenik Hixonnak is csak néhány mérkőzés jutott, ő a Rams ellen szenvedett térdsérülést bravúros TD elkapása közben. Hosszú ideig Prince Amukamara sem volt elérhető, ő az edzőtáborban törte el a lábát. Will Beatty a rájátszásról maradt le szemsérülés miatt.

Regular season

1. hét: @Redskins 14-28

Nem a legoptimálisabb módon kezdődött az alapszakasz, hiszen vereséget szenvedtünk attól a Redskins-től, akiket az ezt megelőző 6 összecsapáson legyőztünk. Hiába volt a 14-7-es vezetés, több pontot már nem sikerült szerezni. Ritka jó mérkőzése volt Rex Grossmannek, aki 305 yardot és 2 TD-t szorgoskodott össze.

2. hét: vs Rams 28-16

Fontos, de áldozattal járó győzelmet sikerült szerezni a Steve Spagnuolo által irányított St. Louis ellen. Hakeem Nicks és Domenik Hixon is touchdownt ért el, valamint Michael Boley is 6 pontra váltott egy fumble-t (azért a játékszert kár volt a fotós arcába vágni). Az összecsapás után kiderült, hogy Hixon keresztszalag szakadást szenvedett és a szezon hátralévő részére kidőlt. Ezzel komoly bajba kerültünk a slot WR pozíciójában - gondoltuk ekkor.

3. hét: @Eagles 29-16

Komoly rangadó előtt álltunk az offseasonban összevásárolt philadelpiai dream team ellen. Félelmünk alaptalannak bizonyult, hiszen csapatunk iskolázott. A mérkőzés sztárja Victor Cruz volt, aki ezen a napon vált klasszissá. Mindkét touchdownja élményszámba ment. Persze Manning sem maradt el tőle és további két TD-t is passzolt. A tavasz egyik hangos eseménye volt Steve Smith Eagles-be való távozása, a WR azonban csak szenvedett ezen a délutánon, hiszen az egyik felé repülő átadást nem tudta megszelidíteni és a disznóbőrt Aaron Ross húzta le. A védők közül Jason Pierre-Paul nevét kell megemlíteni, aki kétszer is sackelte Vicket.

4. hét: @Cardinals 31-27

Az első idegbajos mérkőzés. A hajrához érkezve 20-10-re vezetett a Cardinals Beanie Wells és Jay Feely jóvoltából. Cruztól láthattunk egy csúnya hibát a végén, érintés nélkül került a földre és hagyta ott a labdát, a helyes ítélet pedig fumble lett volna, azonban csapatunk jöhetett. Ezen kívül nem lehetett rá panasz, hiszen 98 yardig jutott, a prímet azonban Hakeem Nicks vitte 162-vel.

5. hét: vs Seahawks 25-36

Nem sikerült átmenti az egy héttel ezelőtti formát és vereséget szenvedtünk a következő NFC West csapattól. Ugyan Manning 400 yarddal és 3 TD-vel zárt, de dobott 3 picket is, ami a győzelembe került. A Seahawks-nál Tarvaris Jackson nem tudta befejezni a mérkőzést, helyére Charlie Whitehurst állt be. Voltak azért szép pillanataink is, Victor Cruz az egész szezon egyik legszebb játékát mutatta be 68 yardos touchdownjakor.

6. hét: vs Bills 27-24

Nagy meglepetésre 4-1-es mérleggel állt a Bills, így sokan őket tartották az összecsapás esélyesének. A pesszimistákra sikerült rácáfolni és Lawrence Tynes mezőnygóljával nyerni tudtunk. Ahmad Bradshaw 3 TD-t futott és a szezon során először zárt 100 yard felett.

8. hét: vs Dolphins 20-17

A bye weekről visszatérve nagyon szenvedtünk a nyeretlen Miami ellen. A negyedik negyedben még a déli csapat vezetett 17-10-re, de egy Tynes field goallal és egy Cruz touchdownnal sikerült megfordítani a mérkőzést.

9. hét: @Patriots 24-20

Sorozatban a harmadik AFC East ellenfél következett, a legnívósabb mérkőzésnek pedig a New England elleni derbi ígérkezett. A pontgyártás nehezen indult be, az utolsó játékrésznek 10-3-as new yorki vezetéssel vágott neki a két csapat. Ahogy a 42-dik Super Bowlon, úgy itt is szükség volt egy nagy fordításra, hiszen 1:36-tal a vége előtt még a Patriors vezetett. Egy bravúros elkapást láthattunk itt is, ezúttal Jake Ballard húzta le bravúrosan a játékszert, a végén pedig a touchdownt is ő ünnepelhette. Ezzel 6-2-re javult csapatunk mérlege és egyre több dicséretet kapott Manning.

10. hét: @49ers 20-27

A győzelmi szériát nem sikerült meghosszabbítani, a San Francisco már kemény diónak bizonyult. Manning 300 yard felett zárt, de a két touchdown mellett kétszer el is adta a labdát, míg Alex Smith a 242 yardját egy TD-re váltotta.

11. hét: vs Eagles 10-17

Újabb bosszantó vereség, ezúttal nem sikerült kihasználni Michael Vick hiányát. Hiába dobott 3 INT-t Vince Young, a győzelem az Eagles-é lett. Ezek közül az egyik első körös újoncunk, Prince Amukamara kezében landolt, akinek ez volt a bemutatkozó mérkőzése az NFL-ben.

12. hét: @Saints 24-49

A szezon (egyik) legcsúnyább mérkőzése. Már félidőben 21-3-as hátrányban voltunk, ekkor gyakorlatilag el is dőlt az összecsapás. Eli-ra ennek ellenére sem lehetett panasz, 406 yardot dobált össze és adott 2 TD-t Cruznak.

13. hét: vs Packers 35-38

Sorozatban 3 mérkőzést veszítettünk el és a veretlen Green Bay Packers látogatott a Metlife Stadiumba. Nem éppen a legideálisabb ellenfél... Csapatunk kaotikus mérkőzést játszott, melyen talán kicsit nagy támogatást kapott a címvédő a játékvezetőktől. Háromszor volt nálunk a vezetés, de a végén elég volt Rodgers-nek egy perc, hogy mezőnygól távolságba vezesse támadó egységét, Mason Crosby pedig értékesítette is a FG-t. Ugyan a győzelmet nem sikerült megszerezni, de az összecsapás megmutatta, hogy játékosaink nem felejtettek el játszani. Nagy volt a hasonlóság a 2007-es Patriots elleni alapszakasz mérkőzéshez, mikor ugyanilyen eredménnyel maradtunk alul.

14. hét: @Cowboys 37-34

New yorki részről talán a szezon legnagyobb regular season összecsapása volt. Az utolsó percekben sikerült megszerezni a győzelmet. Jake Ballard ért el egy gyors touchdownt, amire a Cowboys-nak nem volt válasza. A lehetőségük megvolt, de Tony Romo túldobta a teljesen üresen álló Miles Austint. Az újabb Giants drive újabb TD-t eredményezett, ezúttal Brandon Jacobs volt az elkövető. A sikeres két pontos kísérletnek hála összejött a 3 pontos előny. Persze a Dallas sem maradt adós a válasszal. Sikerült FG távolságba jutniuk, Dan Bailey pedig higgadt szokott maradni az ilyen helyzeteknél. A kísérletet értékesítette is, de Tom Coughlin közben időt kért. A második rúgás már sikertelen volt, Jason Pierre-Paul bele tudott kapni a labdába. A meccs sztárja is ő volt, ezen kívül még 2 sacket és egy safety-t is felírhatott magának. Eli Manning is nagyot játszott, 400 yardot és 2 touchdownt ért el. Az NFL.com a második legjobb mérkőzésnek rangsorolta a csoportrangadót 2011-ből.

15. hét: vs Redskins 10-23

Egyszerűbb mérkőzésnek ígérkezett, de végül nem sikerült megszerezni a kötelező győzelmet. Elkapóink folyamatosan elejtették a labdát, Manning három interceptiont dobott, így végül esély sem volt a Redskins legyőzésére.

16. hét: @Jets 29-14

Gyakorlatilag ezzel a karácsonyi derbivel kezdődött meg csapatunk számára a rájátszás. A lehetőség adott volt, mindkét utolsó mérkőzésünket meg kellett nyerni ahhoz, hogy play offba kerüljünk. A Jets számára is hasonló volt a helyzet, ez még nagyobb rangot adott az összecsapásnak. Ellenfelünk nem bírt magával, már a mikrofonon keresztül megpróbáltak nyerni. Darrelle Revis elmondta, hogy egyáltalán nem is videózott Victor Cruzból, míg Rex Ryan szerint az ő csapata volt a legjobb New Yorkban. Nehezen kezdtünk, a második negyedben a saját 1 yardos vonalunkra csúsztunk vissza. Cruz felé repült egy rövid átadás, aki rögtön lerázott védőt is, utána pedig nem tudták már utolérni és egy 99 yardos touchdownt szerzett! A játék teljesen megváltoztatta a mérkőzés menetét, ezután már nem volt esélye a Jets-nek, csapatunk pedig az utolsó fordulóban játszhatott a rájátszásért.

17. hét: vs Cowboys 31-14

Az NFC East megnyerése és a postseason volt a tét. Szerencsére nem sok kérdés volt, a félidőben már 21-0-t mutatott az eredményjelző. Az izgalmak tehát szerencsére elmaradtak és jöhetett a Falcons elleni mérkőzés!

Postseason

NFC Wild Card Game: vs Falcons 34-2

Mindkét csapat örült a sorsolásnak, hiszen papíron nem a legerősebb csapattal találkoztak. Ami a Falcons ellen szólt, az a hideg időjárás. A mérkőzés nehezen indult be, azonban a második félidőre sikerült átvenni az irányítást. A remek Falcons offense ezúttal nem remekelt és egy pontot sem tudtak szerezni. Két 4 & short szituáció is volt amiket nem tudtak megoldani. Csapatunk támadó egysége hozta a kötelezőt és végre védőink is fel tudtak nőni hozzájuk.

NFC Divisional Game: @Packers 37-20

Jöhetett a visszavágás a Green Bay-nek. A 4 évvel ezelőtti rájátszásban is találkozott a két csapat, akkor hosszabbításban sikerült nyernünk. Most könnyebb dolgunk volt, a Packers-nél mintha elfogyott volna a pihenőhét alatt a motiváció. Elkapóik képtelenek voltak megfogni a labdát, Manningéknek pedig minden összejött, még az első félidő végi hail mary is. A győzelem után jöhetett egy újabb revans a San Francisco ellen.

NFC Championship Game: @49ers 20-17

Rossz időjárási körülmények között, zuhogó esőben került megrendezésre az NFC döntő. Mindkét csapat a legjobbját hozta és végig szoros csatát láthattunk. Megint nagy szükség volt Manningre, akin végig nagy nyomás volt, de higgadt maradt és vigyázott a labdára. A négy negyed nem volt elég és hosszabbításra került sor. Az "elődöntő" drámai csatában dőlt el, hiszen visszahordás közben Kyle Williams kezéből az újonc Jacquian Williams ütötte ki a labdát, ami Devin Thomas-nál landolt. Már csak néhány yardot kellett haladni és következhetett a mezőnygól. Zak DeOssie elég alacsony snapet adott, amit Steve Weatherfordnak sikerült megszelidítenie, Lawrence Tynes pedig 4 év után ismét Super Bowlba rúgta a csapatot.

Super Bowl XLVI: vs Patriots 21-17

Mindkét csapat drámai úton jutott a nagydöntőbe, ahol következhetett a 42-dik Super Bowl "visszavágója". Egy gyors punt után a New Englandhez került a labda. Sokra nem mentek vele, hiszen egy intentional grounding miatt elvették tőlükl a labdát, hiszen Tom Brady a saját end zone-jában állt az átadás pillanatában. A hibát sikerült kihasználni és a megkapott labdát egy hosszú drive végén touchdownra váltottuk, Manning ügyesen találta meg Cruzt. Az első félidő nem sok szépet tartogatott a számunkra, hiszen a Patriots 10-9-re megfordította a mérkőzést. Sajnos a tendencia folytatódott, Brady-ék egy újabb touchdownnal 17-9-re növelték az előnyüket. Ezen valamelyest sikerült kozmetikázni, de a két Tynes field goal még mindig kevés volt. Ezután azonban csapatunkhoz került a lélektani előny. A negyedik negyed elején Chase Blackburn mutatott be egy bravúros interceptiont. Brady nagyon erőltette a nagy játékot és egy hosszú passzt indított a sérülten játszó Rob Gronkowski felé, akit megelőzött Blackburn. Később mégis eldönthette volna a mérkőzést a New England, azonban Wes Welker csúnyát dropolt. Az utolsó drive-ban ismét következett a csoda. Mario Manningham élete elkapását mutatta be az oldalvonal mellett, amellyel 38 yardot sikerült haladni. Mindkét lába lenn volt és a labdát is birtokolta, így nem jött be Belichick challenge-e. A drive viccesen ért véget, Bradshaw-t beengedték a védők, aki későn kapcsolt és már nem tudott megállni. Viszont így tuti volt a 6 pont (a 2 pontos kísérlet sikertelen volt), nem kellett a mezőnygólra hagyatkozni (emlékezzünk mi történt a Baltimore-ral is). A Patriots-nak még volt lehetősége, de a hail mary passz szerencsére sikertelen volt, így négy éven belül másodszor ünnepelhettünk Super Bowlt. Ahogy 2008-ban, úgy az MVP ismét Eli Manning lett, aki 296 yardot és 1 touchdownt ért el.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr827470128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása