Magyar New York Giants Szurkolói Blog

A college edzők a hibásak a gyenge offensive tackle teljesítményért?

2016. február 14. - Asbee

Az elmúlt években nem egy szép reményű támadó falember sült fel az NFL-ben, ezt pedig csapatunk is megérezte. A Super Bowlon ugyanezt a trendet láthattuk, mind a négy offensive tackle szenvedett az ellenfél játékosaival, ez pedig egy új beszédtémát szolgáltathat. Vajon a college edzők hibája a gyengébb szereplés? Az egyik írásban egy rádióinterjút említettek meg és én is ezt mutatom most be.

"Az egyetemi szint a középiskola szintjére süllyedt. Tudtátok, hogy a college-ig nem tanultam semmit a pass protectionről, mert a gimiben állandóan csak futottunk? Megvolt a pozíció fizikalitása. A USC-n már sokkal kiegyensúlyozottabb, pro style offense-ünk volt, passzoltunk és futottunk is." -mondta a Jaguars korábbi tackle-je, Tony Boselli egy rádióinterjúban.

Interjúalanyunk high school edző és arról is beszélt, hogy az NCAA-ben sok dolog kimarad a játékosok életéből és a limitált edzésidő sem segíti a feltörekvő tehetségeket. Az ottani stílus nem tanítja meg a falembereknek, hogy hogyan is kell ebben a pozícióban játszani. Boselli tudja miről beszél, egyetemén háromszor is All-American csapatba választották, az NFL-ben háromszor volt All-Pro és az 1990-es évek legjobb csapatába is beválasztották. Az interjúban Jeff Lageman is megszólalt, aki 10 évet töltött a profik között és a Rams játékosát, Greg Robinsont hozta fel példaként.

"Képtelen tackle-t játszani" -mondta róla Boselli.

"Azért, mert soha nem kellett előtte NFL stílusban játszania addig, amíg a ligába nem került. Egyedülálló tehetség, de ha lenne öt éve arra, hogy fejlődjön..." -válaszolt Lageman.

Ezután újra Boselli vette át a szót:

"Bekerülsz az NFL-be és az új kollektív szerződésnek köszönhetően, amely a legostobább döntés volt amit csak hozhattak, nem tudsz edzeni az offseasonban, nem veheted fel a vállvédőket. Az én időmben háromszor annyi lehetőségünk volt a gyakorlásra, mint a jelenlegi játékosoknak. És ez az útja annak, hogy jobb legyél."

A Bengals offensive tackle-je, Andrew Whitworth mondta neki, hogy a szezon első és utolsó mérkőzése között egyszer sem tudott teljes felszerelésben edzeni.

"Fogalmam sincs falemberként hogyan tudsz vállvédő nélkül fejlődni. Nem tudom hogyan javulhatsz a futásblokkolásban úgy, hogy hetente legalább egyszer gyakorlod a 9 vs 7 szituációt. Nem tudom hogyan állíthatod meg a bull rush-t, a speed rush-t az 1 vs 1 szituációk gyakorlása nélkül."

"Megnézve az elmúlt 7 év mérkőzéseit nem látok olyan OT-t aki ellen nem tudnék semmit sem csinálni. Korábban ott volt Tony Boselli, Jonathan Ogden, Bruce Armstrong, Walter Jones, Tony Jones és például Gary Zimmermann. Ebből a névsorból bárkire rámutathatsz és elit játékos lenne a mai NFL-ben." -vette át a szót Lageman.

Valóban nehéz vitatkozni ezekkel az állításokkal, ligaszinten probléma a támadófalak szereplése. A következő CBA-ben biztosan lesznek ez ügyben változások, hiszen ha ez a tendencia folytatódik még jobban dominálni fognak a védőfalak. Azt is érdekes lesz megfigyelni merre tart majd a liga irányvonala és szélesebb körben megjelennek-e az egyetemeken és a középiskolákban látható formációk és játékok (nem valószínű). Arra sem mernék túl nagy összegben fogadni, hogy az NCAA-ben a csapatok jobban készítenék fel játékosaikat -már ami a játékstílust illeti- a profi világra. Vajon milyen változásokat látunk majd a következő években?

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr858390268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása