Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Az elmúlt időszak draftjai

2016. április 02. - Asbee

Az NFL-ben az egyik legfontosabb esemény a draft. Itt kell csapatot építeni, ezek a játékosok fogják meghatározni az adott franchise elkövetkezendő éveit. Ha rendre rosszul sikerülnek a játékosbörzék, akkor nem lehet jó eredményt elérni. Az együttesek gerincét egyébként is a 3-6 éve profi játékosok alkotják, akik jó eséllyel nem estek át csapaváltáson. Most lássuk nálunk mi a helyzet, hogyan draftoltunk néhány éve.

2010

Volt kockázat JPP draftolásában, hiszen kiforratlan játékosnak tartották, akinek a kiválasztásában bőven volt kockázat. Ehhez képest egy évre rá ő tartotta a teljes védelmet és komoly szerepe volt a legutóbbi Super Bowl győzelemben. Sajnos azóta sem futott ilyen jó évet, hiszen hátsérülés hátráltatta, tavalyi balesete után pedig kérdés, hogy valaha is hozni tudja-e ezt a színvonalat. Linval Joseph szintén jó húzás volt, de már nem a csapatunk tagja. Ugyan New Yorkban is jól szerepelt, de Minnesotában egyértelműen szintet lépett és a liga egyik legjobb defensive tackle-je lett. A többi pick egytől egyig mellényúlás volt, Chad Jones ráadásul autóbalesete miatt nem is tudott pályára lépni a profik között.

2011

A Super Bowl győzelem éve és a draftot is szinte hibátlanra ítélték a szakértők. Prince Amukamarát Patrick Peterson szintű tehetségnek tartották, egyedül a visszahordó képességeiben maradt el, a 19-dik választásnál szinte ajándéknak tűnt. A várakozásoknak sajnos nem tudott megfelelni, elsősorban sérülékenysége miatt. Az idei offseasonban Jacksonville-be távozott, de ott is csak egy évre írt alá. Marvin Austin az utolsó egyetemi évét eltiltás miatt kihagyta, de így is remek húzásnak tűnt. Sajnos újonc idényében rögtön megsérült és a két éves kihagyás már soknak bizonyult. Egyedül Jacquian Williams-nek volt néhány jó mérkőzése, de szerződésének lejárta óta nem talált magának csapatot és valószínűleg ennyi volt számára az NFL.

2012

Ígéretesen várhattuk a '12-es class bemutatkozását is, hiszen David Wilson személyében egy szélsebes futóval sikerült erősíteni, de nyaksérülése miatt hamar befejeződött futballpályafutása. Pedig igencsak otthonosan mozogna csapatunk jelenlegi offense-ében. Rueben Randle ellenben minden lehetséges esélyt megkapott, de nem tudott élni a lehetőséggel és Philadelphiába távozott. Mindent elmond, hogy rajtuk kívül Markus Kuhn vitte a legtöbbre, akinek a személyiségére ugyan nem lehet panasz és nagy sztori az övé, de az NFL szintet nem üti meg.

2013

Borzasztó volt az újoncok színvonala, minden idők egyik leggyengébb minőségű draftjának tartották a szakértők. Nem véletlenül a támadó- és a védő falemberek (oké, azért főleg az előbbinél komoly ígéretek voltak elérhetők) uralták az első kört. Így sikerült kiválasztani Justin Pugh-t, akinek már újoncként helyt kellett állnia. Ugyan tackle-ként néha szenvedett, de guardként top 10-es teljesítményre is képes. Johnathan Hankins-re sem lehet panasz, igaz tavaly ő sem tudta feltámasztani a védőfalat és korán meg is sérült, de új társaival kiegészülve nagy éve lehet. Remélhetőleg vele hosszabbítunk majd, nem úgy mint Hankins-szel... Damontre Moore a draft egyik legnagyobb csúszója volt és sajnos nem is véletlenül. Tehetsége lenne a játékhoz, de a sackeket kellett volna úgy gyűjtenie, mint a sárga zászlókat. Öltözői balhéja után a kirúgás "áldozata" lett, azóta Miamiban próbál szerencsét. Érdekes volt Ryan Nassib kiválasztása, akiért ráadásul trade-eltünk is.

Összegzés

Egyértelműen megállapítható, hogy a negatív mérlegekért talán a legjobban a sorozatos elhibázott draftok a felelősek. A 2011-es és a 2012-es évfolyamból egy játékos sincs már csapatunk keretében, pedig most jöhetne el az idejük. Helyettük nagy pénzű szabadügynököket lehet csak igazolni, akiknek a megszerzése mindig kockázattal jár és a fizetési sapka sem végtelen, szóval ez a tendencia nem tartható fenn. Sajnos volt néhány mellényúlás és a sérülésekkel is roppant balszerencsénk volt. Szerintem más csapat szurkolói között sincs olyan ember aki ne látná szívesen Wilsont a pályán, mindig benne volt egy nagy játék lehetősége már újoncként is. Több projekt játékos is érkezett, akik közül senki sem vált be. Előtérbe kerül tehát az edzői stáb is, pláne a segédedzők, akik nem tudták kihozni a játékosokban lapuló potenciált. Ott van példának Linval Joseph aki a Vikings-ban hatalmasat lépett előre...

Szerencsére valami megváltozott, hiszen a 2013-as draft már jobbra sikeredett, Pugh és Hankins választása is bejött, persze felmerül a kérdés, hogy hosszútávon is csapatunk tagjai lesznek? Két éve már Beckham miatt sikeresnek mondható a játékosbörze és ne feledjük azt sem, hogy Weston Richburg személyében 10 évre megtalálhattuk a kezdő centerünket. A tavalyi játékosok közül ugyan Ereck Flowers és Landon Collins is hibákkal tarkított szezonon van túl, de rookie-ként túl nagy terhet kaptak a vállukra és mindketten szép jövő előtt állhatnak. Ami viszont továbbra is hiányzik az a középső és a hátsó körös játékosok csapatba építése. Ugyan Devon Kennard előtt szép jövő állhat, de eddigi sérülései meggátolták abban, hogy a védelem kiválósága legyen. Andre Williams-től is láttunk szép dolgokat, de sajnos nagyobb esély van rá, hogy eltűnik a süllyesztőben minthogy kiváló running backké váljon.

A FA piacon komoly pénzt hagyott ott Reese és hatalmas erősítést kapott a defense. Vernon, Harrison és Jenkins megszerzése jó alapot jelenthet, de melléjük kellenek még a fiatalok is, akik kis fizetés mellett is jól tudnak játszani. Az edzői stáb alaposan megváltozott, remélhetőleg ez pozitívan hat majd a jövőre és a felfrissített draft stratégia még sokszor beválik majd, mert Eli Manning személyében van egy franchise QB-nk aki kétszer már Super Bowlt tudott nyerni.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr998554328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása