Magyar New York Giants Szurkolói Blog

McAdoo beszámolója: a lendület a felkészülésen múlik

2016. november 19. - zedonbass

A szokásos heti interjú vezetőedzőnkkel, Ben McAdooval (fordítás a csapathonlapról)

K: "Négymeccses győzelmi sorozatnak örülhet a csapat. Ön szerint kitarthat a lendület egyik hétről a másikra az NFL-ben?"

McAdoo: "Abban hiszek, hogy egy hét kemény felkészülésre van szükség. Szerintem ez kifizetődik a vasárnapi vagy épp hétfői meccsnapokon."

K: "A Giants hat győzelmét összesen 21 pont előnnyel szerezte, ugyanakkor 3-1 a mutatója a legfeljebb 3 ponttal eldőlt meccseknek. A higgadtság és a pontos megvalósítás a siker kulcsa a szoros mérkőzések végjátékában? Milyen hozzállással rendelkeznek a játékosok, amikor szoros meccset nyernek meg?"

McAdoo: "Úgy vélem, a játékosoknak van hitük. Egy hét kemény felkészüléssel, az ellenfél gondos tanulmányozásával és a taktika alapos ismeretében a pályán megvan a bizalom a csapattársak között, és magabiztosan játszhatnak. Ez sokat segít."

K: "Úgy gondolja, hogy minél több szoros meccset sikerül megnyerni, annál nagyobb lesz az önbizalom? Az utolsó percekben a játékosok meg vannak róla győződve, hogy megtalálják az utat a győzelemhez?"

McAdoo: "Így van. Nyilván minden hét más és más. Hiszünk benne, hogy meg tudjuk nyerni a szoros meccseket. Magabiztosak vagyunk. A játékosok nem inognak meg és nem lesik az eredményjelzőt, tisztában vannak a helyzetekkel. Egymás közt is a szituációkról beszélünk - nem az eredményjelző figyeléséről, hanem a játékról. Szerintem ez sokat számít a mérkőzések végén. Egyszerűen teljesíteni kell a feladatot az adott játékban, nem pedig a hátralévő időn, az álláson vagy hasonlón töprengeni. Koncentrálj a dolgodra, és bízz a csapattársaidban."

K: "Sokat beszélnek az agresszív döntéseiről. A hétfőn (a Cincinnati elleni 21-10 arányú győzelem során) a negyedik kísérletből megszerzett touchdown épp ilyen eset. Egy másik negyedik kísérletnek is nekifutott, és Elit sackelték. A kiütés volt a cél Landon Collins labdaszerzése után, és Eli passzát elcsenték. Ez megszokott az agresszív játékhívások esetén? Megtűri a jóba vegyülő rosszat?"

McAdoo: "Nem. Nem szeretnék megalkudni a rosszal a jó mellett, ez nem vállalható. Agresszívan akarunk játszani, de sikeresen, pozitív kimenetellel. Ez az edzésekre vezethető vissza. Ha kellően kigyakoroljuk a szituációt, és edzésen végrehajtjuk a játékot, akkor magabiztosabbak vagyunk a mérkőzéseken az adott helyzetben, és nagyobb az esély a sikerre."

K: "Eli a négy legutóbb meccsen 10 touchdownpasszt és hat interceptiont dobott. Szeretné, hogy Eli kockázatot vállaljon? Gondolom, interceptionöket nem kívánatosak, de ösztönzi rá, hogy bátran vállalkozzon?"

McAdoo: "Igen. Sokat beszélünk az agresszivitásról, és tőle is ezt várom. Azt akarom, hogy észrevegye a lehetőségeket, és használja ki, ha tudja, mire számíthat. Szeretném, ha a "családban maradna", azaz magáévá tenné ezt a felfogást. Igyekszünk mindent videón rögzíteni. Agresszív játékot várok tőle. Tisztában vagyunk vele, hogy ebben a bajnokságban előfordulnak rossz dobások, ez vele jár. A védelem olykor jó játékot hív, ez úgyszintén. Azt viszont nem engedhetjük meg magunknak, hogy a saját döntéseink eredményezzenek interceptiont. Ha az első számú megoldás nem alkalmazható, akkor jöhet a második. Ha az sem, akkor meg a harmadik. A döntésen nem múlhat interception. Valószínűleg ez a legfontosabb, és Eli megbízható volt ezen a téren."

K: "Lehet határvonalat húzni az óvatosság és az agresszivitás között?"

McAdoo: "Igen. Nem azt várom tőle, hogy óvatos legyen, hanem hogy agresszívan játsszon. Ezen a poszton nem játszhat jól az, aki óvatoskodik. Agresszívan akarunk játszani, támadó felfogásban, semmilyen értelemben sem óvatosan. Ki kell használni a lehetőségeket. Természetes, hogy egyes dobások félresikerülnek, de az a fontos, hogy a snap előtt jó döntések szülessenek. Ha nem válik be, közelebbi célpontot kell választani, ha pedig nincs más választás, ki kell dobni, vagy akár be kell vállalni a sacket. De semmi esetre sem szabad rossz döntéseket hozni. Itt fontos a megfogalmazás is: nem arról van szó, hogy nem engedélyezhetünk labdavesztéseket, hanem arról, hogy vigyázzunk a labdára, és bölcsen döntsünk."

K: "A Philadephia elleni meccs végén, a vezetés őrzésekor Paul Perkins állt a hátsó pozícióban, és Ön passzt választott harmadik és négynél. (A passzból interception lett.) Hétfőn, amikor szintén vezetett a csapat a mérkőzés végén, Rashad Jennings volt a pályán, és futást választott harmadik és hatnál (9 yardos eredménnyel). Ön szerint ezek hasonló helyzetek voltak?"

McAdoo: "Igen, szerintem mindkét meccsvégi szituáció nagyon hasonló volt. Úgy véltük, hogy két jó játékkal próbálkozhatunk mindkét esetben. Az egyiknél sikerült, a másiknál nem. Az egyik handoff volt, a másik pedig passz. Megpróbálkoztunk egy-egy játékkal, és bíztunk benne, hogy mindkettő beválik."

K: "Odell Beckham Jr. a múltkoriban 10 elkapást mutatott be, de 97 yardot ért el, ami jócskán az átlaga alatt marad. Ugyanakkor nem látszott rajta, hogy frusztrált vagy ideges lenne, elfogadta a helyzetet. Ön is így látta, és vajon ez a fejlődés jele nála?"

McAdoo: "Tény, hogy nagyon megnehezítették a dolgát. Volt néhány lehetősége, de nem tudtuk eljuttatni hozzá a labdát. Ez már csak így megy ebben a ligában. Találkozunk jó védelmekkel és olyan csapatokkal, amelyek megpróbálják kivonni őt a játékból. Az ellenfél mindent megtett ennek érdekében. A 10 elkapását is nehéz volt elérni. Mindent megtett, elvégezte a feladatát, nehéz elkapásokat is bemutatott szoros fedezet mellett. Segített az előrehaladásban."

K: "A futásokról sok szó esett, a futások elleni védelemről nem annyira. Egymás után négy ellenfél is 100 yardnál kevesebbet tudott megtenni a pályán ilyen módon. Ez olyan terület, amivel viszonylag elégedett?"

McAdoo: "Hétről hétre beszélünk a futások megállításáról. Ez voltaképpen minden védekező játék kiindulópontja. Ha sikerül megállítani a futót, a futással együtt járó dolgok is kevésbé sikeresek. Mivel én támadásban hívom a játékokat, tisztában vagyok vele, hogy a futójátékok hozadéka ugyanolyan fontos, mint maga a futójáték. Ha sikerül meggátolni, azzal nehezebb helyzetbe hozzuk az ellenfelet."

K: "Ön szerint jól működött a futás elleni védelem a legutóbbi mérkőzéseken?"

McAdoo: "Igen, de nem azért ülök itt, hogy vállon veregessem magunkat. Egy újabb mérkőzésre készülünk a héten, és a futások megállítása mindig nehéz ügy. Ezen a héten újabb komoly feladattal nézünk szembe (a Chicago ellen)."

K: "Marshall Newhouse teljes karrierje során tackle pozícióban játszott. Nehéz számára átállni a guard feladatkörére?"

McAdoo: "Mindenképpen. És ez nemcsak a felkészültségéről és a munkamoráljáról árul el sokat, hanem az is kiderül belőle, hogy okos és tapasztalt futballista. Oldalt váltani és belülre is kerülni nem könnyű. Egyértelműen felnőtt a feladathoz, és jól teljesített a csapatban."

K: "Mi a módszer a hétfői meccset követő rövid hét során? Igyekszik több pihenőidőt biztosítani a játékosok számára? Már hétfőn, a Bengals elleni meccs előtti néhány órában is foglalkozott már a Chicagóval?"

McAdoo: "Igen, nekiugrottunk a Chicago elleni felkészülésnek, főleg a posztok edzői. A koordinátorok és a vezetőedző még nem, de ők már igen. Az alapvető munka nagy része a keddi találkozásunk során zajlott. A játékosok szerdán kaptak egy kicsivel több pihenőidőt, kedden pedig szabadnaposak voltak. Csütörtökön viszont korán reggel kezdtük a felkészülést."

K: "A taktikai és mentális felkészítés a szokásos mederben halad?"

McAdoo: "A mentális felkészítés egy kicsit más. Kedden nem lehet a szokásos módon beindítani, de ezt nem mentegetőzésnek szánom. El kell végezni a feladatunkat, és vasárnapra készen fogunk állni rá."

K: "A Bearsről az a hír járja, hogy jobb csapat, mint a mérlegük mutatja (2-7). A mérkőzéseik visszanézésekor mit gondol?"

McAdoo: "Szerintem jó csapatról van szó. Néhányszor már szembekerültem Jay Cutlerrel (irányító), úgyhogy tudom, milyen veszélyes. Jó játékos, bármilyen dobásra képes. A védelem is jól felkészített. Lényegében rajtuk múlik. Elköltöttek némi pénzt, és draftválasztásokat is felhasználtak. Látható, hogy a csapat lassanként összeáll. A front seven nagyon tehetséges, és vannak tartalékai. Képesek a fejlődésre."

K: "Ön szerint az újonc Jordan Howard veszélyes, erős futójátékos?"

McAdoo: "Igen, efelé tart. A stílusa alapján veszélyes futóról van szó, hosszú futásokra képes, és jól viseli a terhelést. Feltétlenül meg kell állítanunk a futásokat a hétvégén. Ez kiemelkedően fontos számunkra."

K: "Zach Miller ügyes tight end. A felvételek alapján Cutler gyakran választja őt célpontként?"

McAdoo: "Ha van olyan játékos, aki a pálya közepén veszélyesen tud futni, az segíti a passzjátékot, különösen a split-safety tekintetében. Sok különböző irányítóval játszottak, de úgy tűnik, Zach lesz Jay kedvenc célpontja."

K: "Milyen változást jelent Jerrell Freeman és Danny Trevathan a védelemben?"

McAdoo: "Jól végzik a munkájukat, elsősorban a kommunikáció terén, ez a felvételeken látható. Eredményesen olvasztanak egybe mindent. Sok játékosuk van különböző háttérrel, de akár az egyetemi bajnokságból, akár más csapatokból érkeztek, segítik az egységet, és ez kiderül a felvételekből."

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr5311972878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása