Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Hogyan is állunk a pénzügyekkel?

2017. február 13. - Asbee

A tavalyi költekezés szinte páratlan volt a csapat történetében, de szerencsére bevált, a védelem ismét a régi fényében csillogott. Természetesen idén nem számíthatunk ilyen neves érkezőkre, de hiányposztok még mindig vannak amelyekre új emberek kellenek és több játékosunk szerződése is lejárt. Lássuk mennyi az annyi.

Ugyan a fizetési plafonról még nem kaptunk hivatalos információt, de a pletykák alapján 168 millió dollár körül költhetnek majd a csapatok. Ennek alapján jelenleg a 25-dik helyen állunk, kb. 25 millió dollárnyi hely van még a cap alatt. A leggyengébb a Dallas Cowboys, ők nagyjából 11 millió dollárral a cap felett állnak. Természetesen ez még változni fog, a csapatok több idősődő, nagy fizetésű játékostól fognak megválni vagy átstrukturálni a szerződésüket, esetleg fizetéscsökkentést adni nekik.

Ahogy arról már olvashattatok, nálunk Victor Cruz, Dominique Rodgers-Cromartie, Shane Vereen, J.T. Thomas és Rashad Jennings lehet veszélyben. Jelenleg nehéz megjósolni kire mi vár, de egy próbát érdemes tenni. Cruz valószínűleg távozik vagy nagyon nagy mértékű fizetéscsökkentést kap. Cut esetén 7,5 millió dollár szabadulna fel. Shane Vereennek balszerencsés éve volt, így azt gondolom továbbra is számítani fogunk rá. Ellenben J.T. Thomas távozása szinte biztosra vehető, rajta 3 millió dollárt lehetne spórolni. Vereen megtartása Jennings távozását jelentheti, Jerry Reese számára pedig további 2,4 millió dollárt. DRC-t szándékosan hagytam a végére. Őt kirakni nagyon értelmetlen dolog lenne, a legutóbbi szezonban is bebizonyosodott, hogy szükség van három jó cornerbackre. 8,5 millió dollárt fog keresni és a cut esetén 4 millió lenne a dead money. Nála az átstrukturálás lehet a megoldás, ha rajtam múlna megpróbálnék 1,5 millió dollárt áttolni a jövő évre, amely így garantálttá válna. Ez esetben idén 7 millió dollárt foglalna a capből, jövőre pedig 10-t (a DM ekkor 3,5 millió lenne). Ez alapján további 12-14 millió dollár szabadítható fel, tehát a szabadügynök piacnak nagyjából 37-40 millió dolláros cap space-szel lehetne nekivágni.

Három olyan lejáró szerződésű játékosunk van akik nagy pénzre számíthatnak, név szerint Jason Pierre-Paul, Johnathan Hankins és Keenan Robinson. JPP a legkényesebb téma. Az biztos, hogy végre nagy pénzt akar és ez teljesen érthető is. Hogy pontosan milyen fizetést szeretne az egyelőre homályos, először évi 11-12 milliós szerződésről, majd Olivier Vernon pénzéről is hallani lehetett. Előbbi talán még kigazdálkodható lenne, utóbbi nem valószínű. Big Hankkel valamelyest könnyebb dolgunk lenne, ő valószínűleg évi 8-9 millió dollárért New Yorkban tartható, persze minőségi DT-t könnyebb találni, mint pass rushert. Robinson azért jóval kevesebb összegre, évi 3,5-4 millió dollárra számíthat, ennél többet nem szabad adni neki. A legjobb coverage linebacker a keretben, de az elmúlt években a sérülékenységgel már többször is meggyűlt a baja és nem akkora klasszis, hogy megérje túlfizetni. Lassan a jövőre is fel kell készülni, Justin Pugh az 5. éves opciójával fog játszani és Weston Richburg újonc szerződése is az utolsó évéhez ért. Utána Odell Beckham Jr. és Landon Collins lesz a soros, nem lenne jó az utolsó pillanatig várni a hosszabbítással. Persze ennek a megtervezése már komoly munkát igényel és nem is biztos, hogy jelen pillanatban bele kell menni.

Mivel a salary cap évről évre nő, ezért farnehéz szerződéseket szokás adni, a tavalyi nagy szerzeményeink is éves átlagfizetésük alatt kerestek első New yorki szezonjukban. Olivier Vernon kontraktusa például 13 millió dollárt foglalt el a capből 2016-ben, de összességében 17 milliót kereshet meg évente. A logika és a megérzés azt mondatja velem, hogy eljött a búcsú ideje és Jason Pierre-Paul most már valóban a zöldhasú után fog menni, ha pedig kikerül a piacra akkor tényleg megkapja azt a pénzt, mint OV. Ez esetben szinte kötelező feladat lesz Hankins megtartása és azt gondolom, hogy Keenan Robinsont sem engedjük sehova. Kettejük pénze nagyjából 10 millió dolláros cap hitet jelentene. Ezután nagyjából 25-30 millió dollárral lehetne nekivágni a free agent piacnak, amely számos hasznos játékos megszerzésére elegendő lehet.

Szükség van egy 2. számú elkapóra, egy tight endre, egy vagy kettő támadó falemberre, valamint egy defensive endre és/vagy tackle-re. Jerry Reese általában úgy próbál nekimenni a draftnak, hogy a hiányposztokat nagyjából orvosolja, persze nem lehet mindenhova top fizetéssel rendelkező játékost megszerezni. Emiatt jöhet szóba Victor Cruz megtartása, hiszen például Kenny Britt, Kendall Wright vagy Brian Quick drágább megoldás lenne és nem is biztos, hogy meghoznák a kellő minőségi ugrást. A jelenlegi keretben pedig sem King sem Lewis (legalábbis egyelőre) sem Harris nem kezdő szint. A tight endeknél szintén hasonló a helyzet, csupa 30 körüli játékost találunk akiket én nem szívesen fizetnék meg. A támadófalba viszont nagyobb eséllyel érkezni fog a vérfrissítés, bár sokakkal ellentétben nem Andrew Withworth ügynökét támadnám be. Pugh mellett megtalálhatjuk a következő guardunkat, T.J. Lang, Ron Leary és Kevin Zeitler is free agent lehet, Ricky Wagner pedig a fal jobb oldalának adhat stabilitást, de a tackle posztra szóba jöhet Matt Kalil vagy Riley Reiff is. Az elmúlt időszakban nagyon nagy lutrit jelentettek az újonc OL játékosok, így inkább egy veteránba fektetnék be. JPP olcsóbb alternatívájaként Charles Johnson, Devin Taylor vagy Andre Branch érkezhet.

Kb. 15-20 millió dollárt lehet majd elkölteni, ebbe belefér egy top fizetésű spíler, de valószínűleg lesz még hely két vagy három kisebb fizetésigényű, kezdő potenciállal rendelkező érkezőre is. Igaz ezt is nehéz kiszámolni, mivel előfordulhat, hogy a számunkra nyilvános adatok nem teljesen pontosak, de egy átfogó képet kaphatunk arról, hogy mi várhat ránk tavasszal.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr7012253290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása