Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Néhány gyors gondolat a draftról

2017. május 03. - Asbee

A vasárnapi nappal befejeződött az idei draft és ahogyan az lenni szokott mindenki bizakodik (vagy éppen bosszankodik). Később egy podcast formájában mélyebben is elemezni fogjuk a játékosbörzét, most azonban jöjjön néhány gondolat az elmúlt néhány napról.

Nagyobb variációs lehetőségek az offense-ben

Mindenkit meglepett Evan Engram draftolása annyira nagy hype volt David Njoku, illetve a támadófal irányába, hogy inkább ezt az irányvonalat tudtuk volna elképzelni és az Ole Miss játékosát inkább az első kör végére vagy a második kör elejébe vártuk. Azonban ha jobban megnézzük a játékát 4,42 másodperc alatt futotta le a 40 yardot, 0,11 másodperccel gyorsabban mint Mike Evans. A fekvenyomásban és a 3 cone drillben is jobban szerepelt nála, a súlypontemelkedésük és a 20 yard shuttle eredményeik pedig nagyjából egyenlőek. Ugyan nem fog úgy blokkolni, mint Rhett Ellison, de jobban be tud segíteni a futójátékba is, mint gondolnánk. Ezen kívül azt se feledjük, hogy a pálya bármely részén alkalmazható, ne lepődjünk meg, ha a slotban és az oldalvonal mellett is látni fogjuk, de biztosan fel fog tűnni a backfielden is. Sokat jelenthet ez a no huddle offense-nél és egyébként is több lehetőséget ad az edzőink kezébe. Tavaly szinte csak és kizárólag 3 elkapós felállást láthattunk, amelyben Sterling Shepardé volt a slot pozíció. Victor Cruznak nem feküdt az oldalvonal melletti játék, idén Brandon Marshall jelentős előrelépést jelenthet. Ha megfelelően alkalmazzuk az elkapóinkat, akkor egy sokkal változatosabb offense-t fogunk látni.

Túldimenzionáljuk a Davis Webb picket

Megszokott trend az NFL-ben, hogy a korosodó irányítók mögé fiatalabb játékosokat próbálnak draftolni. Így volt ez a Patriots-nál, gondoljunk csak Jimmy Garoppolo-ra vagy Ryan Mallettre. Ott van példaként Garrett Grayson is, akit két éve vitt el a Saints. Nem lesz mindenkiből Dak Prescott vagy Russell Wilson, jókora szerencse is kell, hogy ezek a játékosok beváljanak. Ugyanez elmondható Webbről is, aki ráadásul Air Raid rendszerből jön, ami még jobban megnehezíti a dolgát (érdemes megfigyelni Jared Goff tavalyi szezonját). Két vagy három évet biztosan a padon fog tölteni. Ha addig jó játékot mutat az előszezonokban és Manning játéka is gyengül, akkor van esély a bevetésére, ha újra a régi lesz Eli játéka, akkor azon sem lepődnék meg, ha 41-42 éves korában is játszana még. Ne legyenek kétségeink, ha három év múlva is úgy fog játszani mint azt tette 2015-ben, akkor megtartjuk őt. Ennyi viszont mindenképp belefért, hogy a harmadik körben hozunk egy QB-t.

Érkezhet még egy futó

Ha hihetünk a nyilatkozatoknak, akkor Paul Perkins lesz az első számú running backünk, a harmadik downoknál pedig vélhetően Shane Vereen fog a pályára kerülni. Valószínűleg Wayne Gallman is kap némi lehetőséget, akit azonnal pályára küldhetőnek tartanak. Shaun Draughn is elcsíphet egy roster helyet és ne feledjük Orleans Darkwát sem, akin ugyan látszik, hogy jó játékra lenne képes, de vagy lehetőséget nem kapott vagy pedig megsérült.  A pletykák szerint még mindig versenyben vagyunk LeGarrette Blount szolgálataiért, aki a rövid yardos szituációknál és a goal line-nál jelenthetne megoldást. Túl sokat azonban ne várjunk tőle, 30 feletti játékos, ráadásul Super Bowl győzelem után van, az ilyen futókat én elkerülném. Ha az ár is rendben van, akkor részemről jöhet, de ne számítsunk arra, hogy 100 yardokat fut majd meccsenként.

A támadófal...

Sokan várták az O line megerősítését, de ha jobban megnézzük a helyzetet várható volt, hogy idén is más posztokra használjuk el az értékes pickjeinket. Várható volt, hogy a szabadügynök piacon nem fogunk túlfizetni senkit sem, irreális összegek repkedtek. Azt se feledjük, hogy jelen pillanatban három darab első és egy darab második körös választott van ebben a támadófalban. Közülük egyiküknek sincs négy évnél nagyobb tapasztalata, így nem csoda, hogy kicsit türelmesebben állnak hozzájuk. Minél korábban érkezik egy játékos a draftról annál nagyobb az upside-ja, így csak extrém esetben mondanak le valakiről egy vagy két év után. Amellett, hogy egyénileg is tapasztaltabbak lettek ezek a játékosok egységként kell jól teljesíteniük és ezeken a posztokon a legfontosabb az összeszokottság. Nem biztos, hogy rosszul jövünk ki ebből a helyzetből, bár én is óvatos vagyok az offensive line megítélésével, mert arra is jó esély van, hogy minden marad a régiben. Egyedül D.J. Fluker az új érkező, a többiek ismerik egymást és ez még sokat érhet. Az első 4-5 forduló után kiderül, jól döntöttek-e a vezetőink, addig felesleges károgni.

Instant impact a védőfalban?

Nem számítottam Dalvin Tomlinson érkezésére, nem is néztem át olyan mélyen a defensive takcle posztot. Olyan játékossal erősödtünk, aki akár azonnal a kezdőcsapatba állítható, amire valószínűleg szükség is lesz. Jay Bromley nem győzött meg, Robert Thomas pedig csere szintet képvisel. Nagy lehetőség előtt áll Tomlinson és azt se feledjük, hogy a második DT volt aki gazdára talált. Érdemes figyelni a draftolatlan játékosokat is, Jarron Jones-nak komoly esélye lehet a keretbe kerülésre. Persze ehhez az is kelleni fog tőle, hogy fizikálisan és mentálisan is felkészült legyen.

Mélység a cornerback poszton

Janoris Jenkins, Dominique Rodgers-Cromartie és Eli Apple mögött nagy üresség tátong, ne lepődjünk meg tehát ha érkezik még egy veterán CB. Ez kell is, hiszen DRC nagyon sérülékeny és a mai NFL-ben szükséged van három jó cornerbackre. Közel sem biztos, hogy Michael Hunter vagy Donte Deayon megfelelő értéket képvisel.

Ki lesz a kicker?

Ignoráltuk a kicker posztot a drafton és egyelőre Aldrick Rosas az egyetlen rúgónk. Ne lepődjünk meg, ha ő lesz a befutó, mert az ismeretlensége ellenére csupa jót hallottam róla. Konkurencia azonban biztosan érkezni fog és hozunk majd mellé egy tapasztalattal rendelkező játékost is.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr5712475073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása