Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Eli Manning vállalja a felelősséget,

de a katasztrófális támadófal a bűnös a csapat szenvedéséért

2017. szeptember 13. - MyG

Nagyon jó, hogy a Giants nem egy Broadway darabban játszik. A színházhoz vezető ajtót valószínűleg bezárnák és bedeszkáznák, a darabot azonnal levennék a műsorról a borzalmas előadás után. A támadóegység, amiből hiányzott a meccseket is eldönteni képes sztár, Odell Beckham Jr., soha többet nem kapna munkát.

Eli Manningnek nem volt jó éjszakája, amikor a labdát dobálta a Cowboys elleni 19-3-as vereséggel végződő meccsen. Sackkelték a sok third down közül mindjárt az elsőnél - a RT Bobby Hart megcsinálta azt a bűvésztrükköt, ami Demarcus Lawrence-t  egy éjszaka alatt All-Pro játékossá tette - és a dolgok még rosszabbra fordultak. A GM, Jerry Reese rossz szolgálatot tett Manningnek, amikor arra kényszerítette, hogy a mögött a támadófal mögött játsszon, ami tavaly is kínozta.

A meccs után Manning kiállt a pódiumra és vállalta a felelősséget. Ez az, amit egy vezérnek csinálnia kell, akkor is, ha nem minden az ő hibája. Megtanulta ezt a nagy testvér Peytontól, aki kint volt az AT&T Stadiumban, hogy megnézze Elit. De a kistestvérnek soha nem volt ideje eldobni a labdát. Beckham hiányzott neki. Brandon Marshall elveszettnek tűnt a támadóegységben.

"Azt gondolom, az egész támadóegységnek fejlődnie kell." - mondta Manning. "Velem kezdve. Jobb munkát kell végeznem, felkészültebbnek kell lennem, jobban kell vezetnem a csapatot. Magammal fogom kezdeni, elmozdulok innen. Csak jobban kell játszanom. Meg kell csinálni a játékokat."

Manning egész éjszaka rövid passzokat dobált (dinking and dunking), pedig ez nem az ő világa. Ben McAdoo vagy tervezetten vagy pusztán szükségszerűségből, nem engedte őt hosszú passzokat dobni, egészen a harmadik negyed végéig, amikor a Brandon Marshallnak szánt 40 yardos átadás nem ért célba. A támadóegység nem tudott first downt se elérni egészen a második negyed elejéig.

Ez volt Manning kétszázadik főszezoni kezdése sorozatban, de a futball istenek hamarosan utolérik, ha a támadófal nem tud neki zsebet kialakítani, nem biztosítják neki a tiszta dobás lehetőségét. Nem számít, hogy mennyire tapasztalt QB, az első ösztön mindig az önvédelem. Manning nem hallott lépteket, látta, hogy igazi 280 fontok (127 kg) esnek rá. 

"A zsebben voltam, körbe mozogtam. Nem néztem a lerohanást." - mondta. "A pályát néztem. Próbáltam néhány játékot meghosszabbítani."

Egy ódivatú, texasi stílusú fenékberúgást kapott a Giants a Cowboystól, bár arra számítottak, hogy decemberben majd az NFC East csoport bajnoki címéért, januárban pedig már a Superbowl-ba kerülésért harcolhatnak.

Az egyetlen jó dolog van, amit erről a vereségről el lehet mondani az az, hogy 1986-ban és 2007-ben is vesztettünk a nyitó éjszakán Dallasban, utána mindkétszer megnyertük a Superbowlt. De azokon a meccseken a támadóegység legalább életjeleket mutatott. Most vasárnap éjjel téli álmot aludtak. 

Természetesen nagymértékben sújtotta a csapatot, hogy Beckham inaktív listára került, miután a meccset megelőzően az edzőkkel és az orvosi stábbal dolgozott. Ők úgy gondolták, hogy OBJ kificamodott bal bokája még nincs meccsképes állapotban, nem éri meg kockáztatni. Jelenleg ő a támadóegység egyetlen veszélyes eleme. Segíthetett volna a Dallas ellen?

Nagy valószínűséggel nem. Miért? Reese-nek annyira tetszett a 2016-os katasztrófális támadófal, hogy úgy döntött, sértetlenül megőrzi. Mind az öt kezdő most is kezdő. A támadófal természetesen a leggyengébb láncszem volt a 2016-os Giants-ben, a fő oka annak, hogy a csapat nem volt képes hét egymást követő meccsen, beleértve a rájátszás vesztes meccsét Green Bay-ben, 20 pontot elérni. Összesen 95 pontot értek el, ami meccsenként 13,6-es átlagot jelent. 

Nagyon sok dolog szárad McAdoo és az ő ebédlőtálca méretű playbookja lelkén. Bátor és kreatív volt két évig, amíg Tom Coughlin támadó koordinátoraként dolgozott 2014-15-ben, annak ellenére, hogy a csapat 6-10-es negatív mérleggel zárt mindkét évben. De most, hogy egy személyben felelős a teljes működésért, sokat vesztett az összeszedettségéből és nem egy pillanat művésze játékhívó többé. A támadójátéka túl kiszámítható. Rövid passzok. Kiszámítható futás. McAdoo leghatékonyabb játéka volt 2016-ban a quick slant Beckham-nek, aki majd megpróbál távolságot nyerni. Manningnek most nem volt Beckham és nem volt senki, aki valamit hozzá tudott volna tenni. 

Shane Vereen elkapott 9 passzt, ez 51 yardot jelentett. Ez 5,7 yardos átlag elkapásonként. Sterling Shepard-nak 7 elkapása volt, 44 yard. Ez 6,3 yardos átlag. Marsall mérlege 1 elkapás, 10 yard, ez is másodiknál, a meccs utolsó játékában.

A Giants nem tud legyőzni egy jó csapatot OBJ nélkül. 

"Nyilvánvalóan ő egy fantasztikusan jó játékos." - mondta Manning. "De vannak más játékosaink is. Jobban kellett volna játszanunk ennél. Jobban kell azon dolgoznunk, hogy a third down-okat sikeresen hozzuk."

McAdoo nem tudja a támadóegységet működtetni OBJ nélkül.

"A támadóegységünk nagyon csalódáskeltő volt." - mondta McAdoo.

OBJ hiánya miatt?

"Odell-en kívül még nagyon sok játékosunk van, akik képesek játékokat hozni." - mondta. "Ez nem lehet mentség"

Nem bocsátkozott becslésekbe arról, hogy Beckham fog-e játszani a hazai nyitómeccsen, hétfőn éjjel (kedd hajnali fél 3-kor magyar idő szerint) a Lions ellen. 

Valahogy nem igazságos, hogy Beckham nem tudott játszani, Ezekiel Elliott pedig módot talált arra a texasi bíróság előtt, hogy a családon belüli erőszak miatt kapott 6 meccses eltiltását felfüggesszék, futott 104 yardot és 36 yard elkapása is volt. 

"Ok, ez egy meccs a 16-ból." - mondta McAdoo. "Óvatosnak kell lennünk, nehogy túl érzelmesek legyünk egyetlen meccs miatt. Sok erőfeszítés és energia van ebben a meccsben. Megemeljük a kalapunkat a Dallas előtt, de tovább kell lépnünk a következő meccsre."

A shownak folytatódnia kell.

Nekem erről a cikkről eszembe jutott Bástya elvtárs: "Szerénység! Ne tömjénezze magát! Szerénység! Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység."

Hogy jön ez ide? Meggyőződésem szerint amíg a játékhívásokon nem változtatunk, amíg McAdoo továbbra is egy fenékkel akar két lovat megülni, nem vesz erőt a büszkeségén és nem adja át a játékhívást másnak, addig nem fogunk előbbre lépni. Lehet Eli Manninget hibáztatni a kudarcért (megtette saját maga), az offense válsága ennél mélyebb. A tavalyi szezon után azt mondtam, McAdoo megítélését nagyban befolyásolja, hogy mennyire képes a hibákat kijavítani, változtatni. Semmi sem változott, sajnos. E mögött a támadófal mögött állhatna akár Rodgers vagy Brady, nem tudna jól teljesíteni. Russell Wilson szintén szenved a gyenge o-line miatt. Ő mobil, de ugyan úgy az életéért küzd, mint Eli. Ez a helyzet kétségtelenül felőröli az embert, így tényleg nem lesz még négy éve Manningnek. Nagyobb változtatások nélkül nem leszünk versenyképesek, OBJ egészségesen is kevés lesz. 

De ez tényleg csak az első meccs, meglátjuk, képesek leszünk-e továbblépni.

myerscol11s-3-web.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr8912825844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása