Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Vajon tényleg az edzők ellen tüntetnek a játékosok?

2017. november 06. - Asbee

Nincs olyan ember a földön aki ennyire rossz szereplést várt volna a csapatunktól, senki sem várta az öt legrosszabb alakulat közé az együttesünket. Mindenkinek van egy véleménye a jelenleg kialakult helyzetről, azzal azonban mindenki egyetért, hogy elsősorban az edzői stábot lehet hibáztatni a borzasztó játékért és Jerry Reese tevékenysége sem volt olyan sikeres, mint egy évvel korábban. Az állomány azonban még így is minőségi és vannak akik úgy gondolják, hogy néhány hete már csak a minél előbbi edzőváltásért küzdenek a játékosok. Vajon tényleg így van?

Volt már hasonló a sportok világában és a magyar focin nevelkedett elménknek sem véletlenül ez jut az eszébe. Persze arról már korábban is írtam, hogy az NFL lebonyolítása teljesen más, mint a gurulós focié, itt egyedül a drafthelyet befolyásolja az, ha a 32-dik, a 27-dik vagy mondjuk a 22-dik helyen végez a csapat, ebben a franchise rendszerű ligában nem lehet kiesni. Ugyan nem mondják ki, de manipulálni így is szoktak a csapatok, emlékezzünk csak vissza az Indianapolis Colts 2011-es szereplésére, mikor Peyton Manning kidőlése után Andrew Luck megszerzéséért beáldozták a szezont. Ez az edzői stáb munkájába került és ugyan nem minden alakult úgy Luck pályafutásában mint azt várták, de kijelenthető róla, hogy olyan kaliberű irányító akivel Super Bowlt lehet nyerni, így ilyen szempontból rendben van a Colts döntése. Egy ilyen lépés meghozatala elsősorban a tulajdonosi körhöz és a GM-hez köthető, bár a mi esetünkben erről nincs szó, hiszen Reese alatt is újra forró lett a szék. Egy játékosnak azonban milyen érdeke fűződhet egy elvesztegetett szezonban?

Folyamatosan változik az NFL csapatok kerete és ugyan olyan szinten nem változik meg, mint az egyetemek játékosállománya, de a kulcsembereken kívül rendre új arcok tűnnek fel 3-4 évente az öltözőben. Egy újonc szerződése 4 évig szól, sokan már korábban más csapathoz kerülnek, keveseknek van arra reális esélye, hogy hosszú évekig otthonra találjon az adott franchise városában. Hogy mire célzok ezzel? Arra, hogy a játékosoknak önzőeknek kell lenniük. Sokan csak vándormadarak, azért is küzdenek, hogy a következő szezonban is a ligában maradjanak, jó eséllyel máshol folytatják a pályafutásukat. Nekik már teljesen mindegy lesz, hogy az 1. vagy az 5. választási jog lesz a korábbi csapatáé, őt csak az érdekli, hogy a ligában maradjon és a lehető legjobb feltételeket harcolja ki magának. Ezt pedig úgy tudja megtenni, hogy lehajtja a fejét, nem foglalkozik a körülményekkel és bízik abban, hogy valaki továbbra is alkalmazni akarja majd. Azt sem felejtem el, hogy nehéz így szerepelni és ez elsősorban a sztárok teljesítményén mutatkozhat meg. Azzal kapcsolatban azonban kételyeim vannak, hogy a tegnapi játék és főleg a védelem leeresztése Ben McAdoo-nak szólt.

Azért gondolom ezt, mert sokaknak van bizonyítani valója. Janoris Jenkins eltiltás miatt nem volt ott a pályán és akármennyire jó játékos, azt azért tudjuk róla, hogy nem egy agysebész intelligenciájával rendelkezik. A tegnapi védelemből mindössze Jason Pierre-Paul, Snacks Harrison és Landon Collins az akik sok mindent letettek már az asztalra és a szerződésük/státuszuk miatt a jövő évi kerettagságuk is szinte garantált. JPP nem játszott rosszul, a futás ellen kimondottan odatette magát, volt egy olyan játéka amit szinte tanítani sem lehet. Harrison tweetben kért bocsánatot a szurkolóktól a megengedhetetlen játékért és úgy gondolom, hogy ő az aki száz százalékban odateszi magát. Nehéz gyermekkora volt, draftolatlan játékosként érkezett a ligába, mindenért keményen meg kellett dolgoznia és ezt soha nem is fogja elfelejteni. Collins-on megmutatkoztak a beleszarás jegyei, többször is egy vagy két ütemmel a támadó mögött járt, ami nagy játékokat eredményezett. A helyzete olyan szempontból más, hogy még mindig az újonc kontraktusával játszik és egy-egy rossz szereplés megmutatkozhat a későbbi fizetésén is.

Ha végignézünk a sérülteken, akkor láthatjuk, hogy alapból egy felforgatott defense lépett pályára. Olivier Vernon és Kerry Wynn hiányában a negyedik számú DE, Avery Moss volt a kezdő és ugyan egy ötödik körös választáshoz képest korrektül teljesít, de egy ilyen prémium poszton komoly visszaesést jelent egy ilyen kaliberű játékos szerepeltetése. Két kezdő linebacker, B.J. Goodson és Jonathan Casillas is az oldalvonal mellett álldogált és Keenan Robinson sem bírta végig egészségesen. Casillas a védelem kapitánya is és ugyan nem tartozik a posztján a liga legjobbjai közé, de a jelenléte sokat számít a játékostársai számára. Jackrabbit hiányában Ross Cockrell is több lehetőséghez jutott. Az első hetekben sem úgy teljesített a védelem, mint tavaly és ezekkel a hiányzásokkal sem számíthattunk javulásra. Az összképhez ráadásul azt is hozzá kell tenni, hogy Spagnuolo-nak kell a jó játékosállomány ahhoz, hogy bejöjjenek az elképzelései.

A védőfalban Moss mellett Dalvin Tomlinson is újonc, rookie-ként pedig nem fognak fellázadni az edzőik ellen. A linebacker sorban pedig nevetségesnek hangzik a Calvin Munson-Curtis Grant páros. A secondary-ben Eli Apple-nek és Darian Thompsonnak is van még mit bizonyítania, az eltiltása után pedig Dominique Rodgers-Cromartie is észhez tért és rájött, hogy produkálnia kell magát ahhoz, hogy a vélhetően bekövetkező cut után korrekt szerződést kapjon máshol.

Végezetül azt tudom leírni, hogy ebben a helyzetben egyértelmű a kollektíven megmutatkozó csökkenő motiváció. Senki sem úgy küzd egy ilyen gyenge mérlegű csapatnál, mint tavaly, mikor a rájátszásért küzdöttünk. Ahogy nekünk, úgy a játékosoknak is egyértelmű, hogy nagyon nagy meglepetésnek kellene történnie Ben McAdoo megtartásához. Teljesen normális emberi tulajdonság, hogy a csapata nem küzd érte olyan mértékben, mint azt tették egy évvel ezelőtt. A szezon fele, 8 mérkőzés van hátra, erre a két hónapra pedig bárkit, akár Micimackót is le lehetne ültetni a padra, teljesen lényegtelen ki viszi el a balhét. Összességében tehát egyértelmű, hogy nem mindenki teszi úgy oda magát, mint kellene, de nem gondolom, hogy fellázadott a "nép" Ben McAdoo ellen. A HC sorsa így is eldőlni látszik, akik pedig érdekeltek a jövőnkben is nekik szinte mindegy már ki a főnök, a következő szezonra nem lesz hatással az idény hátralévő része.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr7013193374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása