Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Az offseason lehetséges végkimenetelei

2018. január 03. - szviko

A csúfos, 3-13-as szezon befejeztével a franchise történelmének egyik legfontosabb döntéssorozata elé néz, miután 40 év után először, szezon közben megvált mind Ben McAdoo HC-tól, mind Jerry Reese GM-től.

usa_today_10504196_0.jpg

Személyes véleményeink, javaslataink helyett tekintsük át a lehetséges irányokat, amelyeket választhat a Dave Gettleman vezette Front Office. Az irány természetesen nagyban függ a következő head coach-tól, s annak preferenciájától. Az írás elkészülte alatt a csapat a következő jelölteket készül még meghallgatni: jelenlegi ideiglenes HC Steve Spagnuolo-t, továbbá Eric Studesville-t (Broncos korábbi assistant HC és RB coach), Josh McDaniels-t (Patriots OC), Matt Patricia-t (Patriots DC), Pat Shurmur-t (Vikings OC) valamint a Panthers DC-jét, Steve Wilkins-t.

Vannak egyértelmű és kötelező lépések, amelyeket függetlenül a leendő vezetőedző személyétől meg fog a csapat lépni, ilyen például az offense falba történő invesztálás. Az, hogy ezt esetleg Gettleman több draft pick-kel, leendő szabadügynökeink (Pugh és/vagy Richburg) újraigazolásával, vagy teljes nagytakarítással a nulláról építi fel, azt a jövő dönti el. A legnagyobb kérdés azonban, a Draft második húzásának köszönhetően a QB pozició és Eli Manning sorsa. Nézzük a lehetséges szenáriókat:

1) Eli Manning távozik

Eli imádja a Giants-et, s többször hangot adott annak, hogy szeret a csapat irányítója lenni. De mi van akkor, ha nem szeretne részese lenni még egy újjáépítésnek? Ha az új stáb új irányítóval, tiszta lappal szeretne indítani? Gettleman első sajtótájékoztatóján jelezte, hogy nyitott a Manning-éra folytatására, azonban többször kiemelte, hogy meg akar bizonyosodni arról, hogy valóban Eli-e a megfelelő irányító a folytatáshoz:

“Még nem volt hozzáférésem a meccsvideókhoz, de először is tudnod kell miből főzhetsz. Eli rengeteg meccset nyert a csapatnak, tud kűzdeni. Intelligens játékos, ő meg én le fogunk ülni beszélni, és ha a Philadelphiában látott teljeseítménye nem egyszeri alkalom volt, és hiszem, hogy nem az volt, folytathatjuk a munkát”

Talán ez a legkevésbé valószínű forgatókönyv, de a csapat helyzetében minden opciót figyelembe kell venni.

1A) A csapat elcseréli Manninget

Ha a csapat és Manning útja elválnának, képbe kerülhet egy esetleges trade. Ehhez azonban Eli akarata is kell, hiszen jelenlegi kontraktusa tartalmaz egy záradékot, miszerint a csapat nem cserélheti el az irányítót beleegyezése nélkül. Ha a esetleg bele is megy, beleszólása van a lehetséges cserepartner kilétébe is, tehát bőven tartogat kérdőjeleket ez az elmélet. 

Ha mégis megtörténne a csere, kérdés, hogy a csapat mit várhat Manning ellenértékeként? Ne feledjük, elmúlt 37 éves, valamint egy elég izmos szerződéssel is rendelkezik, ami összességében nem mutat túl jól. Ugyan ennek egy része a csapatunk sapkáját terheli, viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy értelmes elkapókkal/támadósorral azért még mindig bármelyik offense vezére tud lenni. 

Az szezonközi trade határidejének lejárta elött is szóba került Manning elcserélése, ennek fejtegetése kapcsán Ed Valentine egy elég korrekt csereértéket állapított meg, ami szerinte egy első körös, valamint egy kondícionális jövőbeni pick, tehát nagyjából az, amit a Vikings Sam Bradfordért adott az Eaglesnek.

Így kérdés nélkül kihúzhatja Gettleman a jövő franchise irányítóját 1/2-re, majd a kapott másik első körös húzással további csapatrészek kaphatnak erősítést.

1B) Kompenzáció nélkül távozik

Ez a lehető legrosszabb megoldás lenne, hiszen Manning mindenféle ellenérték nélkül, cut után távozna. Egyrészt ez azt is jelentené, hogy a viszony annyira megromlott a csapat és az irányító között, hogy közös nevező (cserepartner) hiányában engednék el, másrészt a jelentős halott pénz (12.4 vagy 6.2 millió dollár) miatt a fizetési sapka is megsínylené a lépést. Harmadrészt ez eldöntené Gettleman draftpolitikáját is, és az első húzással egészen biztosan irányító érkezne, aki koránt sem biztos, hogy első évében már készen állna a játékra.

2) Manning marad a csapatnál

Talán erre van a legnagyobb esély, több tényező miatt is. Manning a franchise történetének egyik, ha nem a legjobb irányítója, stabilitást adhat az új edzői stábnak az építkezéshez, valamint így hozzásegítheti a csapatot a jövőbeni sikerekhez is. Ez több módon is megvalósulhat:

2A) Manning marad, QB pick a dratfon

A médiumok és a szurkolók erről a irányról beszélnek a legtöbbet, sokan ezt tartják a legvalószínűbbnek. A rendkívül jó draftpozíció (utoljára 1981-ben húztunk 1/2-re, akkor a most már HOFer Lawrance Taylort húztuk), valamint a tehetséges QB class miatt ebben az esetben magyarázható, illetve logikus döntés lenne az irányító pick. Így az újonc QB-nak lenne ideje felvenni a ritmust, Davis Webb óta pedig tudjuk, hogy Manning nagyon is komolyan veszi az utánpótlás támogatását, mentorálását.

2B) Manning marad, a csapat ráhajt a győzelemre

Valami hasonló lehetett a korábbi csapatvezetés fejében a tavalyi offseasonben is. Ennél az iránynál a csapat meglovagolja a Manningben lévő 1-2 évnyi minőségi tartalékot, s mindent vagy semmit alapon egyértelműen a Super Bowl győzelem a cél. A jelenlegi rostert a szezonkezdet elött is sokan SB esélyesnek tartották, ehhez hozzáadva a következő draft mindegyik kör második pickjét -de leginkább az 1/2-t és a 2/34-et-, valamint egy potens edzői gárdát, elég erős -de leginkább győztes- csapatot építhetnek utolsó éveire Manning köré.

2C) Manning marad, a roster mélyítése

Ez véleményem szerint csakis akkor valósul meg, ha trade keretében a csapat elcseréli 1/2-es választási jogát. Ha megfelelő prospect hiányában úgy véli Gettleman, hogy nem érdemes senkit kiválasztani a második helyen, értelmet nyerhet egy hátratrade. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ott van a rosteren a már említett, tavalyi 3. körös Davis Webb, akiben a korábbi vezetés láthatta Manning potenciális utódját. Ha ugyan ezt Gettleman is látja, az extra pickekkel elkezdheti a csapat építését, először Manninggel, majd később Davis-szel a center mögött. Egy hátratrade előkészítheti egy OT húzását is, hiszen az 1/2-n reach szagú Connor Williams vagy éppen Mike McGlinchey hátrébb kifejezetten jó értéket képviselhet.

A fenti kérdésekre nem most fogunk választ kapni, rengeteg tényező befolyásolja majd a keret -és Manning- alakulását, mindezek ellenére érzésem szerint Eli jövőre is a Giants rosterét fogja erősíteni, mindazonáltal sokak tényként kezelik QB picket. Előbb azonban a hangsúly az új edzői stáb kinevezésén lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr9913547771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása