Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Leendő szabadügynökeink: ki maradjon, ki menjen?

2018. január 05. - szviko

A csapattal kapcsolatban mostanság a legnagyobb beszédtéma a leendő HC megtalálása, illetve a drafttal kapcsolatos találgatások -pláne miután mindkét kaliforniai irányító, Josh Rosen és Sam Darnold is hivatalosan bejelentették, hogy profinak állnak-, de nem feledkezhetünk meg egy, a kettő közötti fontos állomásról, a szabadügynök-piacról.

ccd70ad6af78883dc47b03c73b6c8c9c_crop_exact.jpg

Az elöttünk álló offseasonben nem kevesebb, mint 20 játékos válik korlátlan szabadügynökké a csapatból, őket most egyesével megvizsgálom, majd röviden összefoglalom érveim az adott játékos maradása, avagy elküldése mellett (RFA sztátuszú játékosokkal ebben a posztban nem foglalkozunk).

Shane Vereen (RB): Vereen kitöltötte a 3 éves, 12.35 millió dolláros szerződését a csapattal, s az ő példája remekül mutatja, hogy miért rizikós sokszor a RB igazolás. Első évében rögtön 59 elkapással (495 yard, 4 TD) nyitott, valamint egész jó, 4.3 yard/carry mutatóval futott (igaz csak 260 yardért, 0 TD mellett). Az ezt követő évben mindössze 5 mérkőzésen lépett pályára, 158 yardot pakolva a közösbe,  tricepsz sérüléssel IR-en kezdte (aktiválását követően hiába várták sokan futójáték feltámadását tőle), majd végezte is a szezont. Idén méginkább visszaesett, futásból 164 yardot tudott összeszedni (már csak 3.6-os átlaggal, 0 TD), elkapásokból is 268 yard jutott neki, 0 TD-vel. Az eredményekből és a meccsvideókból láthatjuk, hogy ezzel a teljesítménnyel gyakorlatilag nem volt hatással a játék menetére.
Vélemény: elengedném, ezeket a számokat simán hozhatja Wayne Gallman és Paul Perkins, nem beszélve remek draftpozíció adta potenciális RB pickről.

Keenan Robinson (LB): Remek első éves bemutatkozása után, amikor is az egyik legjobb cover linebackerünk volt , újraigazoltuk, reménykedve a korrekt teljesítmény megismétlődésében. Idén azonban a rengeteg sérülés miatt nem tudta a korábbi szintet hozni, árnyéka volt önmagának. 
Vélemény: El fogja a csapat engedni őt. Legfőképp azért, mert ideje ténylegesen gatyába rázni a LB sort, a Reese féle fél- és vészmegoldások nem jöttek be, Gettleman egyik fő feladata (az OL, QB mellett ) ez lesz.

DJ Fluker (G): A szezon elött egy évre érkezett Fluker, ennek ellenére kis túlzással az egyetlen üde színfoltja volt az idei támadófalnak. Sérülés miatt azonban sajnos ő is idő elött kiszállt, viszont jelenléte azonnal érezhető változást hozott a futásblokkolásban.
Vélemény: megtartása mellett vagyok és szerintem a csapat is erre törekszik majd. Nem fog egy valag pénzbe kerülni, még mindig csak 26 éves, és guardként megtaláltuk számára az ideális pozíciót.

Johnatan Casillas (LB): ő is kötltötte a csapattal kötött 3 éves, 10.5 millió dolláros kontraktusát. A kezdeti special teamerből a védelem egyik csapatkapitánya lett. Igazán kiemelkedőt sosem nyújtott (habár második évében karriercsúcsot jelentő, 96 tackle került a neve mellé), ennek ellenére a védelem állandó tagja volt. Fiatalabb ő sem lesz már, a következő szezon kezdetekor 31 éves lesz, és ne feledjük, hogy nyaksérülése elég komolynak tűnik, akár a karrierje végét is jelentheti.
Vélemény: Karizmatikus személyisége ellenére elengedném, ahogy írtam sosem játszott magas szinten, ugyan az a véleményem, mint Robinson esetében, itt playmaker LB-re lesz szükség.

Justin Pugh (OL): Pugh esete talán a legnehezebb: a korábbi első körös játékosunknak első éve (RT) után a csapat megtalálta az igazi helyét a falban, LG-ként a liga abszolut krémjéhez tartozik/zott. Remek teljesítményét azonban több dolog is árnyalja: egyrészt rendkívül sérülékeny (idén 8, tavaly 11 meccsen tudott pályára lépni), másrészt korábban sem rejtette véka alá, hogy rookie szerződésének lejártával után bizony ő nagy pénzt szeretne. Ennek ellenére még mindig a siralmas fal legjobb játékosáról beszélünk, esetleges elengedésével még nehezebb lesz potens O-line-t varázsolni.
Vélemény: Nagyon nehéz döntés, több tényezős a dolog. Gettleman egyik legnagyobb prioritása a támadófal újjáépítése lesz, ebben óriási segítség lenne Pugh. Viszont a rengeteg sétüléssel a háta mögött megéri-e neki az áhított nagy pénzt oaadni? Érzésem szerint lesz olyan csapat, aki ezt megteszi neki (a tavalyi guard fizetésekből kiindulva simán 10+ millió / év), és ez a csapat minden bizonnyal nem a Giants lesz.

Kerry Wynn (DE): hasznos, de nem igazán kiemelkedő DE. Futás ellen egész korrket, egy-egy apró megvillanás ellenére a passrush nem nagyon létező fogalom Wynn esetében.
Vélemény: egy passrushban gyenge DE-nél többre van szüksége a csapatnak (pláne ha a kezdő DE páros sem remekel benne), azt gondolom, hogy nem fogjuk marasztalni.

Weston Richburg (C): Richburg esete kísértetiesen hasonlít Pugh helyzetéhez. Remek játékos, ám a sérülésekkel (főként agyrázkódás) neki is jócskán meggyűlt a baja. Egy dologban viszont nagyon is különbözik Pugh-tól: Brett Jones gyakorlatilag ott folytatta, ahol Richburg abbahagyta sérülése után. Jones személyében Richburg olcsóbb alternatíváját láthatjuk, és ezt Gettleman is észben fogja tartani, amikor szerződéseket kezd osztogatni (Jones korlátozott szabadügynök lesz!).
Vélemény: a fent leírtak miatt el fogjuk engedni, minden bizonnyal Jones kapja meg a szerződést és a bizalmat.

Geno Smith (QB): Smith még mindig a kezdő pozícióról ábrándozik, amit nem a Giants-nél fog megkapni.
Vélemény: még Eli Manning sorsa is bizonytalan a csapatnál, nem kérdés, hogy elengedjük.

Ross Cockrell (CB): trade keretében került New Yorkba, azt gondolom, hogy nem vártunk tőle sokat, viszont szép csendben azért lehozott egy egészen vállalható szezont. A CB sor egyetlen játékosa volt, aki az értékelhető teljesítmény mellett nem szenvedett motivációs és fegyelmi problémákkal. Ha állandó kezdőnek nem is, hasznos kiegészítő játékosnak mindenképp számolni lehet vele.
Vélemény: Hosszas sorbanállás nem lesz az ügynökénél feltehetőleg, ezért kapni kell az alkalmon, és marasztalni a következő szezon(okra) is.

Orleans Darkwa (RB): Ahhoz képest, hogy az év elején még a depth chart végén kullogott (sokan a keretszűkítés túlélését sem látták benne), karrierje legjobb évén van túl, a szezont 751 yarddal ls 5 TD-vel fejezte be (4.4 y/c). Nem egy RB1 alkat, viszont láthattuk, hogy megfelelő gameplannel -még gyenge offense fal mellett is- becsúszhat egy-egy nagyobb játék vagy 100+ yardos meccs. Darkwa sorsa nagyban befolyásolhatja, hogy mikor és milyen RB-et húzunk a drafton. 
Vélemény: Mindenképp megtartanám, leginkább egy csapatbarát, kevesebb garantált pénzzel, de több ösztönzővel ellátott, egy vagy két éves konktraktust raknék Darkwa elé.

Kelvin Sheppard (LB): újabb, tipikus félmegoldásként érkezett (vissza) a szezon közben, játéka azonban alkalom adtán egészen hasznos és élvezetes volt.
Vélemény: Veterán minimumért megtartható lehet, biztosítva ezzel számára a roster helyért való küzdelmet.

John Greco (G): szezon közben érkezett, veterán guard
Vélemény: 32 éves, azonban még szeretne játszani. Ekkora mértékű újjáépítésnél nincs helye a csapatnál.

Mark Herzlich (LB): Az örök bentmaradó, aki valahogy minden évben megragad a keretben. Nem kiemelkedő képességű, ám remek morállal bíró játékos, az öltöző egyik kedvelt figurája. A tavalyi szezont IR-en töltötte.
Vélemény: Az újjáépítés az öltözői hangulat helyreállításával kell, hogy kezdődjön, ebben remek partnere lehet Herzlich Dave Gettlemannak. Egy egy éves, veterán minimumhoz közeli szerződéssel marasztalnám, az amúgy egész korrekt special teamer, rákot is túlélt játékost.

Akeem Ayers (LB): újabb linebacker, akivel próbált a csapat tüzet oltani, nem meglepő módon ő is szezon közben érkezett.
Vélemény: Ugyan az az álláspontom, mint a többi, átlag alatti LB esetében, nem marasztalnám.

Darryl Morris (CB): A keret feltöltésére igazoltuk szezon közben, talán kicsivel jobb teljesítményt is nyújtott, mint az elvárható lett volna.
Vélemény: Roster helyért küzdhet, amennyiben visszahozzuk. 

Jay Bromley (DT): Klasszikus, 3. körös Reese-pick. Sosem tudott igazán felnőni a feladathoz, egy-egy megvillanása ellenére sem. Kár érte, jóval szebb jövőt reméltünk draftolásakor.
Vélemény: erős 50-50, ha marasztaljuk is, maximum egy egy éves szerződéssel, fillérekért.

Nick Beckton (OL): Szezonközi igazolás, az 53 fős keret tagja volt az utolsó mérkőzésen.
Vélemény: tipikus camper játékos, a nyári edzésekre meghívást kaphat.

Tavarres King (WR): Karriercsúcs elkapás (18) és TD (3). Sokan jobbnak tartják, mint Roger Lewist. Nem kezdő potenciál, ezt láthattuk idén, viszont korrekt sokadik számú elkapó lehet, akit alkalom adtán egy-egy mély labdával meg lehet kínálni. 
Vélemény: Mindenképp visszahoznám, a roster helyért küzdhetne nyáron.

Nat Berhe (S): A korábbi, csak ST játékos nem igazán tudott élni a védelemben kapott lehetőséggel. Hatalmas ütköző, viszont cserébe sok missed tackle kerül a neve mellé, ráadásul a sérülékenységével is vannak problémák. Korábban Strong Safetyként nagy sleepernek tartottam, sajnos ez nem jött be.
Vélemény: nem fogunk túlzottan versenyezni érte, minden bizonnyal más csapatnál fog jövőre játszani.

Devon Kennard (LB): fantasztikus és reményt keltő rookie évét követően (4.5 sack) kicsit megragadt a középszerűségben. Az idei évet kettős szerepkörben (SLB/DE) egészen korrekt módon lehozta, ez talán javíthat helyzetén. Remek hozzáállással és munkamorállal bír.
Vélemény: Az öltözben és a médiában is remek egyéniség, megtartására nagy esélyt látok.

 

Képforrás: bleacherriport.com

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr9613551041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása