Menjen vagy maradjon: Robbie Gould

2017. január 22. - Asbee

Josh Brown balhéja miatt új kickerre volt szükségünk, így kapóra jött Robbie Gould, akit némi meglepetésre nem tartott meg a Chicago Bears. A szezon közben érkező rúgó kontraktusa az idény végéig szólt.

Nem is vallott szégyent, a mezőnygólok közül mint a 10 kísérletét értékesítette, viszont volt 3 kihagyott extra pontja, bár ennyi talán még belefér. A chicago-i szurkolók is örültek, hogy korábbi kedvencük csapatot talált.

Hoztunk egy fiatal kickert Aldrick Rosas személyében, de az előszezonra szükségünk lesz egy rutinos játékosra is ezen a poszton. Nem látok rá okot, hogy ő miért ne Gould legyen, bár azt is hozzá kell tenni, hogy nem szabad neki nagy pénzt adni, kérdéses lesz tehát, hogy egy minimum közeli összeggel is megelégszik-e.

Adrian Peterson akarja a Giants-et

Egyoldalú vonzalom?

Adrian Peterson mint Giant? A Minnesota Vikings RB-je állítólag azt monta csütörtökön, hogy a Giants egyike annak a három csapatnak, amelyikben szívesen játszana, ha emlékezetes minnesotai karrierje véget ér.

Vajon a Giants-nek érdeklődnie kellene Peterson után?

A cikkíró Ed Valentin egyértelmű válasza: nem. Semmiképp, semmi esetre sem. Semmi esély rá, hogy Peterson jó ötlet legyen a Giants számára.

Mindenekelőtt ő már nem az az ADRIAN PETERSON! Ő már nem az a srác, aki 2.097 yardot futott és játékonként átlagosan 6 yardot haladt előre a labdával 2012-ben. Ő egy srác, aki már 32 éves lesz a következő szezonban és most egy olyan szezont fejezett be, amelyben legutolsó térdsérülésének köszönhetően mindössze három meccset játszott. Ezalatt 37 labdacipelésből csekélyke 72 yardot ért el, ami játékonként átlagosan 1,9 yardot jelent.

Peterson alapfizetése 2017-re 11,75 millió $, a fizetési sapkából összesen 18 millió dollárt képvisel. Pletykák szerint (talán több is, mint pletyka - MyG) eléggé valószínűtlen, hogy a Vikings hajlandó ezt az összeget kifizetni neki. Petersonnak van egy 6 millió dolláros roster bónusza is, március 11-i határidővel (Ha ezen a napon még a rosteren van, akkor ezt az összeget muszáj neki kifizetni akkor is, ha másnap már kirúgják. - MyG) Ezek után nyilvánvaló, hogy ki tudja kényszeríteni az elbocsátását, amennyiben nem fogadja el a fizetéscsökkentést.

Amennyiben tényleg így tesz, úgy a Giantsnek távol kellene maradni tőle. Tény, hogy 29. lettünk a ligában a 88,2 átlag meccsenként futott yarddal és 30. a 3,5 átlagos labdacipelésenkénti yarddal 2016-ban. Tény, hogy erősíteni kellen a Rashad Jennings, Paul Perkins teamet. De nem Peterson a megoldás.

Miért?

Tovább

Menjen vagy maradjon: Mark Herzlich

Szinte az is csoda, hogy Mark Herzlich profi játékos lett, hiszen egyetemi évei alatt a rákkal is meg kellett küzdenie és kevés orvos gondolta úgy, hogy még visszatérhet a pályára. Ő azonban nem adta fel és annak ellenére, hogy nem draftolták már újonc évében Super Bowl győztes lett.

Ugyan nem lett az a meghatározó játékos akit vártunk, de hasznos special teamerré vált. A linebacker sorban nem tudott kezdővé válni, ott csak epizódszerep jutott neki, a legproduktívabb éve 2014-ben volt, mikor 52 szereléssel és 1 sackkel zárt. Idei legjelentősebb megmozdulása a Ravens ellen volt, mikor Jonathan Casillas-nak segített be a goal line stopnál. Statisztikailag viszont a legcsendesebb szezonja a 2016-os volt.

Az NFL-ben is igazi túlélőnek számít, többször is úgy ment neki az edzőtábornak, hogy bármikor kikerülhet a csapat keretéből, de végül mindig az 53-as roster tagja lett. Erre mindenképp büszke lehet, a betegségéből felépülve így is csodát tett még annak ellenére is, hogy jobb játékosnak vártuk. Közelít a 30-hoz, ráadásul Devon Kennard újonc szerződése negyedik évéhez ért, így nem lepődnék meg ha inkább egy fiatalabb, jóval nagyobb upside-dal bíró játékos után kutatnánk.

Menjen vagy maradjon: Leon Hall

Kilenc éve húzott le a Cinncinnati Bengals-ban és azzal a céllal érkezett, hogy stabilitást adjon cornerback poszton, hiszen kellett egy játékos a slot pozícióba is. Hátműtétből jött vissza, de szinte végig játékra alkalmas állapotban volt.

Jól használta ki Steve Spagnuolo a képességeit, hiába kopott meg Hall atletikussága, a szezon második felében safety-ként számolt vele a defensive coordinator. Pályafutása során először szerzett sacket, rögtön kettőt és volt egy interceptionje is. Amire hoztuk azt teljesítette.

A maradása viszont erősen kérdéses. 33 éves lesz, ez pedig kritikus kor ezen a poszton, nem lenne jó megvárni, míg megégetik. Ráadásul néhány alkalommal inaktív is volt, így azt gondolom, hogy a korra való tekintettel inkább egy fiatalabb megoldás után nézünk.

Menjen vagy maradjon: Larry Donnell

Ígéretesen indult Donnell profi karrierje, hiszen anno irányítóból vált tight enddé és a kezdetekben úgy nézett ki, hogy megtaláltuk a kezdőnket erre a posztra. Sajnos idővel minden hiányossága előjött és idén már pályát is alig látott.

2013-ban nagy meglepetésre negyedik emberként tartottuk meg az aktív keretben, de ez nem csoda, hiszen az előszezonban remek szívósságról tett bizonyosságot. A következő év már az övé lett, mindenki Adrien Robinsontól várta a berobbanást, a "tight endek JPP-je" azonban eltűnt a süllyesztőben, Donnell pedig 623 elkapott yarddal és 6 touchdownnal zárt. Árnyalta a képet, hogy 4 fumble-t vétett és az elkapott labdákkal nem tudott mit kezdeni, röhejes jeleneteket művelt. Tavaly vissza is esett a produkciója és a nyaksérülése miatt a pályafutása is veszélybe került. Szerencsére folytatni tudta, de Will Tye lett a kezdő, a Rams ellen elkövetett hibája után pedig abszolút kegyvesztetté vált.

Szinte semmi esély a maradására. Will Tye korrekt 2. számú TE lehet a jövőben, Jerell Adams pedig továbbra is projekt emberként funkconálhat. Potenciál van benne, produkció egyelőre nem sok. Egy kezdő játékosra van szükségünk, ő pedig nem Donnell lesz.

Menjen vagy maradjon: Marshall Newhouse

Két évvel ezelőtt érkezett és igen vegyes érzelmeket váltott ki a megszerzése. Green Bay-ben nagyon felsült, a Cinncinnati pedig elengedte és tőlünk kapott egy újabb esélyt.

Cserének jött, de Will Beatty sérülése miatt a kezdőben találta magát. Többször is megverték a pass rusherek, azonban nem zuhant össze teljesen a támadófal és 2015-ben vele is egész korrekt játékot láttunk az O line-tól. Az idei évben ő sem volt mindig egészséges és guardként is helyt kellett állnia. Nem egyszerű helyzet, ráadásul a kezdő helyét is elveszítette, Bobby Hart lett a right tackle, de az utolsó két mérkőzésen ismét Newhouse kapta meg a posztot.

Nem az a játékos már, aki bohózat tárgyát képezi, azonban nem is kezdő szint. Egy korrekt cserének számít, akihez nyugodtabb szívvel hozzá lehet nyúlni mint egy sokadik körös rookie-hoz. Kb. ennyire képes, nagyon meglepődnék ha szerződést kapna a free agent piac nyitásáig. Valószínűleg nem Hartban látjuk a jövő emberét, hiszen akkor most sem váltottuk volna le, Newhouse-ról pedig tudjuk mire képes, így azt gondolom más irányba fogunk elmozdulni. Jelenleg nem egy újabb cserére, hanem egy kezdőre van szükségünk.

Eli - ezúttal a háttérben

Eli Manning érdekes módját választotta annak, hogy a háttérben maradjon egy, a Hamptons régióban lebonyolított nagy értékű beszerzés során.

A Giants QB állítólag büszke tulajdonosa egy 8,5 millió dollár (kb. 2.465.000.000 forint) értékű, 7.000 ft2 (650,32 m2) méretű otthonnak a Long Island-i Quoge-ban.

Egy ingatlanüzlet a térségben nem szokatlan, de a vevő neve igen: Mr. Chester LLC. Egy cég, amit Manning 6 éves king charles spanieléről, Chester-ről neveztek el.

A házban öt hálószoba, négy fürdőszoba, kandalló és uszoda is van. Arról nincs szó, hogy van-e valami speciális hely Chester-nek, magának.

Chester a People magazin egy 2014-es kiadásában be lett mutatva, Eli úgy beszélt róla, mint vizimentőről. :-) "Nagyon védelmező a gyerekekkel szemben (Eli-nak 3 kislánya van, a legkisebb 2015. januárjában született. - MyG), mindig rajtuk tartja a szemét. Nem szereti amikor úszni mennek, nagyon védelmező velük szemben az uszodában. Örülök, hogy vigyáz rájuk, olyan édes."

Úgy tűnik, Eli nem tervezi, hogy a térségből elköltözik az után sem, amikor abbahagyja a profi futballt. Én hiszem, hogy még 2-3 jó éve biztosan van a visszavonulásig. Egy megerősített támadófallal...

elihaz.jpg

Menjen vagy maradjon: Keenan Robinson

Az elmúlt időszakban szinte mindig is probléma volt csapatunk linebacker sorával, így ennek a megerősítésének céljából érkezett Keenan Robinson a Redskins-től. Hozott valamennyi javulást és a tartósságával sem akadt probléma, de a világot ő sem váltotta meg.

Főképp coverage-ban kellett kiemelkednie és új szintet hozott a játék ezen elemébe, bár láthattunk egy-egy olyan összecsapást is ahol ficánkoltak az ellenfél tight endjei. Összesen 83 szerelést szerzett, ezzel negyedik volt csapaton belül és második a linebackerek között Jonathan Casillas mögött. Egy évre érkezett csak, de azt hiszem bebizonyította, hogy jó játékos, neki is szerepe volt a védelem remeklésében.

Ezen a poszton továbbra sem vagyunk feltöltve klasszisokkal, azonban az idei szezonban elfogadható szintet hozott a teljes LB sor. Ugyan nem forgatná ki a tulajdonosokat a vagyonukból, de évi 3-4 millió dollárt továbbra is elkérhet és ezért az árért meg is érni megtartani.

Menjen vagy maradjon: Johnathan Hankins

Nagy szerepe volt Hankins-nek a védelem remeklésében, hiszen Snacks Harrisonnal nem csak méretben alkottak hatalmas párost. Az újonc szerződése azonban a végéhez ért, így nehéz döntés előtt állnak a vezetőink, hogy további pénzt pumpáljanak-e bele a védőfalba vagy pedig Barry Cofield és Linval Joseph után Big Hanket is más csapathoz engedjék el.

Ugyan a 2015-ös szezon második felét IR-en töltötte, de nagy lendülettel tért vissza és az egész évben meghatározó játékos volt. 43 szerelést és 3 sacket szerzett, korrekt számok ezek egy ilyen stílusú defensive tackle-től. Nagyobb testalkata ellenére a pass rush-hoz is ért, 2014-ben például hét alkalommal vitte földre az ellenfél irányítóit. A legjobban azonban a futás megállításához ért és ha nem mi akkor más megfizeti.

Kawann Short és Dontari Poe mellett ő lesz az egyik legnagyobb nevű free agent a posztján és pont Harrison sikerét meglovagolva nagy pénzre számíthat. 25 éves lesz, van már 4 év tapasztalata, ugyan volt egy sérülése de összességében tartós játékos. Valóban hasonlít a helyzete Joseph-éhoz és évi 8-8,5 millió dollárra biztosan jó lesz. Előfordulhat, hogy ezt Jerry Reese-ék is ki tudják gazdálkodni, de az offense is erősítésre vár és a következő egy-két évben több fontos játékosunk szerződése is lejár. Emiatt nem lepődnék meg ha egy olcsóbb megoldást keresnénk, de nagyon örülnék ha mégis megtartanánk őt.

New York ajándéka Green Bay-nek

A Green Bay Packers elleni wild card meccset megelőzően New York polgármestere, Bill de Blasio és Green Bay polgármestere, Jim Schmitt kötött egy fogadást.

Ha a Giants nyer, de Blasio kapott volna Titletown sört, túrót és sült falatkákat. Ha a Packers nyer, Schmitt kap néhány sajttortát és eredeti New York City bagelt.

Mondani se kell, hogy Blasio elküldte a new-yorki finomságokat, de hozzátett még egy kis extrát is, hogy segítsen elfelejteni a szerencsétlen Lambeau Field-i esetet.

A csomagban, amit de Blasio hivatalából kézbesítettek, a már említett sajttortán és bagel-en kívül volt még néhány fal elem, vakolókanál és spakli is, hogy New York városa hozzájáruljon annak a lyuknak a befoltozásához, amit Odell Beckham Jr.állítólag a falba ütött csapatunk veresége után.

Menjen vagy maradjon: Jason Pierre-Paul

Mozgalmas éveken van túl Jason Pierre-Paul, volt már a mennyben és a pokolban is. A július. 4-i balesete után nagyon sokan leírták, hiszen a mutatóujja elvesztése után nem gondolták róla, hogy újra domináns játékos tud lenni. Azonnal bebizonyította ennek az ellenkezőjét, kapott egy újabb esélyt amivel élni tudott, viszont most újra ott tartunk, hogy új szerződést kell neki adni.

A 2015-ös szezonban rögtön megmutatta, hogy még mindig vesélyes játékos tud lenni, de a kezén levő kötés miatt nem tudta befejezni a játékokat. Az idei szezonra egy sepciális kesztyűt kapott, amelyben hatékonyabb volt, hiszen 12 meccsen 7 sackig jutott, ráadásul a Browns ellen egy fumble-t is visszahordott touchdownra. Sérüléséig a legjobb defensive end volt a keretben és alaposan érződött a Packers ellen a hiánya.

Teljesen jogosan lenyilatkozta, hogy újabb egy éves szerződést nem ír alá és évi 10-12 millió dollárt szeretne keresni. Ez top 10 körüli fizetés és szerintem rá is szolgált erre. 28 éves, tehát 3-4 jó év simán van még benne, azt pedig láthattuk, hogy elpusztítani sem lehet. Nálam prioritás lenne az ő megtartása.

Jerry Reese és McAdoo a szezon eredményeiről és a jövőbeni célokról

jerry-reese-new-york-giants-february-25-2016.jpgMielőtt elkezdenék tervezni, hogyan fejlesszék a Giants-et 2017-ben, a general manager Jerry Reese és a vezetőedző, Ben McAdoo tanulmányozni fogja azt a bosszantó kérdést, ami megmaradt a most végetért szezonból: Miért nem csinált a Giants offense több pontot?

"Azt hiszem, egy kicsit túlmisztifikált a dolog." - mondta Reese az évadzáró sajtókonferencián, egy nappal azután, hogy a Wild Card meccset elvesztettük a Green Bay Packers ellen 38-13-ra. "Azt gondoltam, hogy az offense határozottan fog játszani és több pontot lesz képes elérni, mint amit végül elért. Azt gondoltam, van néhány yardunk, de túl sokszor megelégedtünk a három ponttal. Ebben a ligában, amikor bejutsz a red zone-ba és a green zone-ba, touchdownokat kell elérned, meg kell törni az ellenfelet. A múlt éjjel, ha 14:0-t tudtunk volna elérni, igen kedvező pozícióba kerülhettünk volna. Erre nem volt esélyünk, minden amit tenniük kellett: megcsinálni a játékot, aztán visszajöttek a meccsbe. Ez persze fáj."

A Giants nagy reményekkel kezdte a szezont, ami az offense-t illeti. A 2015-ös csapat 420 pontot ért el, ami az ötödik legmagasabb a franchise történetében és a hatodik legmagasabb volt a ligában. Legalább 30 pontot értek el hét meccsen is. Ben McAdoot, aki a játéktervet készítette és a játékokat hívta, előléptették vezetőedzőnek. A legtöbb kulcsjátékos maradt és a csapat kiegészült a WR Sterling Shepard-dal és a RB Paul Perkins-sel.

De amíg a teljes csapat 6-10-ről 11-5-re javított, addig az offense nem működött úgy, ahogy az elmúlt évben. 310 pontot értek el, ami a 26. a ligában. Soha nem értek el 30 pontot egy meccsen, sőt még 20-at sem az utolsó hat meccsen. A yard/meccs mutatót tekintve visszaestünk 372,0-ról 330,7-re.

"Úgy éreztük, hogy megvan az a tehetség, megvan az az edzésmunka ebben a felállásban, amivel jobb eredményt érhetünk el, mint amit végül sikerült." - mondta Ben McAdoo. "Az offensive oldalt nézve, nyilvánvalóan nem volt kielégítő a teljesítményünk. Vissza kell menni, meg kell nézni a filmet, értékelni kell a felállást, értékelni kell az egyéni teljesítményeket és átnézni minden részletet. Alaposan át kell néznem mindent és látnom kell, hol lehetünk jobbak."

Tovább

Hova vártak minket a szezon előtt?

Senki sem boldog a kiesés miatt, de az idő segíteni fog, a napok előrehaladtával egyre jobbnak fogjuk ítélni az idei évet. Egy negatív, lejtmenetben levő csapatot kellett feltámasztani és a számos érkező játékos mellett Ben McAdoo személyében egy új, rookie vezetőedzőnk lett. Lássuk a power rankingokban mit vártak tőlünk a szezon előtt.

Tovább

Draft - 2017. április

Minthogy kiestünk a playoff-ból, így eldőlt a draftsorrendben elfoglalt helyünk is.

A főszezont 11-5-ös rekorddal fejeztük be, így a 23. hely lesz a miénk. Közvetlenül a Miami Dolphins után és az Oakland Raiders előtt. Ez az első eset 2009-et követően, hogy kettessel kezdődő helyen draftolhatunk először, akkor Hakeem Nicks-et választottuk, valamint ez a leghátrább lévő helyünk 2012 óta, amikor is a 32. overall pick volt a miénk.

A legfontosabb a passzvédelem biztosítása Eli Manning részére, így egy offensive tackle top prioritás. (Ezzel magam is egyetértek.)

Remélhetőleg az elérhető legjobb játékosokat fogja draftolni Reese, az offensive line fejlesztésén túl szükség lenne egy klasszis (de legalább jó) RB-re, TE-re, LB-re, a deffensive line fejlesztésére. QB-re még nem, de 2-3 múlva feltétlenül. Eli fizikai állapota, dobóereje rendben van.

A fontossági sorrenden nyilván lehet vitatkozni, én mindenképp az OT-t tenném előre, a RB-et pedig másodiknak.

Szóval NFL draft április 27-29-én, Phliladelphiában.