21. Podcast - Steelers-Giants

2016. december 02. - Asbee

Mivel a Bears elleni podcast után hallgatói igény volt egy újabb elkészítésére, így itt a következő:

Iron Eli

Miért féltékeny Big Ben?

Ben Roethlisberger lehetne akár Giant is - szerencsére nem ő lett az. Ha annak idején nem sikerül Manning cseréje, nagy valószínűséggel ő lett volna a következő célpont.

Most, évekkel később, már mindketten sokat elértek. Mindkettőjüknek két Superbowl gyűrűje van, mindkettőt megbecsüli és elismeri egy-egy kiváló csapat, sőt, mindketten saját csapatuk halhatatlanjai. De van egy dolog, amiben nem párhuzamos a pályafutásuk: a keménység, ellenálló-képesség. Manningnek van ilyen, Big Ben pedig csak szeretné, ha neki is lenne.

"Hazudnék, ha nem említeném, mennyire kemény. Neki van az egyik legfélelmetesebb iron-man szériája, soha nem mulasztott el, egyetlen játékot sem." "Egyszerűen csodálatos, hogy valaki olyan régóta játssza ezt a játékot mint ő és soha nem mulasztott el egyetlen meccset sem. Fantasztikus a játék iránti alázata." - mondta Big Ben.

Eli valóban nem mulasztott egyetlen meccset sem NFL karrierje során, a vasárnapi, Steelers elleni meccs lesz a sorozatban 195. alapszakasz kezdése. Big Ben 13 éves pályafutása során mindössze háromszor játszotta végig az alapszakasz összes meccsét.

Minden négy évben, a Giants-Steelers meccs apropóján, a QB-k összehasonlítására is sor kerül. Ebben az idényben eddig Roethlisberger számai jobbak: az ő passer-rating-je 99,5, míg Manning-é 90,1. Manning-nek több passzolt yardja van, de Roethlisberger-nek több TD-je (23-20) és kevesebb interception-je (7-10). A Steelers védelemnek vannak gondjai, míg Manning a jelentősen feljavult védelemre támaszkodva 8-3-ig vezette csapatunkat.

Most vasárnap ismét találkoznak és vezetik saját csapatukat, ahogyan több mint tíz éve teszik.

Végül egy idézet Tomlin edzőtől (Steelers): "A Giants támadófal sérülései lényegtelenek. Eli Manning jó és gyors döntéseket hoz, ritkán kap sack-et. A támadófal állapota lényegtelen ezt látva."

Tovább

Collins újabb elismerése

Landon Collins lett a hónap védőjátékosa!

Collins, aki kétszer volt a hét védője, nemcsak a Giants védelmének vezéregyénisége, hanem versenyben van az év védőjátékosa címért is. Az egyik hét védője címet a 9. heti Eagles elleni meccs után gyűjtötte be. Ezen a meccsen 12 tackle (6 solo), 1 interception, 1 sack és 1 levédekezett passz a mérlege.

A teljes novemberi adatsor tekintélyt parancsoló: 30 tackle, 3 interception, 1 sack és 5 levédett passz. Csapatunk novemberi eredménye 4:0, a védelem átlag 18 pontot engedett az ellenfeleknek.

Collins az első safety a Giants történetében, aki megnyerte a Hónap Védőjátékosa címet.

Érdekességek és statisztikák a Browns elleni mérkőzésről

A 2016-os szezon 12. játékhetében a Cleveland Browns otthonában lépett pályára a Giants. Lássuk, mit jelentett a sorozatban 6. győzelem a számok tükrében:

- Odell Beckham Jr. újabb zseniális mérkőzésen van túl. Már csak 8 elkapásra van A.J. Green nagyszerű rekordjától: a Bengals veterán elkapójának 260 elkapása volt első 3 szezonjában. Öt mérkőzéssel az idei alapszakasz vége előtt Beckhamnek 252 van.

beckham.jpg

Tovább

Regular season week 12: Giants 27 Browns 13

Az idei legnagyobb arányban, a szokásos forgatókönyvvel sikerült győzni az eddig nyeretlen Cleveland Browns ellen, ezzel pedig sorozatban hatodszor hagyták el játékosaink vereség nélkül a pályát. A nagyobb arányú győzelem ellenére igen nyögvenyelős összecsapást láthattunk, ahol inkább a védelmek tudtak dominálni.

Tovább

McAdoo és a második esély

Az egyik legnagyobb változás a tavalyi évekhez képest, hogy jóval több játékos teszi hozzá a magáét, mint az elmúlt években. Alkalomadtán a kisebb nevű és a fiatalabb embereink is lehetőséget kapnak és sok esetben élnek is az eséllyel. Pedig többen is voltak akiknek nem úgy indult a bemutatkozása ahogyan azt szerették volna.

Tovább

OLvad a támadófal...

A Giants azt remélte, hogy a vasárnapi, Cleveland Browns elleni meccsre visszakapja legalább az egyik támadófal embert, ehelyett sajnos elvesztettünk még egyet.

Justin Pugh, aki több mérkőzésen hiányzott térdsérülése miatt, a héten ismét edzett és optimista volt hétvégi játékát illetően. Ennek ellenére ma hivatalosan is a sérült listára került. Pugh-hoz csatlakozott az őt pótló Brett Jones (lábikra) és Jones-t pótló Marshall Newhouse (térd) is. Jones a 10. héten, a Bengals ellen sérült meg, Newhouse pedig a 11. héten, a Bears ellen lett harcképtelen. Hét elején még ő is optimista volt, úgy vélte, a sérülés ellenére játszhat majd.

A három lineman mellé kérdésesként került a listára Adam Gettis, Amennyiben ő sem tud játszani vasárnap, akkor szerephez juthat Shane McDermott, akit a múlt héten igazoltunk le a gyakorló csapatba, vasárnap pedig már az 53-as keretbe került.

Szintén kérdésesként került a listára JPP, Orleans Darkwa és az elkapó Roger Lewis Jr. Ők mindhárman könnyített edzésen vettek részt ma, ez jó hír JPP és Lewis esetében, hiszen a héten korábban nem tudtak edzeni.

 

A szakértők véleménye a vasárnapi meccsről: kiemelkedő egyéni teljesítmények

(Fordítás a csapathonlapról.)

Peter King, MMQB

"A vasárnapi meadowlandsi mérkőzés utolsó értelmezhető játékában a New York strong safetyje, Landon Collins éppen ott volt, ahol lennie kellett: a labdánál. 1 perc 19 másodperccel a lefújás előtt a Chicago 22:16 arányú vereségre állt, és a Giants 49 yardos vonalánál jártak. Jay Cutler a bal oldalra ívelt, a magas termetű Marquess Wilson irányába, ahol Collins higgadtan várta, hogy lecsaphasson. Cutler kissé megcsúszott dobás közben, Collins pedig, aki iskolásként remek baseballjátékos volt New Orleansban, úgy állt lesben, mint egy center fielder. A labdaszerzésével véget ért a mérkőzés, és ez volt Collins sorozatban negyedik olyan mérkőzése, amelyen interceptiont ért el. (...) Ha a Giantsnek sikerül 10 vagy 11 győzelemmel zárnia, bejut a rájátszásba, ha pedig Collins így teljesít a továbbiakban is, esélyes lehet az év védőjátékosának címére."

Bill Pennington, NY Times

"Collins nemcsak a Giants legkiforrottabb játékosa, hanem a csapat védelmének megmentőjévé is vált. A Giants a Chicago Bears elleni vasárnapi meccs végén a hatpontos előnyét igyekezett megőrizni, amikor Collins a Bears elkapóját megelőzve behúzta az ötödik interceptionjét négy mérkőzés alatt. Mivel csupán 71 másodperc volt hátra, ez a turnover véget vetett a Chicago előrenyomulásának a Giants térfelén, és bebiztosította a 22:16 arányú Giants-győzelmet. Ez volt sorozatban az ötödik számukra, így ez a legjobb tízmeccses mérlegük (7-3) 2008 óta, amikor 9-1-gyel álltak. A Bears 2-8-ra csúszott vissza."

John Breech, CBS Sports

"Rashad Jennings lassanként megállíthatlan erővé vált a Giants támadósorában. A 10. játékhetet megelőzően Jennings a teljes szezonban nem lépte át a 80 yardos határt, most pedig egymás után kétszer is megtette. A Giants futójátékosa 85 yarddal és egy touchdownnal zárt a Chicago ellen, és ehhez 44 elkapott yardot is hozzátett. A védelmet tekintve Jason Pierre-Paul a négy New York-i sackből 2,5 sackkel tartotta kordában Jay Cutlert. Így a Giants már ötmeccses győzelmi sorozatnál jár - 2010 óta először."

Conor Orr, NFL.com

"Azok a Giants-szurkolók, akik nem értették, hogy a 2007-es, Super Bowl győzelemmel végződő idény óta miért csak idén sikerült sorozatban öt mérkőzést nyerni, illetve 7-3-as mérleget elérni, most fel kell ismerjék, mekkora jelentőséggel bírt Olivier Vernon és Damon Harrison költséges megszerzése az offseasonben. A Tom Coughlin nevével fémjelzett korszak végére az volt a jellemző, hogy a csapat képtelen volt a javára fordítani a szoros meccseket, ezért az idei idény előtt a Giants igyekezett mérkőzéseket eldönteni képes játékosokat igazolni. Vernon kőkeményen játszott vasárnap, még ha a statisztikáján ez nem is látszik. Jay Cutler utolsó megmozdulása - a hátráló mozgás és a hosszú passz utáni interception - jól jellemezte ezt a délutánt East Rutherfordban."

Eli Manning játékintelligenciája

Eli Manning játékintelligenciája a Giants offense egyik legfontosabb eszköze.

A vezető edző Ben McAdoo és az offensive koordinátor Mike Sullivan, ketten összesen 43 év edzői tapasztalattal rendelkeznek. De egyikük sem képes a labdát 60 yard távolságra dobni, szóval hatásuk a játékra korlátozott.

Itt jön a képbe a QB, Eli. Manning egyenrangú edzőivel a felkészülést, a játékintelligenciát és a védelmek olvasásának képességét tekintve, de neki megvan az a képessége is, hogy 15 yardos passzt engedjen el a cornerback felett, a safety előtt egy Cover 2 védelemmel szemben.

"Amikor olyan offensive koordinátorod van, aki el tudja dobni a  labdát, az segít." - mondta erről Rashad Jennings.

Paul Perkins, az újonc futó, parancsnokként írta le Manninget, aki teljes mértékben irányítja a támadó egységet.

Amikor az edzők bemondják a játékhívást Manningnek, akkor ő felméri a védelmet. Ha úgy találja, hogy a védelem helyezkedése, igazításai akadályozzák a hívott játék sikerét, akkor szabadon változtathat.

"Eli megváltoztathat mindent - a támadófal felállását, a route-okat, mindent" - mondta Perkins.

Ez merőben más offense, mint amihez Perkins az egyetemen hozzászokott. Ott az edzők az oldalvonal mellől intézték a játékhívásokat, az edzők által hívott játékok mentek. Perkins-nek meg kellett tanulni alkalmazkodni a Giants offense sebességéhez.

"Határozottan nehéz, amig ezek a dolgok keresztülfutnak az agyadon. De végül megéri. Imádom!" - folytatta.

Jennings, akinek ez a harmadik szezonja csapatunkkal, elfogadta azt a mentáis kihívást, amit a Manning-gel való játék jelent.

Tovább

Érdekességek és statisztikák a Bears elleni mérkőzésről

Múlt hét vasárnap, magyar idő szerint 19 órakor lépett pályára csapatunk a Chicago Bears ellen. Néhány érdekes adat a győztes mérkőzéssel kapcsolatban:

- Sorozatban 5. győzelmét ünnepelhete a meccs után a Giants. A legutóbbi ilyen sorozat 2010-re vezethető vissza, akkor október 3. és november 7. között sikerült ugyanez a bravúr.

- Az előző két szezon győzelmeinek számát ezennel túl is szárnyalta csapatunk (6-10-es mérleg 2014-ben és 2015-ben is). 

- 2008 óta nem kezdtük ilyen jól a szezont, akkor 9-1-re állt "New York kékebbik fele" 10 mérkőzést követően.

- A "macik" elleni győzelemmel 3-0-s sorozatot mutathat fel a csapat hazai környezetben, három egymást követő játékhéten. Erre legutóbb 1962-ben (!!) volt példa. Abban az évben a Detroit, a Washington és a St. Louis volt az áldozata egy ilyen sorozatnak.

- Legutóbb 1982. szeptemberében hagyott ki kickerünk kettő 1-pontos kísérletet egy mérkőzésen belül.

Tovább

Idézetek a meccs utáni nyilatkozatokból

Mit mondtak a játékosok a sorozatban ötödik győzelmet követően

Csapatunk sorozatban ötödik győzelmét aratta vasárnap a Chicago Bears ellen. Nézzük, mit mondott néhány játékos a meccset követően a meccsről és a győzelmi sorozatról.

Eli Manning:

A két eredményes forth down-ról

"Úgy mentünk neki a játéknak, McAdoo is mondta nekem a mérkőzés előtt, hogy számítani kell rá, ha a 30 yardos vonal környékére jutunk, biztosan kihasználunk néhány lehetőséget a negyedik kísérletre, mert egy esetleges field gól nem lesz egyszerű a szél miatt. Meggyőződésünk volt, hogy ha kezelhető negyedik kísérletes helyzetbe kerülünk, néhányat biztosan megpróbálunk. Nyilvánvalóan az egyik nagy játék volt, passz Shephard-nak a kereszt routon, ami TD-t ért. A másik "csak" egy field gól ért végül. (A második negyedben a Bears 33 yardos vonalánál Manning Jenningsnek adta a labdát, aki 5 yardot nyert a játékkal. Négy játékkal később Gould 46 yardos field gól kísérlete sikeres volt. - MyG) A helyzettől függetlenül a srácok nem idegesek, inkább izgatottak, hogy folytathatjuk a játékot."

A sorrendben ötödik győzelemről.

"7-3, rendben. Az NFC East kemény csoport. (Lám, mi lett a tavaly lesajnált négyesből! - MyG) Tisztában vagyunk vele, hogy még a Dallas mögött vagyunk, és a Washington és a Philly jó focit játszik, sok győzelmük van. Nem érezhetjük magunkat biztonságban. Továbbra is szeretnénk egyre jobbak lenni, sok hely van még a fejlődésre. Több offensive pontot kell elérnünk, de például ma nem volt labdaeladásunk, ami jó. A körülmények nem voltak ideálisak az elsöprő támadó futballhoz, de több mint 100 yardot futottunk, elég hatékony volt a passzjáték és jó volt a játékterv. A srácok okosan játszottak és jó focit játszottak."

Tovább

Eli-vel ne viccelj!

Szegény Phernell McPhee!

A Chicago Beers linebacker-re a mérkőzést megelőző héten eléggé nagyképű és önbizalommal teli nyilatkozatott tett. "Széttépjük őket!" - mondta a Giants Offense-re célozva. Személyesen Eli Manning-nek szánva: "Nem érdekel, hogy mások mit csináltak. Mi sackkelni fogjuk. Eldobhatja a labdát ahányszor csak akarja, mi sackkeljük. Ebben egészen biztos vagyok."

Mint tudjuk, Eli Manning nem az a típus, aki reagál egy ilyen kijelentésre, most a meccs után mégis elsütött egy poént Sterling Shephard TD-jére utalva:

"Megölte a srácot." "Ő, szerintem, még most is az alsó rout-ot védi."

Embed from Getty Images