Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Manningham és a Free Agency

2012. február 14. - Asbee

Az idei év folyamán a Nicks, Cruz, Manningham hármas megállíthatatlannak bizonyult. Manningham szerződése azonban lejár, így nagy kérdés, hogy az elkapó marad-e kék színekben. Elmondása szerint maradni szeretne (ki ne akarna maradni egy SB-t nyerő csapatban, amely ráadásul anno draftolta is?), a szituáció azonban közel sem ilyen egyszerű.

Cap ügyileg nem a mi csapatunk áll a legjobban. Ezt tudtuk eddig is. Emiatt nem biztos, hogy minden poszton meg tudjuk tartani a legjobb szabadügynököket, sőt további kulcsjátékos(ok) elvesztése is lehetséges, például RB poszton. A helyzet némileg hasonlít a tavalyihoz. Akkor Steve Smith lépett ki a free agent piacra. A különbség az volt, hogy Smith műtétje után lábadozott és valószínűleg PUP listán kezdte volna a szezont. A Giants megtette neki az ajánlatot, amire ő nem válaszolt és az Eagles-be szerződött. Ő és a Philly elbukott, mi pedig a Super Bowlt ünnepeljük... Az eset pikantériája, hogy Smith a szurkolók kedvence volt, illetve ő is többször nyilatkozta, hogy mennyire megkedvelte a franchise-t.

Manningham képessége alapján első körös prospect volt, azonban jellembeli problémái miatt egészen a harmadik kör végéig csúszott. Bemutatkozó évében nem sok szerepet kapott, utána viszont egy 800 majd egy 900 yardos szezont tudhatott magáénak. Idén „csak” 523 elkapott yarddal zárta az alapszakaszt, azonban négy meccsen is sérült volt. A Super Bowlon nyújtott teljesítménye, élen az oldalvonal melletti elkapásával azonban felemelheti az árát.

A WR-k minősége a DE-k minőségét közelítette meg a szezon során. A Nicks, Cruz, Manningham trió a Tuck, JPP, Umenyiora hármas tükörképe az offense-ben. Egy teljes mérkőzésen át képtelenség kivenni mindenkit a játékból. Sérülések esetén pedig nem valószínű, hogy meglenne a megfelelő pótlás. Véleményem szerint Manningham sorsa attól függ, hogy mennyire bíznak Coughlinék a lehetséges helyettesekben.

Az első lehetséges utód Jerrel Jernigan lehet. Ő is a harmadik körben érkezett, azonban idén inkább jegeltük. Elkapott labdája nincs is, néhány kickoff returnt mutatott csak be. Egy év alatt nem lehet sok mindent megítélni, azonban nagyot kell Jernigannek fejlődnie ahhoz, hogy a csapat meghatározó tagja legyen jövőre. Ramses Barden a következő név, aki felmerül. Remek fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, hihetetlenül magas, azonban eddig néhány elkapáson kívül semmit sem mutatott. Amikor odakerült a csapat közelébe, akkor egyből meg is sérült, így jövője kétséges. A playoffra ráadásul már nem is erőltettük, legtöbbször az inaktív játékosok között foglalt helyet. Domenik Hixon visszahordásai mellett elkapásaival is veszélyes tud lenni, azonban újabb sérülése után giants-es pályafutása nagy valószínűséggel véget ért.

Másik lehetőség a free agent piac. Peyton Manning távozásával felmerülhet Reggie Wayne és Pierre Garcon neve is. Előbbi 2003 óta először zárt 1000 yard alatt, irányítójával pedig ő is könnyedén távozhat. Garcon ellenben már drágább mulatság lenne, azonban ha néhány nagyobb nevet elvisznek és távozni akarna, akkor akár New Yorkban is kiköthet. Van két elkapó, akiknek a leigazolása pikáns lenne, azonban látok rá némi esélyt. A korábban is megemlített Steve Smith-ről és Plaxico Burress-ről van szó. Smith katasztrofális kitérője után visszatérhetne megszokott környezetébe, ráadásul a rendszert is ismeri. Burress-t a szezon elején is próbáltuk leigazolni, akkor azonban a sittről a kistesókhoz igazolt.

Elkapó draftolására nem sok esélyt látok első körökben. Újoncainkat köztudottan nem sokat foglalkoztatjuk újonc éveikben, így egy 5-6-dik körben draftolt WR sem jutna fontos szerephez. Neveket egyelőre nem említek, egy-egy jól sikerült pro day és combine megváltoztathatja még a rangsorokat.

Összességében tehát megállapítható, hogy Terrell Thomas mellett Mario Manningham az egyik legfontosabb FA játékos. Az ajánlatát mindenképp megkapja, azonban ha egy másik csapattal kell háborúzni a fizetéssel, akkor abból valószínűleg vesztesen jövünk ki és elveszítjük egyik klasszis elkapónkat. Távozása esetén azonban megvan a többi elkapó előtt a lehetőség, hogy robbantson. Igaz a jelenlegi rosteresen senkiben nem látok akkora potenciált, mint amekkorát egy éve láttam pl. Cruzban.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr234106497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása