Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Draft prospectek: Baker Mayfield, QB (Oklahoma)

2018. április 17. - Asbee

Sokan kedvelik, de sokan vannak akik távol tartják magukat Baker Mayfieldtől. Vajon az NFL-ben is meg tudja ismételni a college-ban elért sikereit?

Austinban született 1995. április. 14-én. 3 csillagos tehetségnek rangsorolták, a középiskolájával pedig 25-2-es mérleget produkált két szezon alatt. Az alacsony termete miatt azonban nem kapkodtak értek az egyetemek, a Washington State, a Rice, a New Mexico és a Florida Atlantic ajánlott neki ösztöndíjat. Ő azonban (az édesapja hatására is) nagyobb college-ban akart játszani, így walk onként a Texas Tech-en kezdte meg az útját.

A kockázatos lépés meghozta a várt eredményt és nemcsak hogy a keretbe került, de ő lett a kezdő is. A minőséggel sem akadt problémája, ő lett a Big-12 legjobb freshmanje a támadók között. A szezon közben megsérült és ezután nem is tartottak rá igényt, hiszen a tavaly általunk draftolt Davis Webb (akinek később a Californiára kellett transferelnie) és a későbbi első körös Patrick Mahomes lett Kliff Kingsbury két választottja. Mayfield az Oklahomát választotta, ahol a szabályok miatt egy évig nem játszhatott. Ezt követően azonban odacsapott a lovak közé és sorra gyűjtötte a touchdownokat, a győzelmeket és az egyéni elismeréseket. Háromszor választották All-Big-12 első csapatba, kétszer lett All-American és 2017-ben a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman trófea is az ő kezében landolt.

Erősségek

Gyors lábú játékos, aki meglepő manőverekre képes a zsebben, de azon kívül is feltalálja magát. Kellően erős karja van ahhoz, hogy a szűk területekre is eljuttassa a labdát. Különböző testhelyzetekből is sikeres passzokra képes. A jó időzítése és a pontossága esélyt ad a célpontjának az elkapásra. Az oldalvonal felé szálló és a távoli átadásokat is természetes módon abszolválja. Nem ragad le a hibáinál, hamar túllép azokon. Az idei class egyik legszívósabb és legversenyképesebb játékosa. Határtalan önbizalom jellemzi, inkább walk-onként kezdett egy nagyobb csapatnál ahelyett, hogy máshol elfogadta volna az ösztöndíjat. Jó vérvonal, az édesapja a Houston egyetem QB-ja volt. Évről évre fejlődött a statisztikája. Az utolsó szezonjában összesen 4938 yardot ért el, ami rekord az Oklahomán, a 69,8%-os pontossága szintén. A 131 passzolt touchdownjával negyedik az FBS rangsorában.

Gyengeségek

Alacsonyabb az elvártnál és túl mélyről engedi el a labdáit. Nem mindig áll bele rendesen a dobásaiba, ami pontatlan passzokat eredményez. Nagyobb türelemmel is legeltethetné a szemét a célpontjain, a gyors váltás rossz passzokat és az üres elkapók figyelmen kívül hagyását jelenti. Inkonzisztensen olvassa a blitzeket. Túl sokáig tartja magánál a labdát és olyan sackekbe is beleáll, amelyekbe nem kellene. 12 fumble-t vétett, jobban is vigyázhatna a játékszerre. Kérdéseket vet fel a tartóssága. Az elmúlt 3 évben nem hagyott ki mérkőzést, de több kisebb sérüléssel is bajlódott. Jobban kell kontrollálnia az érzelmeit, a Kansas elleni „mutogatása” miatt a West Virginia ellen csak a padon kezdett. Tavaly februárban volt egy részeges balhéja is, mikor megpróbált eliszkolni a hatóságok elől. Fura volt a Texas Tech-től való távozása. Spread offense-ben játszott, ami mindig kételyeket vet fel az irányítókkal kapcsolatban és a gyengébb ellenfelek is felturbózták a statisztikáit.

Combine eredmények

Nehéz megítélni Mayfieldet, hiszen a számos pozitívum mellett több negatív tényezővel állunk szembe. Tökös játékos, akiben rettentő sok önbizalom „lapul” és képes átadni az energiát a csapattársainak is. Ez szép és jó, néha azonban túlzott hevességbe csap át a véleménynyilvánítása, amit azonnal felkapna a New yorki sajtó és gondoljunk bele milyen párost alkotna OBJ-vel. Kalapot kell emelni az eredményessége előtt, de spread offense-ből érkezik és az irányító alól sem kapott snapet. A profik között is biztosan arra fog törekedni, hogy mindent vigyen, de az NFL-ben már óvatosabban kell bánni vele, mert egy teljesen új játékrendszerbe fog kerülni. Összességében pozitívan állok Mayfieldhez, de kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy 10 év múlva is az első állomáshelyén fog játszani.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr1113840992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása