Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Az első körös irányítók értéke

2019. február 19. - Asbee

Összehoztam egy bejegyzést a First Downra, amely ide is külön postot érdemel. Íme: 

11 irányítót választottak ki az elmúlt három évben a draft első körében, akik közül egy kivétellel mindenki trade útján került az első NFL csapatához. A tavalyi 1/1-es Baker Mayfield az egyetlen, aki a Browns eredeti választási jogával vált profivá. Rendre nagy értékűek ezek a cserék, a csapatok komoly ellenértéket kérnek a draft pickekért ha tudják, hogy quarterbacket akarnak választani vele. Elsőként megvizsgálom, hogy igaz-e ez az állítás. Ezután áttérek az idei helyzetre. A papírforma alapján a legjobb ötben senkinek sem kell QB-t választania, de lőtávolban van a Giants, a Jaguars, a Broncos, a Dolphins és a Redskins is. Vajon újra beindul a trade párbaj?

Lássuk az elmúlt esztendők eseményeit. Mint említettem Mayfield az első pickkel került Clevelandbe. A többiek esetében a következő volt a helyzet:

2018

  • 1/3 Sam Darnold: Jets adja: 1/6 + 2/37 + 2/49 + ’19 2. kör, Colts adja: 1/3
  • 1/7 Josh Allen: Bills adja: 1/12 + 2/53 + 2/56, Buccaneers adja: 1/7 + 7/255
  • 1/10 Josh Rosen: Cardinals adja: 1/15 + 3/79 + 5/152, Raiders adja: 1/10
  • 1/32: Lamar Jackson: Ravens adja: 2/52 + 4/125 + ’19. 2. kör, Eagles adja: 1/32 + 4/132

2017

  • 1/2: Mitch Trubisky: Bears adja: 1/3 + 3/67 + 4/111 + ’18 3. kör, 49ers adja: 1/2
  • 1/10 Patrick Mahomes: Chiefs adja: 1/27 + 3/91 + ’18 1. kör, Bills adja: 1/10
  • 1/12 DeShaun Watson: Texans adja: 1/25 + ’18 1. kör, Browns adja: 1/12

2016

  • 1/1 Jared Goff: Rams adja: 1/15 + 2/43 + 2/45 + 3/76 + ’17 1. kör + 3. kör Titans adja: 1/1 + 4/113 + 6/177
  • 1/2 Carson Wentz: Eagles adja: 1/8 + 3/77 + 4/100 + ’17 1. kör + ’18 2. kör Browns adja: 1/2 + ’17 4. kör
  • 1/26 Paxton Lynch: Broncos adja: 1/31 + 3/94, Seahawks adja: 1/26

Gondolom nemcsak az én első gondolatom, hogy nem spóroltak a felkínált ellenértékkel a cserét indító csapatok. Dörzsölhették a tenyerüket a telefonhívást fogadó franchise-ok, akik vélhetően tudták, hogy egy irányítót próbál megszerezni a partnerük, így vastagabban fogott a ceruza. A cserék értékeire létrehoztak egy value chartot, amely iránymutatást ad arra, hogy a trade pillanatában melyik fél tekinthető a tranzakció „győztesének”. Persze ezt sem könnyű behatárolni, hiszen ezekben az esetekben (egy-egy játékoson kívül) gazdát cserélhetnek a tárgyévet követő választási jogok is, amelyeknek a pontos helyét nem lehet előre meghatározni. DeShaun Watsonnál például utólag derült ki, hogy a Texans egy 1/25-ös és egy 1/4-es picket ajándékozott a Browns-nak. Az alapfelvetés, hogy az azonnali választási jog többet ér, mint a jövőbeli, így utóbbi értékét az adott kör legkisebb számával vettem számításba. Minél nagyobb ez az összeg, annál nagyobb value-t áldozott fel a csapat.

2018

  • Sam Darnold: Jets: 2810, Colts: 2200
  • Josh Allen: Bills: 1910, Buccaneers: 1500
  • Josh Rosen: Cardinals: 1275,2, Raiders: 1300
  • Lamar Jackson: Ravens: 697, Eagles adja: 630

2017

  • Mitch Trubisky: Bears: 2647, 49ers: 2600
  • Patrick Mahomes: Chiefs: 1406, Bills: 1300
  • DeShaun Watson: Texans: 1310, Browns: 1200

2016

  • Jared Goff: Rams: 3040, Titans: 3000
  • Carson Wentz: Eagles: 2565, Browns: 2645
  • Paxton Lynch: Broncos: 724, Seahawks: 700

Nagyjából helyes a gondolatom, főleg tavaly láthattunk nagy „lehúzásokat”. Ilyen volt a Darnold trade, amelyre számos szurkolónak olyan volt a reakciója, mint aki most tudta meg az ötöslottó főnyereményét. Bevallom Trubisky esetében elsőre elkapott a röhögőgörcs, hiszen a harmadik pickkel is nyugodtan behúzhatta volna a Bears a North Carolina QB-t, de összességében az értékénél volt ez a csere. Ugyanez igaz Goffra és Wentz-re is, persze azt is hozzáteszem, hogy az ő esetükben a későbbi választási jogok némileg visszavették az értéket. Viszont tegyük a szívünkre a kezünket, biztosan annyira számít egy pluszban eladott 2. vagy 3. kör, hogyha megtalálja az ember a következő franchise irányítóját? Egyáltalán nem. Ha beválik a játékos, akkor jár a piros pont a general managernek, ellenkező esetben pedig nem lehet azzal védekezni, hogy megfelelő volt az ellenérték.

A mai NFL-ben az irányítókérdés az egyik legnehezebben orvosolható probléma. Jó quarterback nélkül nincs esélyed Super Bowlt nyerni és hiába sikerül kialakítani egy relatíve jó keretet, ezek a gárdák legfeljebb 7-9, 8-8 körüli mérlegre képesek. Egy bust kiválasztása azonban könnyedén 4-5 év parkolópályára tudja állítani a franchise-t. Egyrészt legalább 2-3 szezont adni kell az „aranyfiúnak”, másrészt értékes pickek is hiányozhatnak a csapatépítésből. Jelen pillanatban azonban nem tudom hibáztatni az erre vállalkozó csapatokat még akkor sem, ha azt a játékost választják ki, akiben én nem látok olyan sokat. Nem szabad még értékelni a tavalyi class-t, a felemás teljesítmények ellenére is könnyen lehet, hogy több irányító beválik. ’17-ben egyértelmű találat volt Mahomes és Watson, Trubisky valódi képességeire pedig ez a szezon ad majd választ, de az eddigiek alapján ő is lazán a 20 milliós QB-k táborát erősítheti a jövőben. Goff most játszott Super Bowlt, Wentz pedig egyértelműen franchise QB kategória, legyen akármilyen hiszti is most vele kapcsolatban. 50% körüli eséllyel válnak be ezek a játékosok, mindenki döntse el, hogy megéri-e az adott trade, vagy sem. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy más posztokon sem lényegesen jobb a helyzet.

Mi várható idén? A kompenzációs pickek még nem kerültek leosztásra, így a jelenlegi választási jogokkal fogok számolni. A top 5 csapat egyikénél sincs QB need. Josh Rosenről butaság lenne azonnal lemondania a Cardinals-nak, a Niners embere Jimmy G, a Jets-nél ott van Darnold, a Raiders-nél és a Buccaneers-nél pedig megerősítették Carr, illetve Winston helyét. Kizártnak tartom, hogy ebben a sorrendben menjen végig az első öt választás, tutira lesz egy vagy több trade.

A Giants Saquon Barkley miatt lemondott a Darnold-Allen-Rosen hármasról és egy újabb esélyt adtak Eli Manningnek. Ez csak részben bizonyult jó döntésnek, hiszen ugyan Barkley lett az év újonca, de nem lehet már Manningre bízni a győzelem kiharcolását. Ideális feltételek mellett továbbra is jó játékra képes, de nem húzhatja sokáig Dave Gettleman ezt a kérdést. A GM-nek bőven lesz muníciója az előrelépéshez, 9 választási joggal rendelkezik és vélhetően további kettőt kap még kompenzáció által. Az Eli irányába mutatott romantika miatt nem tartom túl valószínűnek, hogy kettőnél több helyet előrelépjen a Giants. Főleg úgy, hogy állítólag Kyler Murray-ről lemondtak, mert nem elég magas…

Jacksonville-ben egy éve ilyenkor a Super Bowlról is álmodoztak, aztán borzasztóan alakult a 2018-as szezonjuk. Egyértelművé vált, hogy meg kell szabadulniuk Blake Bortles-tól, persze könnyen elképzelhető, hogy szereznek egy bridge QB-t a piacról. Benne van a pakliban, hogy egy Jets-hez hasonló manőverrel előrébb megy a Jaguars. Haskins-t és Murray-t is el tudom képzelni ide.

A Broncos megszerezte Joe Flacco-t, de náluk sem zárhatjuk ki az irányítóhúzást. Vannak kétségeim Joe barátunk motiváltságával kapcsolatban, amit azért elősegíthet a tény, hogy bármikor bennmaradó összeg nélkül kirakható a korábbi Super Bowl győztes quarterback. Drew Lock lehet John Elway fétise és valljuk be nem ördögtől való gondolat az, hogy elérhető lesz 1/10-en a Missouri üdvöskéje.

A hírek szerint csapat nélkülivé fog válni Ryan Tannehill, így a Dolphins is meghúzhatja a ravaszt. Van egy sanda gyanúm, hogy ezt meg is teszik, hiszen váltás történt az edzői stábban, így ez mindig egy remek alkalom az új irányító kiválasztására. Kyler Murray-t emlegették a Miamival kapcsolatban, meglátjuk mennyi ennek a valóságtartalma. A tízedik hely környékéig könnyen fel tudnának lépni, azon túl viszont már több második és/vagy harmadik körös picket is be kellene vonni a tranzakcióba, viszont ha ott van a kiszemelt ifjonc, akkor miért ne? Azt azonban nem gondolom, hogy összehoznak egy Rams féle blockbuster trade-et. Esetleg maradnak 1/13-on és Daniel Jones? Tannehillnél is hasonló volt a helyzet.

A Washington Redskins-t is meg kell említeni, akiknél szomorú sérülést szenvedett Alex Smith és a hírek szerint 2019-ben sem léphet pályára. Ha engem kérdeztek, akkor csak annyit tudok mondani, hogy vonulj vissza Sanyi! Apró szépséghiba, hogy cut esetén egy laza 42 millió dolláros dead money jelenne meg a helyén, ezt pedig nem szívesen nyelnék be a fővárosiak. Smith tehát mindenképp a rosteren marad, ez viszont azt is jelenti, hogy a piacról nem tudnak irányítót hozni. A sérülés gyógyulásáról csak a Redskins orvosainak van pontos infója, így csak tippelni tudunk, hogy milyen irányba indulnak el. Arra azonban nem látok nagy esélyt, hogy ámokfutásba kezdjenek és feltrade-eljenek az elejébe.

Összegezve tehát a Jaguars-t és a Dolphins-t tartom arra a legesélyesebbnek, hogy előrébb lépjenek, de reális sansz lehet egy Giants cserére is. Ti hogyan látjátok ezt a kérdést? Mennyire tartjátok jónak ezeket a dealeket, illetve ha nálatok lenne a döntés joga, akkor belemennétek egy-egy cserébe a hőn áhított QB-ért, vagy inkább megvárnátok, hogy az öletekbe hulljon? Mit vártok idén, Ti kiktől vártok trade-et?

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr9514635744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása