Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Vajon melyik irányító felelne meg az igényünknek?

2019. április 12. - Asbee

Komoly átalakulások alatt van a csapatunk kerete, hiszen néhány kivétellel a nullára amortizálta le Dave Gettleman a rostert. Az újjáépítés elkerülhetetlen folyamata az irányítóváltás és hiába húzzuk-halasztjuk, lassan el kell köszönnünk Eli Manningtől is. Ugyan továbbra is képes a jó játékra, de az extraklasszis teljesítmény hiányzik tőle, így egyre kevesebb értelme van a hozzá való ragaszkodásnak.

Először a 2017-es drafton merült fel haloványan az első körös QB pick lehetősége, az akkori stábunk állítólag igencsak kedvelte Patrick Mahomes játékát (és ezt most nem azért írom, mert bevált, tisztán emlékszem a draft környéki hírekre). Kissé korainak tűnhetett volna ez a lépés, hiszen rájátszásba jutó csapatunk volt ekkor, amely még sikeresebb szezonra törekedett volna, aztán tudjuk mi lett ennek az eredménye…

Tavaly azonban más volt a leányzó fekvése, sokan egy teljes rebuildet vártak a 3-13-as szezon után, de úgy látta Shurmur és Gettleman, hogy továbbra is versenyképes csapatot tudnak kiállítani és Manning felé is töretlen maradt a bizalom, így szerintem reálisan fel sem merült az első körös irányító draftolása. Pedig bőven akadt opció, hiszen elérhető lett volna Sam Darnold, Josh Allen, Josh Rosen és esetleg az első kör végén Lamar Jackson is. Ritkán van olyan lehetőség, amely ennyi opciót kínál egy csapat számára. A legutóbbi szezon során aztán kiborult a bili, több játékost is elcseréltünk év közben, az offseason pedig megmutatta, hogy nagyot fordult a világ a vezetés fejében. Az 1/6 lehetőséget ad arra, hogy meghúzzuk a ravaszt, ráadásul 12 pickünk van, így egy trade-et sem lehet kizárni.

Apró szépséghiba, hogy nem tűnik olyan erősnek az idei QB class, mint a tavalyi, bár ha visszaemlékszünk, akkor két éve is ezt mondták, aztán Patrick Mahomes lett az idei MVP és DeShaun Watson is megmutatta, hogy van jövője a ligában, amennyiben nem mészárolja le Bill O’Brien (Mitch Trubisky pedig a szegény ember Eli Manningje lehet). Könnyen elképzelhető, hogy az idei évfolyam is kitermel két kezdő szintű irányítót, ebben az esetben pedig fájó lenne ezeket a játékosokat más csapat mezében látni. Persze tény, hogy jelen pillanatban erősnek tűnik a jövő évi class és ezt nem csak közhelyesen lehet megírni, azonban nem biztos, hogy jó stratégia a kivárás. Nagyon sok minden változhat egy év alatt, tavaly például nem egy olyan jóslatot láttam, amelyben Ryan Finley-t a top 5-be várták és Jarrett Stidham is leendő első körös volt.

Azt sem tudhatjuk előre, hogy milyen választási joggal vágunk neki a 2020-as draftnak, bár újra valószínűsíthetjük a magas picket, hiszen tehetségben nem lettünk jobbak tavalyhoz képest. Ugyanakkor számos meglepetést láttunk már és ha meglepően nagyot fejlődik valamelyik fiatal játékosunk, akkor akár az első kör közepén is találhatjuk magunkat, onnan pedig költséges lenne feljönni a topba. De tényleg annyira gáz az idei QB felhozatal, hogy mindenképp a védelembe kell választani?

Kyler Murray-t kihúzom, nálam ő az 1/1. Dwayne Haskins a következő a listán, akit a legvalószínűbb választásnak tartok. Ami nagyon ellene szól, hogy csak egy évig volt kezdő, azonban megvannak azok a képességei, amely alapján kezdő tudna lenni a ligában, ráadásul a legideálisabb állomása ez a mostani Giants lenne. Egyre nagyobb hype-ot kap Drew Lock is, akiből akár még többet is ki lehetne hozni, mint Haskins-ből de sokkal nagyobb rizikót jelentene az ő megszerzése. Azt se feledjük, hogy neki egy vertikális offense-ben lenne a helye, szerintem totál rendszeridegen lenne Shurmur keze alatt. Akkor már sokkal inkább Daniel Jones lenne az, aki illene ebbe a szisztémába, hiszen az egyetemen is elsősorban a rövid passzokkal operált, nála azonban erős a gyanú, hogy a személyében a következő Ryan Tannehillt látjuk viszont. Az ördög azonban nem alszik, emlékezzünk csak vissza kik draftolták Brandon Weedent az első körben… Ha engem kérdeztek, akkor az 1/6-tal Murray és Haskins, az 1/17-tel pedig Lock és Jones jöhet nálam szóba. Úgy gondolom, hogy a hatodik választási jognál már belefér az, hogy csak egy év tapasztalata van Haskins-nek, Lockék azonban már nem érnek ennyit (persze ő szinte biztosan nem lesz elérhető az első kör közepén).

Korábban elmondta Gettleman, hogy nem akar olyan franchise-t építeni, amely egy irányítónyira van a jó szerepléstől. Ez alapján be kell látni a general managerünknek, hogy Eli Manning már a múltat képviseli és ha valóban versenyképes csapatot akar kiállítani, akkor a következő időszakban egy nagy reménységű QB-t is draftolnia kell. Ha most nem érkezik senki, akkor elmondható, hogy két draft alatt lepasszoltuk a Sam Darnold, Josh Allen, Josh Rosen, Lamar Jackson, Kyler Murray, Dwanye Haskins, Drew Lock, Daniel Jones névsort. Nagyon ritka alkalom az, amikor egy Peyton Manning vagy egy Andrew Luck szintű tehetséget látunk viszont és előbb-utóbb Shurmurnak is hozni kell az eredményeket, hiszen egy újabb várhatóan gyenge szezon után jövőre kényszerhelyzetben lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr8814760154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása