Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Nincsenek azonos állásponton a tulajok?

2019. december 29. - Asbee

A mai nappal befejeződik számunkra a 2019-es NFL szezon és ez a nap nemcsak az idény végét jelentheti. Több pletykát is olvashattunk arról, hogy Pat Shurmur és Dave Gettleman helye sem biztos, ami nem is csoda, hiszen egyáltalán nem sikerült előrelépni az elmúlt két szezonban. A legújabb hír az, hogy Steve Tisch teljes tisztogatásba kezdene, míg John Mara a szezonzárótól tenné függővé a jövőt.

Nem nagyon lehet Pat Shurmur mellett érveket felsorakoztatni. Ez a negyedik szezonja vezetőedzőként és egyszer sem tudott 5 győzelemnél többet összehozni. A Cleveland Browns-nál és nálunk is megbukott, az pedig nálam nem elfogadható indok, hogy két rosszul működő franchise-nál kellett bizonyítania. A mérlege így is édeskevés, ha micimackót állítanánk oda az oldalvonal mellé, akkor sem lenne rosszabb a győzelmi arányunk. Ami valódi érv lehet mellette, hogy a játékosok mögötte állnak és nem esett szét az öltöző úgy, mint két éve. Egyértelmű, hogy nincs baj Shurmur személyiségével, mint ember abszolúte szimpatikus jelenség, főleg ha körbenézünk az NFL HC-k között. Azonban Rex Ryan is player's coach volt, akit imádtak a játékosai. Ez viszont nem hozza el az aranygyűrűt. Azt is hozzá kell tenni, hogy nem lenne rossz Daniel Jones szemszögéből az edzői stáb maradása, hiszen sokat számít egy fiatal irányítónál, ha nem kell kétévente új játékrendszert tanulnia. Ez azonban nem indok Shurmurék megtartására. Jó példa erre a Los Angeles Rams, amely Jeff Fisher kezei alatt esett össze és látjuk, hogy mennyivel jobb munkát végez Jared Goffal Sean McVay. A gyenge mérleg mellett szembetűnő, hogy nem tudott fejlődni az offense, sokszor túl egysíkú és kiszámítható játékot láthattunk. Számos olyan mérkőzést tapasztaltunk, ahol kibabráltak velünk az ellenfél edzői, a Cowboys ellen már évek óta ezt a történetet figyeljük és hát valljuk be ott sem túl elégedettek Jason Garrettel, szóval ez is mindent elmond. Nem jött el a várva várt fejlődés, csak egy helyben toporgunk, ez pedig roppant kínos akkor, amikor a liga öt legrosszabb csapata között vagy. Én eleget láttam, szerintem egyértelmű, hogy ezzel a stábbal nem fogunk számottevően előrébb jutni.

Dave Gettleman helyzete sem egyszerű. Talán úgy másfél-két hete volt egy hír, hogy odadobta Shurmurt a vonat elé és az elbocsátását javasolta. Stratégiának nem feltétlenül rossz, ilyet akkor lép az ember, ha nagyon forró a lába alatt a talaj. Azt azonban ne feledjük, hogy a GM-ünk nevezte ki a HC-t is, így ezzel gyakorlatilag beismeri, hogy ebben is hibás döntést hozott. Korábban már írtam a draftjairól, amelyek korrektnek tűnnek, bár hajlamosak vagyunk túlértékelni a játékosbörzén bemutatott munkáját. Egy futóhoz képest hosszútávon is klasszis lesz Saquon Barkley, de például a Will Hernandez, Lorenzo Carter, B.J. Hill hármasról lényegesen jobb véleménnyel voltunk egy éve ilyenkor. Az idei class-ról nem tudunk még túl sokat elmondani, sok fog múlni Daniel Jones beválásán. Sokkal negatívabb a szabadügynök piacon bemutatott munka, ahol számos melléfogást láthattunk. Ilyen például Nate Solder, Jonathan Stewart vagy Patrick Omameh. Ó igen, a cap management sem volt túl megnyugtató idén. Annyira nem jöttek be a cserék sem, a passzsiettetést sikerült totálisan lerombolni és például Alec Ogletree is egy trade útján került New Yorkba. Az sem nevezhető pozitívumnak, hogy totál benézte Gettleman a keret játékerejét. Arról szólt minden az érkezésekor, hogy ez egy erős csapat, Eli Manning a régi, újra rátérünk a győzelmet jelentő útra, aztán jött egy 1-7-es kezdés. Ezután tovább kezdődött az átépítésnek nevezett rombolás és a tavalyinál gyengébb kerettel vágtunk neki a 2019-es esztendőnek. Borítékolható volt, hogy sorozatban a harmadik szezont fogjuk bebukni, ez pedig óriási felelőtlenség volt, semelyik csapat szurkolói sem viselnék ezt el. Egy sikeres rebuild második évében már jönnie kell az eredményeknek, amely több győzelemben és eredményteljesebb játékban mutatkozna meg. Nálunk erről nincs szó.

Sokan találgatnak, hogy vajon merre indulnak el a tulajok. Nem lepődök meg a Maráról szóló híreken, beleillik a személyiségébe ez az óvatosabb viselkedés. Szép dolog a stabilitás és bölcs gondolat leírni azt, hogy a jól működő csapatok közös jellemzője ez, de nézzük már meg mikor működtek nálunk utoljára jól a dolgok... Ezen kívül azt a kérdést is fel kell tenni, hogy mit változtatna meg egy Eagles elleni győzelem? Semmit. Így ebben az esetben most Tisch mellett állok, az érzésem szerint fiatalítani kell a szemléletmódon. Hiába a keret kisöprése, Gettleman is egy régi bútordarab, akinek elavultak a futballal kapcsolatos nézetei. Egy dolog azonban biztos, nekem nem jönne vissza a lelkesedésem attól, ha maradna a Shurmur-Gettleman páros és mondjuk egy defensive coordinator cserével szúrnák ki a szemünk.

A szokásaimtól eltérően egy közhellyel zárnám le a bejegyzést. Annyit szívtunk az elmúlt három évben, hogy nekem most már teljesen mindegy kikkel leszünk sikeresek, csak legyünk azok. Nem érdekel, hogy bejönnek-e a korábbi és a mostani "jóslataim", egész egyszerűen csak egy ütőképes együttest szeretnék végre látni.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr1415369712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása