Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Taget kaphat Leonard Williams

2020. február 27. - Asbee

A halálon és az adózáson kívül egy újabb dolog vált biztossá, mégpedig az, hogy Leonard Williams szolgálatatja számunkra a legtöbb témát az idei offseasonban. A legújabb, hogy taget kaphat a falemberünk. Nem meglepő, hiszen egyelőre nem sikerült megegyezni a játékossal és a trade után még úgy is luxus lenne lemondani róla, hogy azért nem tartozik a legeslegjobb belső falemberek közé. Összességében azonban várható döntés lenne a franchise- vagy a transition tag. Mivel járna ez az elköteleződés?

Kétféle franchise tag létezik, az exclusive és a non-exclusive. Az elsőnél kizárólag az addigi kenyéradójával tárgyalhat a játékos, míg az utóbbinál más csapat is bekapcsolódhat. Matchelhető az általuk ajánlott deal, így ebben az esetben nem megy a főhős sehová. Amennyiben nem match-elik az offert, úgy két első körös választási joggal gazdagodik az eredeti csapat. Ha nem érkezik ajánlat és július közepéig nem sikerül megállapodni a játékossal, akkor a franchise taggel fogja lejátszani a 2020-as szezont.

A transition tagnél egy offer érkezésekor 7 napja van a csapatnak, hogy match-elje az ajánlatot. Amennyiben nem teszik meg, úgy távozik a játékos és ez esetben kompenzáció sem jár.

No de mennyi az annyi? Szándékosan nem írtam árakat, hiszen újabb szar kerülhet a palacsintába Williams-nél. Mégpedig az, hogy melyik pozíciónak a tag után járó értékét kapja meg? A csapatunk belső falemberként tekint rá, a játékos és az ügynöke viszont állítólag egy defensive end pénzét szeretné. Talán ezeknek a posztoknak a keverése kúr fel a legjobban mostanában és érzésem szerint időszerű lenne elhagyni DT/DE a kifejezést, amit külső- (edge rusher), illetve belső (interior defensive lineman) falemberre változtatnék meg. Egy 4-3-as szisztémában a két defensive end elsősorban a passzsiettetésért felel, közöttük pedig két defensive tackle-t találunk. 3-4-ben van két szélső linebacker, akik közül az egyikük rendre komplexebb feladatot kap. Közöttük van két defensive end és egy nose tackle. Persze a passzjáték előretörésével rendre hibriddé váltak a védőfalak, ebben a formációban az egyik belső játékost számos alaklommal egy defensive backre cserélik le a csapatok, így a két OLB terrorizálhatja az irányítót. Röviden összefoglalva: 4-3 DE = 3-4 OLB, 43 DT = 3-4 DE. A 1-, 3-, 5-tech és egyéb nyalánkságokba most nem mennék bele.

A PFF adatai alapján így néznek ki a snapszámok Williams-nél:

  • DT: 178
  • DE: 62
  • NT: 47
  • LEO/REO: 65
  • LOLB/ROLB: 5

Leegyszerűsítve ez alapján tehát 287 snapet számolhatunk össze a védőfal belső részében, 70-t pedig a szélen. Ez a kérdés szerintem egyértelmű, a tag szempontjából egy defensive tackle-ről beszélünk. Azért is fontos ez, mert egy defensive endnél kb. 19 millió dollár lesz a franchise, 16 pedig a trasition tag értéke, egy defensive tackle-nél pedig 15, illetve 12 millió ez az érték. Nagyon nem mindegy tehát, hogy melyiket kapja Williams. Azt viszont úgy finoman hozzátenném, hogy egy olyan játékos ne akarjon passzsiettetőknek járó fizetést, aki 0,5 sacket szerzett 2019-ben…

Egyértelmű, hogy a nagyobb pénzt akarja a játékos és az ügynök. Azt is szinte biztosra veszem, hogy nem tudunk időben megállapodni, így a taghez kell nyúlni. A transition tag veszélye, hogy amennyiben nem match-eljük az érkező ajánlatot, úgy egy évvel később kompenzációs picket sem kapnánk. Emlékezzünk vissza Olivier Vernon leigazolására, eredetileg transition taget adott neki a Dolphins amit pont emiatt visszavontak. A korábban említett időpontig a franchise tag is visszavonható, gondolom mindenkinek megvan Dave Gettleman és Josh Norman esete. Ha kiengedjük a piacra, akkor ott a veszély, hogy távozik Williams és így totál hülyét csinál magából a GM-ünk. Simán benne van a pakliban, hogy egy versenyképes csapatot választ inkább. A transition tag esetén elképzelhető, hogy valaki túlfizeti amit nem akarunk match-elni és kompenzációt sem kapunk. A franchise tag túl magas összeget jelent, de ekkor kapunk időt a megegyezésre. Az a helyzet áll fenn, hogy akármelyik utat választjuk egyszerre lenne jó is meg rossz is, bár a transition tagnek nem sok értelmét látom. Megérteném, ha távozik Williams, mert nem akarnánk extrém magas fizetést adni neki. Elfogadom, ha maradna, hiszen draft pickeket áldoztunk fel érte. Ez a történet az ősszel csúszott félre nem most…

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr6915493896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása