Magyar New York Giants Szurkolói Blog

A cover 2 defense

2013. február 22. - Asbee

Ugyan nem teljesen ilyen sémát játszat Perry Fewell a védelmünkkel, de érdemes egy pillantást vetni a cover 2 védelemre.

Egy zóna védelemről van szó, amelyet számos középiskolai, egyetemi és NFL csapat alkalmaz. Az első kérdés ami felvetődik, hogy honnan jön a "2" szám? A két safety elhelyezkedéséből következik, akik a hátsó zónákat osztják el egymás között. Alapfelállásban kb. 13 yardra helyezkednek el a line of scrimmage-től. A rendszer filozófiája a hosszú átadásokra figyelő védők számának leredukálásában rejlik. Ezáltal több védő kerül közel a LOS-hez, így javul a futások és a rövid passzok elleni védelem.

Ez egy elég egyszerű leírása a szisztémának, érdemes átrágni magunkat az egyes pozíciók feladatán is.

Safety

A free és a strong safety a hátsó zónát osztja el egymás között. Hátrébb kell lenniük mint a legmélyebben futó elkapó, illetve a legszélesebb route-ot futó játékosnál is szélesebben kell mozogniuk. A szisztéma szerint kisebb feladatot kell kivenniük a futás megállításából, passzjáték esetén azonban komoly feladatuk lehet. Nehézséget okozhat, ha két vagy három elkapó fut deep route-ot a zónájukban.

Cornerback

A cornerek legtöbbször a flat zónát foglalják el. Közel állnak fel az elkapójukhoz képest és megpróbálják őket jammelni a LOS-n. A kontakt után rendszerint a pálya közepét pásztázzák és várják a zónába érkező ellenfelet.

Linebacker

A két szélső LB a hashmark körül területet őrzi, míg a MLB a pálya közepén próbálja olvasni a játékot.

Erősségek és gyengesék

Ahogy már korábban is szó esett róla alaposan segíti a run D-t és a rövid passzok megállítását. Mivel csak két ember őrzi a hátsó zónákat, így a cover 3-hoz képest marad még egy szabad embered. A WR-k jammelése is segítséget jelenthet, hiszen ezáltal lelassíthatóak a hosszú route-ok.

Hátrány, hogy a pálya kettéosztása miatt egy-egy játékosnak túl nagy területet kell őriznie. Egy jól kialakított offense ellen ez komoly sebezhetőséget jelent. Például ha azonos oldalra raksz két deep route-ot futó elkapót, akkor könnyen egy safety őrizheti őket, így az egyik játékosod szabad lehet. A zónahatároknál szintén súlyos problémák keletkezhetnek, amiket egy pontos irányító és egy okos elkapó könnyedén kihasználhat.

Ebből tehát az következik, hogy a cover 2 hatásos használatához atletikus defensive backekre és linebackerekre van szükség. A fizikális képességek mellett intelligens játékosok is kellenek, hiszen olvasni kell a QB-t és több célpontra is figyelniük kell. A jammelés miatt a cornerbackek fizikalitására is szükség van, hiszen nem egyszerű egy 6'4" körüli elkapót feltartóztatni. A linebackereknek a cover képességeit is kamatoztatni kell. Ha ezek összeállnak, akkor számos esetben egy nagyon hatékony rendszerrel találhatja szembe magát az offense.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr865097081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása