Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Érdemes lenne megtartani Xavier McKinney-t?

2024. január 30. - Asbee

Az offseason egyik legfontosabb kérdése Xavier McKinney esetleges szerződéshosszabbítása lesz. A legutóbbi szezonban minden egyes snapnél a pályán maradt a védelemben, a csapaton belül a szerelések számában a második, az interceptionöknél pedig az első helyen végzett. Vajon elég lesz ez ahhoz, hogy ő legyen a top prioritás?

A védelemben a defensive tackle és a safety pozíció szokott az lenni, ahol általában nem hosszabbítunk szerződést a játékosainkkal, igaz ez tavaly Dexter Lawrence esetén megszakadt. A DT-k közül korábban a rookie szerződése után távozott Dalvin Tomlinson, Linval Joseph és Johnathan Hankins is, tavaly pedig a safety Julian Love-ot lehetett volna évekig a csapathoz láncolni, korábban pedig Landon Collins-t, bár az ő karrierje utána azért visszaesett. Egyébként volt próbálkozás Love megtartására, de sajnos balszerencsésen alakult a csapatunk számára.

A pozíciót is érdemes áttekinteni, hiszen a fiatalabb játékosokba vetett bizalom is meghiúsíthat egy-egy nagy összegű hosszabbítást. McKinney mellett Jason Pinnock volt a kezdő, aki Dane Beltont szorította ki. Nem lehetett rá panasz, megszerezte a pályafutása első interceptionjeit, ráadásul a blitz-eknél is kiválóan lehet alkalmazni. Beltonnál a szerelések elhibázása jelent óriási kockázatot, viszont kivételes érzéke van a labdaszerzésekhez. Ez alapján el tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet, hogy egy bizonyos összeg felett inkább Beltonnak szavazza meg a bizalmat az edzői stáb, McKinney-t pedig kiengedik a szabadügynökpiacra. Ne feledkezzünk el a nickel pozícióról sem, hiszen finoman szóval sem teljesítettek stabilan a játékosaink és néhány esetben jó megoldást jelenthetne a három safety-s felállás.

El is érkeztünk a 60 millió dolláros kérdéshez, mekkora lehet a korábbi második körös játékosunk új kontraktusa? Egy biztos, akárki fizeti ki McKinney-t, top 10-es pénzt kell neki adni. A spotrac alapján ez a következőt jelenti:

Jelen pillanatban kicsivel a top játékosok alá rangsorolom McKinney-t és érzésem szerint nem várhat olyan magas fizetést, mint tavaly Jessie Bates. Akkora hype sincs körülötte, mint Budda Bakeren vagy Eddie Jacksonon volt, de az ő szerződésük reális célösszeg lehet. 2020-ban 198,2 millió dollár volt a salary cap, idén pedig várhatóan 245 millió környékén alakul majd, így ezt is figyelembe kell venni az összeg meghatározásánál. Sokat számít a garantált tartalom, összességében pedig azt gondolom, hogy egy 5 évre szóló 72-75 millió dollár értékű szerződés mindkét fél számára elfogadható lehet. Annyit még mindenképp leírnék, hogy nagyon nehéz megjósolni a safety piacot, hiszen az egyik évben őrült összegek repkednek, máskor pedig olyan játékosok is több hétig szabadügynökök, akikről azt gondoljuk előzetesen, hogy két nap alatt gazdára találnak.

Számos szerepkörben kipróbálták már a játékosunkat és mindenhol helytállt, nagyon kevés gyenge pontja van. 2023-ban egyetlen TD-t sem engedélyezett az ellenfél irányítóinak, akik 53-as QB ratinget produkáltak ellene. A futások ellen is megállja a helyét, a run play-eknél elvégzett szerelési kísérletek 7,1%-át hibázta el, ezzel pedig a legjobb 10-ben van a posztján. Azért az elmúlt években nem egy fájó missed tackle-d láttunk a védőinktől…

Persze a piacon feltűnhet más opció, pl. az idén 7 INT-t szerző Geno Stone és különösen életre kelhet ez a pletyka abban az esetben, ha a Ravens secondary edzője, Dennard Wilson lesz a defensive coordinatorunk. Ha kijut a piacra, akkor Antoine Winfield Jr. lehet a top név, de ő drágább lesz McKinney-nél is. A budget megoldást Taylor Rapp jelenthetné, róla talán extra információt is ki tudna szedni Brian Daboll a buffalo-i edzői stábtól. A lista tetszőlegesen folytatható, de én addig nem szívesen megyek bele a fantáziálásba, amíg nem osztották ki a franchise tageket, hiszen az sok mindent átírhat.

Ha én dönthetnék, akkor nálam a negatívumai ellenére is prioritást jelentene McKinney megtartása. A 2022-es pihenőhetes balesetéből tanult, a Winkkel történt konfliktusa után pedig a játékos pártján állt Daboll. Edzhető védőről beszélünk és az öltözői jelenléte sem jelent problémát, nem véletlenül volt minden snapnél a pályán. A játékával kapcsolatban nem nagyon lehet kifogással élni, így egy újabb kulcsjátékost lehetne hosszútávon a csapathoz láncolni Dexter Lawrence és Bobby Okereke után.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr2818314923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása