Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Amit a Combine-on felröppent hírekről gondolok

2024. március 04. - Asbee

A hétvégén rendezték meg Indianapolis-ban az NFL Combine-t, ahol a leendő újoncok atletikusságáról beszél mindenki, azonban a háttérben is zajlanak az események. A fontosabb ügynökök a helyszínen vannak, ráadásul ritkán gyűlnek így össze a csapatok general managerei, amely jó alkalmat kínál a tárgyalásokra. Ezekről fogok most írni.

Elsőként a lejáró szerződésű játékosaink nevét dobták be, mégpedig Saquon Barkley-t és Xavier Mckinney-t. A nyitó napon azt nyilatkozta Joe Schoen, hogy nem kezdték meg a tárgyalásokat, ami biztosan nem igaz, hiszen korábban voltak már arra utaló jelek, hogy elkezdődött McKinney képviselőivel az egyeztetés. Ahogy már korábban leírtam, transition taget kaphat a safety, Barkley pedig kipróbálhatja magát a piacon. Elmondta a GM-ünk, hogy a célja a futó megtartása és úgy gondolom, hogy valóban van törekvés a szerződéshosszabbításra, azonban ha mégsem jön össze, akkor a korábbi 1/2-es pick kipróbálhatja magát a piacon és ha nem kapja meg a kívánt összeget, akkor a visszatérést sem zárhatjuk ki. McKinney-nél nehézkesebb lehet a közös álláspont elérése, azonban a tag biztosítaná az időt, július közepéig pedig illik megállapodni.

Közeledünk a szabadügynökpiac nyitásához, a beatwriterek elcsípett információi szerint pedig a guard és az edge rusher pozíciója lehet a prioritás. Jonah Jackson és Danielle Hunter volt a két név, akit bedobtak. Ritkán jönnek be ezek a jóslatok, szóval rosszmájúan azt is írhatom, hogy az ő érkezésük kizárható. A két pozíció azonban mindenképp erősítésre szorul, hiszen a támadófal belső részét a káosz jellemezte 2023-ban. Ha tényleg egy guard megszerzése lesz a prioritás, akkor az is biztosnak tűnhet, hogy továbbra is tackle-ként számolnak Evan Neallel, ennek pedig én annyira nem örülnék. Ugyanazt a hibát látjuk, mint Ereck Flowers-nél, akit kizárólag tackle-ként játszattak az edzőink, majd a távozása után jobb teljesítményt nyújtott eggyel beljebb. Persze mindkét esetben kell egy használható alternatíva, de számomra földöntúli meglepetés lenne, ha kezdő szintű tackle-vé válna Neal. Az új defensive coordinator Shane Bowen rendszerében borzasztó nagy szerepe van a védőfalnak és kell is az erősítés. A sackek ellenére továbbra is nagyon inkonzisztens Kayvon Thibodeaux, Azeez Ojularit pedig teljesen kicsinálták a sérülések, így nem lehet még egy szezont erre a párosra bízni. Azt se feledjük, hogy a D line-ban szükség van a rotációra és nem éppen a siker kulcsa, ha Jihad Ward az elsőszámú cseréd. Az 5. éves opcióval még három szezonon keresztül olcsón elérhető Thibodeaux, így ki lehet nyitni a pénztárcát.

Sorsdöntő lehet ez a draft Joe Schoen és Brian Daboll New yorki pályafutását illetően, hiszen döntést kell hozni az irányítóról. Többször is elmondta Schoen, hogy jelenleg Daniel Jones a kezdő irányítónk, arra készülnek, hogy felépül és visszaveszi a helyét, ennek azonban nem tulajdonítok nagy jelentőséget. Ő és Tommy DeVito van a keretben, szóval nem nagy meglepetés az előző állítás. Egy korai draft esetén is előfordulhat, hogy Jones kezdi meg az évet és néhány hét után jön a rookie. Egy dolog azonban biztos: nem szeretnék tesco gazdaságos megoldást. Két éve van a csapatunknál a jelenlegi szakmai stáb, akiknek a fő feladata szinte egyből az irányítókérdés megoldása volt (és sajnos még mindig az). Ezt jól megoldotta 2022-ben Jones, az upgrade-re viszont nem volt lehetőség, így maradt az emberénél Daboll. Reális esély nem volt egy jobb irányító megszerzésére, egy playoff év után pedig nincs olyan GM, aki visszalép ezen a poszton. Patthelyzet. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez volt a mostani rezsim első döntése az irányítókkal kapcsolatban, kettőnél több lehetőséget pedig nem sűrűn hagynak a tulajok, így egy újabb hiba végzetes lehet.

Emiatt azt gondolom, hogy itt lehet az idő meghúzni a ravaszt, persze ez a szituáció sem teljesen fekete vagy fehér. Három irányítót mondanak top tehetségnek, Caleb Williams, Drake Maye és Jayden Daniels az, aki kiemelkedik a mezőnyből és az első három picknél mind QB needes csapatot találunk. Ha valaki mégsem akar irányítót, akkor nyugodt szívvel behúzhatja Marvin Harrison JR-t, aki kivételes WR tehetségnek számít. Maradjunk annyiban, hogy én nem feltétlenül lépnék hátra a top 3-ból. A pletykák szerint a Patriots egy tapasztalt irányító megszerzését tervezi és nyitott lehet a letrade-re. Láttunk már ilyet 2018-ban, akkor a Jets lépett fel pont az 1/6-ról, amely az említett pick mellett tovább három darab 2. körbe került. A muníció adott, hiszen Leonard Williams-ért pont egy ilyen választási jogot kaptunk, Schoen pedig szívesen használja fel ezeket egy cserére (Toney-Waller). Kiemelkedik Caleb Williams, Trevor Lawrence óta nem volt ilyen ígéretes irányító. Drake Maye-ből is hasonlót ki lehetne hozni, mint Lawrence-ből, persze nála arra is reális esély van, hogy ő lesz a következő Carson Wentz. Érdekes lehet Jayden Daniels sebessége, a személyében megtalálhatja valamelyik csapat a következő Lamar Jacksont, de az is lehet, hogy csak Tyrod Taylorhoz hasonló pályafutása lesz. Ha mégsem jön össze a feltrade, akkor én inkább Jones mellett maradnék, le is írom, hogy miért.

Az első megoldás, hogy az 1/6-ra érkezik egy irányító. Michael Penix Jr. és J.J. McCarthy a két név. Dicséretes Penix története, hiszen egymás után érték a súlyos sérülések, amelyekből visszatért és két remek év után érkezik meg az NFL-be. Ez mindig óriási rizikó, hiszen egy újabb kiesés már a pályafutását is veszélyeztetheti. Azt se feledjük, hogy bal kezes és képzeljük el, hogy Evan Neal védi a vakoldalát… McCarthy egy kiválóan működő rendszerben játszott jól a Michiganben, ahol a futójáték is alaposan segítette az offense-t. Az 1-2. kör környékére várják, viszont már hetek óta azt beszélik vele kapcsolatban, hogy a vártnál lényegesen előrébb gazdára találhat. Így kezdődött 2019-ben Jones-nál is, szóval nem véletlenül jöhet elő a PTSD, amikor ilyeneket olvasunk. Nem akarom leírni McCarthy-t és bustnak sem jelentem ki jelen pillanatban, azonban ennél a lépésnél olyan érzésem lenne, mintha másodszor lépnénk ugyanabba a folyóba és azt mutatná, hogy a GM váltás ellenére tulajdonképpen semmi sem változott a franchise-nál.

Egy következő opció lehet az 1. körbe való visszatérés, vagy a 2. nap eleji választás. Itt szintén játszhat az előbb említett két főhős, de felírhatjuk melléjük Bo Nixet is. Ezeknél a pickeknél rendre két táborra szakadnak a szurkolók, hiszen az egyik csoport annak örül, hogy relatíve olcsón találhatnak franchise QB-t, a másik pedig az eldobott picket látja egy olyan irányítóért, aki nagyobb eséllyel lesz „rossz” irányító, mint „jó”. Drew Lock a tökéletes példa, akinél sokan emlegették a Broncos zsenialitását, hiszen a második napon szereztek meg egy első körbe várt játékost, azonban azt nem vették számításba, hogy ettől még nem lett jobb játékos Lock és a draft ezen szakaszában azért jó eséllyel lehet máshova kezdő embereket találni. Ebben az esetben inkább azt választanám, hogy töltsük fel a keretet és egyelőre maradjunk Jones mellett. Ennek az oka, hogy nem látok arra túl nagy esélyt, hogy McCarthy, Penix vagy Nix lényegesen jobb játékossá váljon nála Ha tavaly nem hosszabbít Jones, akkor egy éve abszolút elfogadhatónak tartottam volna, ha ebbe az irányba indul el Schoen, most azonban megpróbálnám megszerezni valamelyik top játékost. A QB-k között a draft szinte szerencsejátéknak számít, az odds-ok pedig jobbak a top 5-ben, mint hátrébb. A low budget megoldások nem jöttek be, így itt az ideje mással próbálkozni. Ha megtalálja valakiben az emberét a general managerünk, akkor mindent meg fog tenni a megszerzéséért.

Persze az irányítókon kívül is van élet, sok hiányposztunk van és az elit tehetségekből sincs hiány. Tegyük fel, hogy tényleg gazdára talál a felsorolt három irányító. Ekkor az elkapókra irányulhat a figyelem, akik közül szinte biztosan kiválasztják Marvin Harrisont. Pánikra azonban semmi ok, hiszen Malik Nabers és Rome Odunze sem tűnik rossz húzásnak a hatodik picknél. Azért elég exotikus lenne, ha a top 5-ben három QB és két WR találna gazdára, ráadásul szinte mindig találunk egy-egy meglepő húzást, ez pedig azt jelentené, hogy elérhető lenne Nabers vagy valamelyik irányító. Nemcsak mi, de sok másik csapat is szenved a támadófallal, Joe Alt pedig magasan a legjobb OT idén, így valaki akár reach-elhet is érte. Az sem egy rossz megoldás, ha a war roomban ellazulva várja a front office a történéseket, majd behúzza az elérhető legjobb játékost, ha pedig elérhető lenne Nabers, akkor én azonnal rohannék fel a cetlivel a színpadra.

Ugyan két hónapja nem láttuk már a csapatunkat a pályán, de az NFL így is szolgáltat izgalmakat, az offseason pedig durván beindul a napokban. Egyelőre csak a pletykákra tudok hagyatkozni és én személy szerint örülnék neki, ha nem kerülne nyilvánosságra a csapatunk valódi szándéka, hiszen az elmúlt évtizedben többször is kihasználták ezt a riválisaink. Annyi minden gyűlt össze a social mediából, hogy érdemesnek láttam foglalkozni vele és írni róla egy hosszabb bejegyzést. Ti melyik irányba indulnátok el?

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr6918345267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása