Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Nagyító alatt a Washington Commanders

2024. szeptember 14. - Asbee

A Washington Commanders ellen próbálnak szerencsét a játékosaink a borzasztó nyitóforduló után. Az elmúlt években rendre sikerrel jártunk a csoportriválisunk ellen, jelenleg azonban nem nagyon van olyan csapat, akik ellen mi lennénk az esélyesek. Lássuk kik ellen kell javítani.

Az 1/2-re kiválasztott Jayden Daniels jelenti a reményt a Washington szurkolóinak, akit Brian Daboll is szívesen választott volna. Nagyjából olyan bemutatkozást hozott, amit várhattunk tőle. Szüksége lenne még egy vagy két jó elkapóra, a sebességét viszont rögtön megmutatta, hiszen 2 TD-t is szerzett a földön. Kulcsfontosságú lesz tehát, hogy feléledjen a pass rush, azonban egy ilyen mobilis irányítót nem szabad túl agresszíven lerohanni, elsődlegesen a széleket kell lezárni. Jelentős előrelépést várok Daniels passzjátékában és több labdát Terry McLaurin irányába.

Az újonc irányítók legnagyobb barátja a jó futójáték, ezt pedig Brian Robinsonnak és Austin Ekelernek kell biztosítania. Az erőteljes stílusával Robinson, a tapasztalatával pedig Ekeler jelenthet problémát. Én ugyan már nem adtam volna az utóbbinak nagynak mondható fizetést, azonban nem lehet Dexter Lawrence végig a pályán, ennek pedig múlt vasárnap is szemmel látható nyoma volt. Változatosan használják Washingtonban a párost, a Buccaneers ellen az elkapásokkal is ők hozták a legtöbb yardot.

Szinte már most borítékolható, hogy a következő szezonban hoznak egy veszélyes WR-t Daniels-nek, hiszen Jahan Dotsont eladták, Terry McLaurin mögött pedig nagy visszaesést tapasztalunk. A túloldalán kb. azonos snapszámot kapott Dyami Brown és Olamide Zaccheus, a slot pedig a harmadik körös újonc Luke McCaffrey-é. Néhány snap a tavaly nálunk próbálkozó, Jamison Crowdernek is jutott. Szerintem semelyik Washington szurkoló lelkébe nem gázolok bele ha azt mondom, hogy találunk néhány veretesebb elkapósort a ligában, viszont képességben így passzolnak a cornerbackjeinkhez.

Hozzánk hasonlóan itt is három tight end kapott szignifikáns lehetőséget, akik között találunk egy régi ismerőst Zach Ertz személyében. Annyira nem jött be neki az arizonai kitérő, így visszatért az NFC Eastbe. Ben Sinnott jelenti a reményt, nem véletlenül draftolták a második körben a fullbackként is bevethető játékost, bár én nem adtam volna ilyen magas picket érte. Egyelőre több lehetőséget kapott nála John Bates, de vélhetően ez előbb-utóbb megfordul.

Átalakulóban van a támadófal bal oldala, ahol három játékos is pályára került a nyitányon. Limitált lehetőséget kapott a 3. körös újonc Brandon Coleman, a helyén pedig Cornelius Lucas játszott és 2 snapre felküldték Trent Scottot is. Egy-egy nyomást engedett Coleman és Lucas, annyira tehát nem voltak rosszak. Andrew Wylie-nak viszont 3 pressure-t írtak be, így kijelenthető, hogy a széleken a legsebezhetőbb ez a támadófal. Brian Burns-nek és Kayvon Thibodeaux-nak is van törleszteni valója az irányunkba, itt a remek alkalom, hogy ezt megkezdjék. Az offseasonban hosszabbított szerződést Sam Cosmi, 74 millió dollárt kereshet a következő négy évben. Nemcsak őt, hanem a korábbi dallas-i Tyler Biadasz-t is alaposan megfizették és a korábbi szerepéhez képest nagy pénzt adtak Nick Allegrettinek. A csapatunkéhoz hasonlít ez az építkezés, bár kicsivel kevesebb erőforrást fektettek be a fővárosiak. Két sacket szereztek a Tampa Bay játékosai, ennyi pedig tőlünk is kell. Az eddigi négy mérkőzése során 7 sacket szerzett Thibodeaux a csoportriválisunk ellen (a teljes sack mennyiségének a 45%-át) és sokat javítana a reputációján, ha folytatná a jó sorozatot. Elképzelhető, hogy az offseasonban kicsit alulértékeltem ezt az O line-t, viszont csalódás lenne, ha ők jönnének ki győztesen a védőfalunk elleni párharcból.

Persze nemcsak Biadasz-t, hanem Dorance Armstrongot és Dante Fowler Jr-t is magához csábította Dan Quinn Dallas-ból. Kis túlzással 180 fokot fordult a világ az elmúlt években a Commanders passzsiettetőivel, hiszen megváltak Chase Youngtól és Montez Sweattől, egyelőre pedig nem túl sok pénzt fektettek be ide. Egyébként rotációt alkalmaznak a D line szélén, Armstrongon és Fowleren kívül Clellin Ferrell, Javontae Jean-Baptiste és az off ball linebackerből átkonvertált Jamin Davis is korrekt játékidőt kapott. Azt tudom írni, mint korábban: biztosan betörnek néha ezek a játékosok a backfieldre, de összességében Andrew Thomas-nak és Jermaine Eluemunornak felül kell kerekedni rajtuk. A probléma nem is főleg itt, hanem a védőfal közepén és a blitz-ekkel lehet. Clelin Ferrell játéka térdsérülés miatt kérdéses.

Nem kell bemutatni senkinek sem Daron Payne-t és Jonathan Allent, de tavaly egész korrekt módon hatástalanítani tudtuk őket, legalábbis rémlik egy Allen nyilatkozat, amelyben komoly önkritikát fogalmazott meg magával és a csapatával kapcsolatban. A tehermentesítésükre Phidarian Mathis és Sheldon Day vethető be, akik nem váltják meg a világot, de erre a szerepkörre megfelelőek. Ugyan queastionable státuszt kapott Jer'Zhan Newton, de most a 2. fordulóban eljöhet a bemutatkozása.

A legkomolyabb erősítést a linebacker sor kapta, hiszen Bobby Wagner és Frankie Luvu is új szerzemény. Előbbi a nagy név, de az idősebb is, viszont 34 év felett sem lassul. Alaposan ki is közösítették maguknak a linebacker pozíciót, mindössze Mykal Walker kapott mögöttük 5 snapet Tampában.

Ahol viszont problémája lehet a Commanders-nek, az a cornerback sor. Egyelőre finoman szólva sem jött be Emmanuel Forbes draftolása, aki ráadásul egy ujjsérülést is összeszedett az első fordulóban. Ekkor Noah Igbioghene volt a helyettese. Azóta megműtötték Forbes-t, így egy ideig nem állhat a csapata rendelkezésére. A túloldalon Benjamin St-Juste játszik, a slot pozíciót pedig az újonc Mike Sainristil közösítette ki magának. Itt a pillanat tehát kinyitni a playbookot, hiszen tavaly többször meglódult Jalin Hyatt, Malik Nabers-nek pedig nagy napja lehet, ha megtalálja őt Jones. Quan Martin és Jeremy Chinn a két safety, akiket Percy Butler egészít ki.

Rögtön változott a special team, hiszen Cade York munkáját megköszönték a két kihagyott mezőnygól után és Austin Seibert lett az új kicker. A punter Tress Way biztos pontnak számít, a long snapper pedig Tyler Ott. Két kezdőrúgás utáni visszahordást láttunk az első fordulóban, mindkettő Austin Ekeler nevéhez fűződött, a depth charton azonban Olamide Zaccheus van megjelölve első embernek. A puntok megszelídítéséért Jamison Crowder felel.

A tavalyi szezon után megköszönték Ron Rivera munkáját Washingtonban és Dan Quinn lett az új head coach. Az ő nevéhez fűződik a Falcons Super Bowlban történő leolvadása a Patriots ellen, azonban az elmúlt években olyan kiváló munkát nyújtott a Cowboys defensive coordinatoraként, hogy rászolgált az újabb vezetőedzői munkára. Nemcsak ő az egyetlen HC tapasztalattal bíró szakember az edzői stábban, hiszen Kliff Kingsbury lett az OC. A DC-t Joe Whitt Jr. személyében Dallas-ból hozta magával Quinn, a ST coordinator pedig a korábban a csapatunknál is megfordult Larry Izzo.

Az elmúlt években nagyjából akkora mumusa voltunk a Commanders-nek, mint nekünk az Eagles és a Cowboys, de nem is követhetnénk el nagyobb hibát annál, ha kizárólag a csapatok sisakján szereplő logoból próbálnánk meg megtippelni a győztest. Ugyan rossz matchupnak bizonyult számunkra a Vikings és javulásra számíthatunk a Washington ellen, de ahogy az elején írtam, nehéz olyan csapatot találni, akik ellen mi lennénk az esélyesek. Persze ettől függetlenül fontos tényező lehet a játékosaink számára, hogy a közelmúltban rendre sikeresen jöttek ki ebből az összecsapásból, de ha abból indulnak ki, hogy majd úgyis összejön magától a győzelem, akkor ismét egy nagyon kellemetlen élményben lehet részünk. Abban sem vagyok biztos, hogy kellőképp felrázta az edzői stáb a játékosokat. Brian Daboll óta a legrosszabban kezdő csapat vagyunk és a legkevesebb pontot szereztünk az első negyedekben, ráadásul rossz emlékként nemcsak a 2023-as nyitány, hanem a második forduló első félideje is a fejünkben van, ahol a Cardinals gázolt át rajtunk. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem jönne össze újra egy ekkora comeback, mint most.

2024.09.15-én véget érhet a Daniel Jones éra és a maga módján beleillene a karrierjébe, ha az a csapat jelentené számára a végső csapást, akik ellen rendre jól játszott. Persze nem számolunk már hosszútávon Jones-szal, de ha az első heti játékát látjuk viszont a Commanders secondary-je ellen, akkor totál értelmetlenné válik a további szerepeltetése, hiszen most már csak azért küzd, hogy a jelenlegi keret legjobb irányítója legyen. Mint azt már a podcastben elmondtam, én a 10-15 yardos átadásokra építeném a passzjátékot és több hosszú játékkal is megpróbálkoznék. Nem játszott rosszul egy hete a támadófal, így reális esélyt látok arra, hogy ők is partnerek legyenek ebben. A futásblokkolásban viszont mindenképp javulniuk kell, mert nem sok teret adtak a running back triónak. A védelemben mindenképp jobb pass rush-ra lesz szükség, ugyanakkor Jayden Daniels mobilitása miatt elsődlegesen a fal szélét kell kontrollálni. Tartok a futójátéktól és már azon is meglepődnék, ha 120-130 yard alatt zárna az ellenfelünk. Azért a légi támadásokat se felejtsük el, hiszen elég láthatatlan volt Tampában Terry McLaurin, így most biztosan sok labda repül majd az irányába. A jó hír, hogy nincs még egy ilyen veszélyes WR vagy TE a Commanders keretében.

Az az NFC East mérkőzés következik, amelyet rendre optimistán várhattunk, hiszen utoljára 2021-ben szenvedtünk vereséget a fővárosi franchise ellen. Azt várom, hogy jobb kezekben lesz a mostani edzői stábnál a Washington, viszont a rebuild idén kezdődik a számukra és hiába mutatkozott be korrektül Daniels, egy újonc irányító bármikor hibázni tud egyet-kettőt. A csapatunk viszont a szétesés szélére került, ráadásul rendre álmosan kezdenek a játékosaink, így sajnos azt várom, hogy hamar hátrányba kerülünk. A ponthátrány a mérkőzés végéig megmarad és ugyan a múlt hetinél kisebb arányúra, de vereségre számítok. Remélem nem lesz igazam.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr9918490253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása