Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Should I stay or should I go? Vernon & Jackrabbit edition

2019. február 08. - Asbee

Finoman szólva sem jött be minden igazolásunk az előző offseasonban és ennek meg is lettek az áldozatai. Szezon közben távozott Patrick Omameh, az elmúlt napokban pedig Connor Barwin és Jonathan Stewart elküldése is hivatalossá vált. Az előző rezsim igazolásai közül is több olyan játékosunk van akiknél rezeghet a léc, Rhett Ellison például irreálisan sokat keres a képességéhez képest, de most Olivier Vernonról és Janoris Jenkins-ről lesz szó, akiknek csak a fizetése volt elit. Nehezíti a helyzetet, hogy nincs más klasszis passzsiettetőnk és cornerbackünk, így komolyabb vizsgálatot érdemel a helyzetük.

Vernonnak volt jobb szezonja, aki 11 mérkőzésen lépett pályára, melyeken 30 szerelésig és 7 sackig jutott. A Pro Football Focus-nál az eddigi legmagasabb osztályzatát kapta, 86,3-as értékeléssel zárt. Nem mutatnak rosszul ezek a számok és ha valaki nem nézte a meccseinket még azt hihetné, hogy a szezon eleji sérülése után kiválóan tért vissza a két éve szerződtetett edge rusher. A valóság azonban mást mutat

Rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtott és négy mérkőzésen szedte össze a 7 sacket. Persze nemcsak az irányító lezúzása számít, fontos, hogy nyomás alatt tudjuk tartani a QB-t és ez több alkalommal is összejött neki, például a Falcons, a Redskins elleni hazai és a Colts elleni összecsapásokon legalább 4 pressure-t mutatott be. Érdemes megnézni az ellenfelek minőségét is, kik ellen szerezte a sackjeit? A 6. játékhéten nem volt teljesen egészséges Jason Peters, aki képtelen volt végigjátszani a mérkőzést. A 13. héten a Lions-nál egészséges volt a Charles Leno/Bobby Massie páros, így ellenük mindenképp dicséretes a 2 sack. Egy héttel később alaposan helyben hagytuk a Redskins-t, amely a sérülések miatt teljesen szétesetten játszott, de a tackle páros náluk is jelen volt, így igazságtalan lenne legyinteni erre a teljesítményre. Ellenben a Cowboys-nál pihenőt kapott Tyron Smith az utolsó hétre, Cameron Fleming pedig tipikus csereember.

Nem mindig szabad leegyszerűsíteni a dolgokat és Vernon helyzete sem fekete vagy fehér. Kissé túlzásnak tartom a PFF által bemutatott pozitív megítélést, azonban sok szurkoló állítása sem helyes, miszerint totál használhatatlan játékos. Az igazság, mint oly sok esetben, most is valahol félúton van. Kijelenthető, hogy nem game changer játékos Vernon, egyedül nem tudja felhúzni a védelem teljesítményét, nem várhatunk tőle olyan játékot, mint 2011-ben JPP-től. A D line-ban egyébként is kell a mélység és Vernonon kívül Lorenzo Carter volt az egyedül használható szélső linebacker, a Kareem Martin-Connor Barwin-Kerry Wynn hármas sajnos nagyon súlytalanul játszott. Más lenne a leányzó fekvése, ha legalább egy kezdő szintet képviselő csapattárs mellett kellene kitűnni. Már a szerződtetésekor tudtuk, hogy túlfizettük a korábbi Miami játékost, de szükséges volt megtenni ezt a lépést.

Az esetleges távozását befolyásolhatják a szerződéshosszabbítások, hiszen sok passzsiettető válhat szabadügynökké, de vélhetően többen is elkötelezik majd magukat a jelenlegi kenyéradójuk mellett. A drafton mély a class, de felelőtlenség lenne ezért teljesen kiüríteni a névsort és egyébként sem tartom jó ötletnek, ha egy pass rusher túl nagy felelősséget kap rookie-ként. 19,5 millió dollárt kereshet idén Vernon, az elküldése esetén 11,5, de kis trükkel akár 15,5 millió dollárnyi hely is felszabadítható idén (igaz ekkor 4 milliónyi dead money benn marad 2020-ra). Az ideális eset a kontraktus átstrukturálása lenne, amely a közhiedelemmel ellentétben nem jelent fizetéscsökkentést. Arról lenne szó, hogy az idei cap hitet csökkenti a csapat néhány millióval, amely a jövő évi garantált tartalomba kerül bele. Egy esetleges jó teljesítmény után így újabb egy évre maradhatna Vernon (emlékezzünk vissza Antrel Rolle-ra), de egy (újabb) gyenge szezon után még mindig könnyen elküldhető lenne.

Azon játékosok közé tartozott 2017-ben Janoris Jenkins, aki látványosan szabotálta a játékot. Ezután külön figyelem hárult rá idén, de nem tudott maradéktalanul megfelelni az elvárásoknak. Ugyan még mindig bármikor képes a labdaszerzésre, de túl sok nagy játékot engedett, ezt pedig nem tudta feledtetni a 2 interceptionje és a kiharcolt fumble-je. A PFF sem kedvelte, a 68-as értékelésével az 53. helyen zárt a cornerbackek között.

788 yardot és 7 TD-t szereztek róla az ellenfelek, amihez 109,3-as QB rating társult. Nem a legjobb számok maradjunk annyiban… 66,3%-os pontosságot engedélyezett, ez ugyancsak átlag alatti érték. Az utolsó hat fordulóra némileg javult a teljesítménye, ekkor mindössze 162 yardot, 51,7%-os pontosságot és 0 TD-t engedett az irányítóknak. Két mélypontja volt, a Cowboys ellen a második, illetve a Falcons ellen a hetedik fordulóban, mikor 100 yard felett zártak a célpontjai, a quarterbackek pedig 150 feletti ratinggel. Ouch. Kétszer tudott igazán kiemelkedően szerepelni, először a szezonnyitón a Jaguars ellen, amikor bravúros interceptiont mutatott be, majd a Bears elkapói ellen bizonyult halálos fegyvernek. Persze nem egyszer előfordult már, hogy Blake Bortles és Chase Daniel is az ellenfél tizenkettedik embereként lépett pályára.

Sajnos a secondary sem volt életbiztosítás. Landon Collins inkább a futás megállításában remekelt hiába láttunk tőle egy-egy jó játékot coverage-ban, az utolsó mérkőzésein képtelen volt az emberfogásra. A szezon nagy részében B.W. Webb volt Jenkins túloldali társa, akinél meglepődve olvastam, hogy csak egy touchdownt engedélyezett a szezonban (azt viszont a legrosszabbkor, a Cowboys ellen a végén…) és kevesebb yardot engedélyezett, mint Jackrabbit. Ennek ellenére el kell őt felejteni, maximum csere szintet képvisel. A slotban Grant Haley lehet az emberünk, akinek biztatóan sikerült a bemutatkozó éve, de láttunk már olyat, hogy valaki ezután esett vissza, így ne szálljunk el vele kapcsolatban. És végül Curtis Riley, aki nem tudta megmutatni miért is NFL játékos… Nem tudott pályára lépni a Supplemental Drafton megszerzett Sam Beal, akinek gyakorlatilag a 2019-es lesz az újonc szezonja és szinte biztosan nagy szerep hárul majd rá.

Jenkins 14,75 millió dollárt kereshet idén, az elküldésével pedig 7,75 millió dollárt lehetne megspórolni („dátum utáni” megjelölés esetén további 3,5-t, ami a következő évben lenne elszámolva). Ő is túl sokat keres és ezen a poszton is borzasztóan állunk. A piac nem lesz olyan mély, mint a passzsiettetőknél, de így is komolyan felmerülhet a cut. Azt viszont szinte biztosra veszem, hogy valamilyen módon hozzányúlunk majd a szerződéséhez. Ha több olyan célpontunk is lesz a piacon, akiket ár/érték arányban lényegesen jobbnak tartunk nála, akkor eljöhet a búcsú ideje, de Gettleman helyében mindenképp leülnék beszélgetni vele és csak azután döntenék. Ha kellően motivált tud maradni, akkor megtartanám, de a drafton azért elkezdeném nézegetni a cornerbackeket.

Összegezve a leírtakat valóban nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen hiányposztokról van szó, amelyeket még tovább gyengíthetünk. Ebben az esetben biztosan érkezne az erősítés, de nincs arra garancia, hogy valóban jól jönnénk ki egy ilyen „cseréből”. A pass rushereknél el tudom képzelni, hogy igen, de a cornerbackeknél komoly kételyeim vannak. A helyzet pedig pont fordított, nem tartanám nagy tragédiának, ha újabb egy évig maradna Vernon, akár a mostani fizetésével is megtartanám. Jenkins viszont nagyon vékony jégen áll és az ő teljesítményét könnyebben tudná hozni egy olcsóbb alternatíva is.

A PFF-hez még annyit, hogy igen hasznos munkát végeznek, azonban készpénznek sem szabad venni az ott leírtakat. Sokan csak annyit látnak belőlük, hogy a meccsvideók után egy értékeléssel díjazzák a játékosokat és csókolom, de egy rakat hasznos adatot összegyűjtenek, amelyek például nagyban segítették ennek a bejegyzésnek a létrejöttét is. Egy nagy hátránya van ennek, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, azonban ha többen összefogtok, akkor érdemes befektetni a prémium előfizetésbe is.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr1014615112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása