Magyar New York Giants Szurkolói Blog

A szezon negatívumai

2014. január 06. - Asbee

A pozitívumok után most jöjjenek a negatívumok is. Nem árulok el nagy zsákbamacskát ha előre azt mondom ez lesz a hosszabb...

A teljes offense teljesítménye leromlott 2013-ra. Elsőként az irányítót szokták elővenni, most én is így teszek. Eli Manning pályafutását behálózták a formaingadozások, képes úgy játszani mint az NFL egyik legjobb QB-ja, ugyanakkor egy hátsó körös újonc teljesítményét is tudja hozni. Az idei szezonban az utóbbi volt túlsúlyban, nem egy olyan mérkőzést láthattunk, amelyen 3 vagy annál több eladott labdája volt Manningnek. A balhét persze nem neki kell elvinnie egyedül, de jövőre a ball security lesz az elsődleges prioritás. Egy jó támadófalra is nagy szükség lenne, hiszen Eli játékát nagyban befolyásolja a protection mértéke.

A passzjáték leromlásának egy másik tényezője az elkapók gyengélkedése volt. Ugyan Hakeem Nicks bemutatott néhány szép játékot és a yardok számával sem zárt olyan vészesen rosszul, de touchdownt nem szerzett. Az év folyamán többször is észrevehetetlenül játszott, képtelen volt elszakadni védőitől. A TD-k számában Victor Cruz sem zárt túl fényesen, utolsó 6 pontot érő elkapását a negyedik héten láthattuk tőle. Meg kell említeni Rueben Randle nevét is, aki felemásan szerepelt. Ugyan ő volt az első számú red zone célpont, de továbbra is roppant inkonzisztens és a tömegben képtelen elkapni a labdát. Számos INT az ő lelkén szárad.

Ki ne hagyjuk a tight endeket sem, Brandon Myers leigazolása alaposan félresikerült, totálisan rendszeridegen. Blokkolási képességei nem elégségesek és elkapásban sem nyújtotta azokat a számokat amiket előzetesen várni lehetett tőle. Adrien Robinson már az egyetemen is kevés volt, remek fizikai képességei miatt azonban mégis látott benne fantáziát Reese. 2013-ban mindössze a Detorit ellen szerepelt és 1 play után újra meg is sérült? A TE-k JPP-je???

A problémákat fokozta, hogy nem sikerült egy valódi RB-t találni. David Wilsonnal a kezdőben vágtunk neki az évnek, ő azonban rögtön 2 fumble-vel nyitott, ez pedig további mérkőzéseit is meghatározta. Rögtön mindenki a szívéhez kapott, mikor Ahmad Bradshaw 95 yardot futott a Colts színeiben a 49ers ellen. Korábbi futónk azonban IR-re került, ahogy később Wilson is és a legrosszabb forgatókönyv szerint akár profi pályafutásának is vége lehet. Nem csoda tehát, hogy a 2. fordulóra visszatért Brandon Jacobs, aki újra a csapat vezéregyénisége lett. Sebessége alaposan megkopott, de a Bears és a Cowboys elleni játéka élményszámba ment. Közben próbálkozott az edzői stáb Da'Rel Scottal is, azonban választ kaptunk arra miért padoztatták a játékost két éven át... A 7. forduló előtt egy újabb játékossal bővült az állomány, Peyton Hillis költözött New Yorkba. Az újonc Michael Cox is kapott egy meccset kezdőként, de nem állt még készen erre a szerepre. Lábtöréséből felépülve a 10. héten láthattuk először Andre Brownt, aki végre felélesztette a futójátékot, de az utolsó 3 fordulóra ő is elfogyott és fumble problémái is előjöttek. Ez így összesen hat játékos. Nem lehet jó a futójátékod, ha szinte minden héten mást kell alkalmaznod.

Az offense végére hagytam a támadófalat. Ha röviden akarnám összefoglalni, akkor egyedül Justin Pugh-val lehetünk elégedettek, a többiek játéka mind hagyott kívánnivalót maguk után. Elsőként itt is a sérüléseket kell megemlíteni. Mindkét centerünk kidőlt, David Baas-ra nagy szükség lett volna, de már az évet sérültként kezdte. Utódja Jim Cordle lett, akiből nem lesz Pro Bowler játékos, de érzésem szerint becsülettel tette a dolgát. Végül Kevin Boothe lett a center. A guardok közül Chris Snee került rögtön IR-re, ezzel pedig gyakorlatilag pályafutása is a végéhez ért. Az pedig komikus, hogy David Diehl, James Brewer és Brandon Mosley sem volt végig egészséges. Mint látható, az év végén néhány poszton már a cserék cseréi játszottak. A sérülékenység mellett a teljesítményekkel is akadtak problémák. Will Beatty 5 évre szóló 37,5 millió dolláros szerződést írt alá az offseasonban és ezt a teljes liga egyik legrosszabb szereplésével hálálta meg. Nagy kérdés, hogy mi lesz a további terv vele kapcsolatban (pláne hogy lábtörést szenvedett a Washington ellen). Azt eddig is tudtuk, hogy Diehl legjobb évein már túl van, de az is eldőlt, hogy Brewer sem jelent sokkal többet egy 150 kilós homokzsáknál. Talán Mosley még beválhat és Boothe vészmegoldásként visszatérhet egy újabb évre. Sajnos a csapat leggyengébb egységéről beszélünk.

Áttérve a védelemre valamivel szebb képet látunk. Néhány napja hallottam egy jó hasonlatot, miszerint Mathias Kiwanuka a defense David Diehlje. Szebben nem lehetne megfogalmazni. Mindketten nagy szerepet játszottak első Super Bowl győzelmükben, de az elmúlt néhány évben elfogytak. "Apró" szépséghiba, hogy közben Kiwanuka új szerződést is kapott. Az átstrukturálásoknak köszönhetően 7 millió dollárt fog keresni idén és elküldése esetén is több mint 5 millió dollár lenne a bennragadó érték. Egy dátum utáni cut persze sokat segíthet rajta. Utódja Damontre Moore lehet, akinek sokkal fegyelmezettebben kell játszania, újonc éve alapján már az óvodában is offside volt a jele.

A linebacker sor Beason érkezésével alaposan feljavult (mellette Paysinger és Williams is sokkal jobbnak látszott), de Keith Rivers hulladék teljesítményt nyújtott, Mark Herzlich pedig minden vetélytársa ellen alulmaradt a kezdőcsapatért folyó harcban. Utóbbi sztorija ismert és nehéz szívvel írok rosszat róla, de a védelemben legjobb esetben is csak csere lehet. A special teamben betöltött szerepe újabb egy évre New Yorkban tarthatja.

A secondary sem érdemel túl nagy kritikát, egyedül a sérülékenységet tudom megemlíteni. Corey Webster, Jayron Hosley, Aaron Ross és Cooper Taylor is porcelánból volt idén, komoly meglepetés lenne ha mindannyian visszatérnének 2014-ben. Will Hillt kell még megemlítenem, aki úgy látszik nem tud távol maradni a balhéktól...

Zárásként a special team kerül terítékre, akik 3 punt utáni visszahordásból elért touchdownt is engedélyeztek az ellenfeleknek. Borzasztó produkció, megengedhetetlen az ilyen mértékű trehányság. Egy jó visszahordóra is szükség lesz, igaz Wilson valamelyest javíthat a helyzeten, de nem bánnám ha érkezne egy olyan játékos, akinél nem attól kell félni, hogy vajon elkapja-e a labdát.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr935737394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása