Magyar New York Giants Szurkolói Blog

A csapat újjáépítése 2. rész: akik a jövőt jelenthetik

2018. január 11. - Asbee

Az első részben a GM és a HC keresésről elmélkedtem és az első esetben bejött a megérzésem, hiszen Dave Gettleman lett a general managerünk. Lesz dolga bőven, hiszen számos nehéz döntést meg kell hoznia. Több fontos játékos szerződése is a végéhez közeledik, illetve másfél évtized után az irányítókérdés is megoldásra vár. Lássuk mit várok a jelenlegi keret alakításától.

Akikre kulcsszerep vár

Ugyan minden várakozást alulmúlt a 2017-es szezonunk, de így is találunk olyan játékosokat, akik egyértelműen a liga élvonalába tartoznak. Az első ilyen név Odell Beckham Jr., aki az újonc szerződésének az ötödik éves opciójával játszhat jövőre. Nem sok olyan WR-t találunk, aki egy 6-8 yardos slant játékból TD-t csinál, egyértelműen egy top 5 elkapóról beszélünk, aki a következő szezonra teljesen egészséges lesz. Az egyik legnagyobb prioritást az ő szerződéshosszabbítása jelentené, amely a '19-es szezonban léphet életbe.

Landon Collins kontraktusa szintén a végéhez közeledik és egyszerre két játékosnak nem lehetne franchise taget adni... Irreális lett volna elvárni tőle a tavalyi statisztikáit, de így is jól teljesített, bár a kéztörése miatt a Pro Bowlon nem lehet ott. Remek a futás ellen, ráadásul coverage-ban is sokat javult és a blitzeket is jól lehet alkalmazni vele. Egyre érettebb lesz, ahogy telnek az évek az öltöző egyik vezéralakjává válhat. Csak ne nyilatkozzon olyan sokat.

Nem vágyik ilyen szerepre Damon Harrison, aki futás ellen a liga talán legjobb defensive tackle-je. Collins-hoz hasonlóan ő is számos sérüléssel bajlódott a szezon során, de egyszer sem hallottuk panaszkodni és a gyenge mérleg ellenére becsülettel tette a dolgát. Szinte rögtön az egyik kedvenc játékosom lett, sok hasonló személyiségre lenne szükség az egész ligában.

Vele költözött New Yorkba Janoris Jenkins is, aki tavaly megtestesítette a shutdown CB fogalmát. Idén voltak gyengébb pillanatai, és a fegyelmezettségével is akadtak problémák, de jól reagált a kritikákra és megmutatta, hogy továbbra is ő a legnagyobb playmaker a secondary-ben. Jó esély van Eli Apple és Dominique Rodgers-Cromartie távozására (róluk még később írok), így különösen fontos lesz Jackrabbit szerepe.

Szintén hasznosak, de...

Számos olyan emberünk van akik megmutatták már, hogy az NFL-ben is képesek hasznos játékot nyújtani, azonban nem tartoznak a húzónevek közé és sérülések vagy formaingadozások miatt nem is tudták mindig azt hozni amit vártunk volna tőlük.

Kevés örömünk volt az idei elkapójátékban, hiszen Odell Beckham Jr. és Brandon Marshall sérülése mindent felforgatott, ráadásul Sterling Shepardnak is jó néhány összecsapást ki kellett hagynia. Ennek ellenére voltak emlékezetes összecsapásai a korábbi Oklahoma WR-nek és az újonc évéhez képest sokkal több nagy játékot is bemutatott. Ha egészséges tud maradni, akkor a liga egyik legjobb slot elkapója lehet.

Megmutatta Evan Engram, hogy miért lett első körös választás. Az újoncok közül az 5-dik legtöbb yardot és holtversenyben a második legtöbb TD-t szerezte ez pedig különösen kiemelkedő egy tight endtől. Mondhatják a kritikusok, hogy igen, de sokan egy nagyméretű elkapónak tartják őt. Ezt nyugodtan el is felejthetjük, hiszen TE-ként szerepelt. Az ő rangsorukban is sikeresen zárt, ott is az 5-dik lett a yardok számában, második az NFC-ben, a Pro Bowl szavazáskor mégis elfelejtették... Két dologban kell fejlődnie. A legszembetűnőbbek az elejtett labdái volt, amelyek javítható problémák. Több nehéz elkapást is bemutatott, így azt gondolom, hogy koncentrálási problémáról van szó. Az pedig egyértelmű volt, hogy nem ő a legjobban blokkoló tight end a ligában és hiába mutat be szép blokkokat, sohasem lesz a játék ezen eleme az erőssége. A PFF alaposan le is húzta ezek miatt, de már most újoncként sokkal jobb játékos volt az ottani értékénél.

Azt gondoltuk, hogy Justin Pugh és Weston Richburg lehet a támadófalunk két erőssége, ehhez képest mindketten a sérültlistán zárták az évet, különösen Richburgnél volt meglepő hogy ott kötött ki, hiszen az állítása szerint hetek óta játékra kész. Mindkettejük szerződése lejárt és nem lepődnék meg, ha máshol folytatnák. Pugh nagy pénzt akar, így vélhetően leteszteli a szabadügynök piacot, ahol valaki biztosan meg fogja fizetni. Azt sem bánnám ha maradnának, hiszen jó képességű játékosokról beszélünk, de nem szabad túlfizetni őket. A körülmények miatt azonban készüljünk fel a távozásukra.

Devon Kennard a legjobb linebackerünk, akire az erős oldalon számítottunk, illetve számos alkalommal passzsiettetőként állt fel. Úgy tűnik, hogy a sérülékenysége már a múlté és ugyan nem hozott kiemelkedő számokat, de gyakorlatilag teljesen újra kell építenünk a posztot, így minden hasznos elemre szükség lesz.

A kiegészítőemberek

Nem lehet minden posztra sztárokat igazolni, szükség van a kissé szerényebb képességű, ám hasznos játékosokra. Ennek a prototípusa Rhett Ellison, aki ugyan viszonylag nagy összegért érkezett, de amikor a pályán volt nem lehetett rá panasz. Remekül blokkol és a rövid yardos elkapásokat is szinte tökéletesen teljesítette.

D.J. Fluker is hasonló játékos, a padon kezdte az évet, majd a beállása után azonnal észrevétette magát a futásblokkolásával. A nagy hiányossága, hogy a passzjátékba nem tud kellőképp besegíteni és a termetéből adódóan nem a legmozgékonyabb játékos, de Dave Gettleman szereti az ilyen nagy testű falembereket. Korrekt áron elérhető lenne és egyértelmű segítséget jelentene a mostani támadófalnak. Brett Jones sem vallott szégyen és ugyan ő sem lesz az NFL legjobb falembere, de jóval jobb annál mint amit várhattunk tőle pár éve. Korlátozott státuszú szabadügynök lesz, így könnyen megtartható. Azért én nem bánnám ha lenne előtte valaki a depth charton.

Jó rookie szezonja volt Andrew Adams-nek, aki meglepő módon a padra került, pedig Darian Thompson sem játszott úgy ahogyan beharangozták. Persze őt sem írnám le, de sokkal több lehetőséget adnék Adams-nek, hiszen aki már újoncként ennyire jól tud játszani egy ilyen nehéz pozícióban az a játékos többet érdemel.

Akikről nem sokat tudunk

Az első ilyen játékos Davis Webb, akinek bizonytalan a jövője, hiszen normál esetben Eli Manning visszavonulása után ő következhetne a sorban, az 1/2-es választási joggal azonban nagyon komoly esély van egy irányító kiválasztására.

Mondhatom, hogy Wayne Gallman bevált, de két futóval is befürödtünk mostanában, így óvatosabb vagyok vele. Andre Williams és Paul Perkins is brillírozott újoncként, a második évük azonban borzasztó lett és előbbitől azonnal meg is váltunk. Vajon mi lesz Gallman sorsa?

Jól mutatkozott be Dalvin Tomlinson, akit hétről hétre a legjobb újoncok között emlegettek. Szinte bevett szokás volt a Reese érában, hogy a 2. körben egy defensive tackle-t draftoltuk, melyek közül egyedül Marvin Austint buktuk be, Linval Joseph és Johnathan Hankins megszerzése remek döntésnek bizonyult. Az általuk bejárt utat kezdte meg Tomlinson is, aki ha ilyen ütemben halad, akkor szép jövője lehet a profik között.

Akik megoldásra várnak

Több olyan nagy fizetésű játékosunk van, akiknek veszélybe került a New yorki jövője.

Elsőként Eli Manninget kell kiemelni, akinek ugyan meglepetés lenne az idei elküldése, de ezt is számításba kell venni. Még mindig meccset lehet vele nyerni, ugyanakkor vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy képes-e ugyanazokra a nagy játékokra mint korábban, érezhetően gyengébben mozog a zsebben. Minden hiányossága ellenére óriási szarvashiba lenne az elküldése, de könnyen ez lehet az utolsó giants-es szezonja. Tegyük fel, hogy első körös irányítót draftolunk, vajon mennyi ideig kívánjuk őt padoztatni? Az a tapasztalat, hogy egy szép reményű QB már újoncként is jó játékra képes, de az sem baj, ha nincs azonnal nyomás alatt és komoly segítség lehet Eli öltözői jelenléte is. Mi van akkor, ha Manning is tol egy Alex Simth-t? Ebben az esetben megtartjuk őt '19-re is? Elcseréljük? Komoly fizetése lesz az 1/2-es választottnak is, ráadásul egy Eli cuttal/trade-del komoly összeget lehetne felszabadítani, de ez még nagyon a jövő zenéje.

Manning után Dominique Rodgers-Cromartie neve merül fel elsőként. Nem csoda, hiszen előzetesen úgy számoltunk, hogy idén sem tart már velünk, de remekelt 2016-ban, így fel sem merült a kivágása. Az utolsó évére azonban elmaradtak a nagy játékai és abban sem vagyok biztos, hogy a legjobb szerepkörben alkalmaztuk. 6,5 millió dollárt lehetne spórolni az elküldésével és egy ilyen őrségváltás esetén a nagy fizetésű, idősebb játékosok elküldése szokott lenni az egyik top prioritás.

Ugyanezt jósolom Brandon Marshallnak is, bár én mindkettejüknek felajánlanék egy fizetéscsökkentést, hátha. A Marshall cuttal 5,1 millió dollárt lehetne spórolni, de abban az esetben ha kevesebb pénzzel is beérné, akkor érdemes lenne elgondolkodni a megtartásán, hiszen azért az összegért nem valószínű, hogy találnánk nála jobb játékost.

Lecsökkent a visszahordók szerepe és Dwayne Harris sem tudott már az a playmaker lenni aki korábban volt, ráadásul ő is a sérüléshullám áldozata lett. Nagy meglepetésnek kellene történnie ahhoz, hogy megtartsuk.

Nem tudjuk mi zajlott le Brad Wing fejében, de két év remek teljesítmény után idén nagyon visszaesett, így a csapatban maradása is komoly veszélybe került. 2 millió dollárt kereshet, ami nem kevés egy punternek és a felét tudnánk megspórolni az elküldésével. Ha rajtam múlna leülnék vele beszélgetni, hogy mi lehetett az oka a gyenge teljesítménynek. Az edzőtáborra megtartanám, de minden mozdulatát figyelném és hoznék neki egy riválist is.

Az utolsó mérkőzés előtt megszabadultunk Bobby Harttól és állítólag Ereck Flowers-re is hasonló sors vár. Csak azért maradt a csapat tagja, mert a szerződése miatt nem lehetett megválni tőle, de 2018-ban már felmerülhet a cut. Ha nem szeretné Gettleman a csapatban látni, akkor nem fog hezitálni.

A legnagyobb kérdőjel azonban Eli Apple. Korrekt újonc évet produkált és a felvételek alapján erős edzőtábora volt. Ehhez képest egyre inkább visszaesett, hetekig inaktív volt úgy, hogy az utcáról behívott játékosok szerepeltek a helyén. Családi problémára vezethető vissza a viselkedése, a nevelőapja (aki a menedzsere is volt) elvált édesanyjától és a jelek szerint nehezen tudja feldolgozni ezt a helyzetet. Számos ember hasonló problémával küzd nap mint nap és mindenki máshogy próbálja meg feldolgozni a családjában történt változásokat. Abban sincs semmi probléma, ha valaki segítségre szorul, teljesen normális dolog, sőt ilyenkor képesek vagyunk olyat tenni amit később megbánunk. Apple viszont átlépett egy határt. Komolyan el kell beszélgetni vele és felmérni, hogy mennyire képes a jövőben a futballra koncentrálni, mert ha ennyire gyenge mentálisan, akkor nincs jövője a profik között. 20 évesen került a ligába, szinte még gyerek és én személy szerint nem vagyok olyan, hogy bárkit is leírjak az első nagy kudarc után. Lehet még visszaútja New Yorkba (bár kevés sanszot látok rá), de most már minden lépésére alaposan figyelnie kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr6313529345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása