Magyar New York Giants Szurkolói Blog

1 hónap van a draftig - Mik a kilátásaink?

2024. március 25. - Asbee

Alaposan ránk rúgta az ajtót a szabadügynökpiac, a nagy igazolások pedig 1-2 héttel ezelőtt lezajlottak. Most már mindenki a draftra koncentrál, hiszen az előttünk álló játékosbörze jó eséllyel meghatározhatja a csapatunk következő 4-5 évét. Sok gondolat kavarog bennem, amelyeket most megosztok veletek.

Szignifikánsan változott az elmúlt két hónapban a játékosok megítélése és ez komolyan érinti az irányítókat is. Senki sem beszél már Michael Penixről, J.J. McCarthy viszont a top 5-be tart. Érzésem szerint a negyedik választásnál fog igazán elkezdődni a draft, az első három picket már most kőbe vésték. A Bears lemondott Justin Fields-ről és Caleb Williams az emberük. Mögötte Drake Maye következik a rangsorban és ugyan vannak pletykák, amelyek szerint inkább Jayden Daniels-t választhatja a Commanders, de a bust esély mellett van akkora potenciál Maye-ben, amelyért megérje behúzni az 1/2-n, így nem várok meglepetést. Azt se feledjük, hogy Daniels-re sem lehet automatikusan ráadni az aranyszínű zakót, elképzelhetőnek tartom, hogy egy Tyrod Taylor 2.0 válik belőle. Persze az irányítóknál szerencsejáték a draft, ezen a poszton nem tehetik meg a csapatok, hogy egy „átlagos” játékossal menjenek neki a szezonnak, így mindent megtesznek a franchise QB megszerzéséért. A kényszer mellett a pozíció szubjektivitása is megnehezíti a játékosok értékelését, minden évben belefutunk egymásnak totálisan ellentmondó véleményekbe egy adott quarterbackről.

Na de kanyarodjunk vissza az idei drafthoz. Az Arizona Cardinals választásánál fognak besűrűsödni az események és itt a következő lehetőségeket látom:

  1. A Cardinals behúzza Marvin Harrison Jr.-t
  2. Fellépünk J.J. McCarthy-ért
  3. A Vikings lép fel

Generációs tehetségnek számít MHJ, így könnyen lehet, hogy nem gondolkodnak sokat a Cardinals-nál, hanem szimplán kiválasztják az Ohio State elkapóját, aki akkora legendává válhat, mint Larry Fitzgerald. A Vikings már bejelentkezett a feltrade-re azzal, hogy az 1/23-at is megszerezték, így két első körös cetlivel rendelkeznek. Ennek ellenére jobb helyzetben vagyunk náluk, hiszen arizonai fejjel gondolkodva nem mennék le az 1/11-ig. Ugyan nagyon mély a WR class, de egy velünk történő csere során még mindig megszerezhetik Malik Nabers-t és értékes választási jogokkal gazdagodnának. Az biztos, hogy mindenkinek drága lesz a feltrade, 2021-ben a San Francisco 49ers az 1/12 mellett további két első és egy 3. kört adott azért, hogy fellépjen az 1/3-ra, majd behúzza Trey Lance-t. Azt kell tehát megvizsgálni a general managerünknek, hogy mennyit ér meg neki J.J. McCarthy. Ha nagy esélyt lát arra, hogy franchise QB-t tud belőle nevelni Brian Daboll, akkor fel kell lépni a megszerzéséért, ellenkező esetben viszont hátradőlve lehet szemlélni az eseményeket.

A Chargers birtokolja az 1/5-t és az ő helyzetük sem sokban különbözik. Égető szükségük van egy elkapóra és ebben a pozícióban vagy egy velünk való cserével szinte biztosan náluk köt ki a Harrison-Nabers páros egyik tagja. Az elmúlt évek egyik legnagyobb meglepetésének tartanám, ha nem látnánk trade-et a top 5-ben.

Gondolom kitaláltátok már, hogy két lehetséges kimenetelt várok: az 1/6-on egy WR-t vagy fellépni McCarthy-ért. Azon az állásponton vagyok, hogy nem tudunk irányítót draftolni az eredeti helyünkön (vagy ha mégis, az elég kellemetlen meglepetés lenne), nagyon elhatározottnak érzem a Vikings-t egy cserére. Olvastam már több olyan kommentet is, amelyekben egy mondatban rövidre zártátok a kérdéskört, de én most mégis kifejteném a QB/feltrade vs WR vitát, hiszen mint oly sok esetben, most sem egyértelműen fekete vagy fehér a helyzetünk.

Egy big board összeállításakor jó eséllyel előrébb helyezzük a Harrison-Nabers párost, mint McCarthy-t, de mint annyiszor mondtam már az irányító egy különleges állatfaj. Ha nem draftolunk az első választásunkkal QB-t, akkor könnyen elképzelhető, hogy egy év múlva még nagyobb kényszerhelyzetben leszünk és jóval drágábban lehetne csak megszerezni a kívánt játékost. Nem hiszem, hogy maga ellen fogadna Schoen, tehát biztosan úgy kalkulál, hogy erősebb szezont zárunk, mint tavaly és egy top 10-en kívüli választási joggal kezdjük meg az offseasont. Ebben az esetben számolhatunk úgy, hogy jobban megéri most meghúzni a ravaszt. Nem lehet a végletekig elhúzni az irányítókérdést és egy-egy játékoson kívül mindig olyan prospecteket találunk, akik beválásával kapcsolatban komoly kérdések fogalmazódnak meg. Érdemes visszamenni az időben, hogy mit gondoltak pl. Lamar Jacksonról vagy Justin Herbertről a szakértők. Nem feltétlenül vagyok elájulva az ötlettől, hogy a top 5-be fellépve hozzuk el a negyedik irányítót, de közel sincs arra garancia, hogy jövőre jobb esélyeink lennének egy ígéretesebb tehetség megszerzésére és azt sem lehet kizárni, hogy nagyobb befektetés lenne megszerezni egy McCarthy-hoz hasonló potenciállal rendelkező játékost.

Egy dolgot biztosra veszek: ha úgy gondolja Schoen, hogy a Michigan irányítója kell neki, akkor nem lesz rest felmenni érte. Emlékezhetünk a Bills-re, akik Josh Allenért harcoltak meg és őt sem tartották jobbnak a mostani főhősünknél. Tavaly trade után érkezett Deonte Banks és Jalin Hyatt, de részben ide vehetjük Darren Waller és Brian Burns megszerzését is. Drága lesz a manőverezés, hiszen nyomulni fog a Vikings, így egy trade kapcsán lehetséges, hogy első reakcióként kikerekedik a szemünk. Azt azonban már a múltban megtanultuk, hogy bármennyit képes megadni egy GM, ha beleszeret az adott QB-ba.

Számos dologban kételkedem a csapatunkat illetően, de az edzői stábunk mindegyik irányítóból kihozta az elmúlt két évben a maximumot és a gyenge offense teljesítmény ellenére ligaszinten nagyra értékelik Mike Kafka munkáját. Legfőképp az Allennel végzett munkának köszönhette Brian Daboll a HC kinevezést, kis híján megmentette Daniel Jones pályafutását, Tommy DeVito-nak pedig rocksztár élete volt néhány hétig. Több példát is láttunk már, hogy mennyit számít egy QB-nak az edzői munka, leginkább Jared Goff példáját lehet itt megemlíteni. Ha azt mondja a csapatunk szakmai stábja, hogy McCarthy megszerzésével 2 éven belül stabil PO csapatot tudnak csinálni, akkor megpróbálom félretenni az érzelmeim és elfogadni a döntésüket.

Persze az is lehetséges, hogy senkiben sem látják meg Dabollék a franchise QB-t, ekkor pedig más opciók után kell nézni. Vészmegoldásként neki lehet vágni a Jones-Lock párossal 2024-nek, Geno Smith és Baker Mayfield példája megmutatta, hogy az indokolatlan feltámadásokat sem lehet kizárni, de ne erre alapozzunk. Szerintem a csapat háza táján is az az álláspont, hogy csak akkor kell irányítót húzni, ha valóban látják benne a hosszú távú kezdőt, McCarthy berobbanásával ráadásul javult a helyzetünk az elkapók között. Néhány hete még úgy számolhattunk, hogy Marvin Harrison Jr. és Malik Nabers is gazdára talál a választásunkig, nekünk pedig marad J.J. barátunk vagy Rome Odunze, mostanra azonban más lett a leányzó fekvése.

Azt már tudjátok, hogy milyen nagyra tartom MHJ-t, de Nabers sem sokkal marad el nála. Mindketten a liga legjobbjaivá válhatnak, az LSU pedig adott már néhány korrekt elkapót a ligának. Ha az irányítók között bottal sem piszkálnánk meg a Caleb-Maye-Daniels hármason kívül senkit sem és a Vikings beugrik elénk, akkor a kezünkben a jackpot, ellenkező esetben Odunze az emberünk. Ez is belefér még, bár én nem tartom őt olyan kiemelkedő játékosnak, akit mindenképp behúznék az 1/6-on és ha rajtam múlna odafigyelnék a bejövő hívásokra. Mély a WR class, a második napon is találunk olyan játékosokat, akik az első naptól kezdve kezdők tudnak lenni és elsőszámú célpontokká válhatnak a jövőben.

Az eddig leírtakban csak két lehetséges kimenetellel kalkuláltam, de a draftok történetében számos meglepő húzást láttunk már. Mi van akkor, ha már a legjobb háromban kiválasztják McCarthy-t? Ha valaki egy OT-t választ az első ötben? Ha nem irányítóért, hanem elkapóért lépnénk feljebb? Ezek mind olyan kérdések, amelyeknek a bekövetkezésére roppant kis esély van, de száz százalékkal kizárni sem lehet őket.

Nem maradt más hátra, minthogy összegezzem a leírtakat. Úgy érzem, hogy a legjobb 3 irányító megszerzésére nincs esély és 2021 után ismét egy olyan évet várok, amikor erre a posztra húznak az első három választással. Ezen az elven elindulva az a kulcskérdés, hogy mennyire értékeljük magasan J.J. McCarthy-t. Ha látja benne Brian Daboll a franchise QB-t, akkor felléphetünk a Cardinals vagy a Chargers helyére, persze ehhez a Vikings-nak is lesz egy-két szava. Ha 3 első körrel is megkínálják valamelyik csapatot, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy ezért az ellenértékért hajlandóak lesznek lemondani Harrisonról és Nabers-ről, viszont ha velünk üzletelnek, akkor ugyan kisebb lesz az ellenérték, cserébe az idei évfolyam egyik legígéretesebb játékosával gazdagodhatnak. Jelen pillanatban tehát egy többismeretlenes egyenlettel és óriási izgalmakkal állunk szembe és mindaddig megmarad ez az állapot, amíg nem lép valaki. Ti hogyan látjátok, feljebb lépünk McCarthy-ért vagy a hatodik draft pickkel várjuk a történéseket?

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr7818363533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása