Magyar New York Giants Szurkolói Blog

UDFA: Janzen Jackson, FS

2012. április 30. - salander

Janzen Jackson - McNeese State - FS
Magasság: 5-11½ (182 cm) - Tömeg: 188 (83 kg)

janzen_jackson_twitter_1.jpg

Disclaimer: A pontos UDFA igazolások mindig kicsit később válnak biztossá, hiszen a draftoltaktól eltérően itt nagyobb jelentősége van a játékos elé tett szerződésnek, illetve hogy végül tényleg rákerül-e a szignó mind a két fél részéről. Pl. idén is legalább tucatnyi játékossal hozták hírbe a csapatot a Twitteren, pedig mindössze 10 szabad helyünk van a rosteren. Így amíg nem látjuk viszont az úriembert a giants.com-on addig előfordulhat, hogy az alábbi írás tárgytalanná válik a blog szempontjából. Érdekesnek mindenestre érdekes történet.

Janzen Jackson nem McNeese State-en kezdte a karrierjét. 2009-ben amikor egyetemre ment még a második helyre rangsorolt DB volt a középiskolai évfolyamból kikerült prospectek közül, egyedül Dre Kirkpatrick előzte meg. Ahogy Lane Kiffin - az edzője a Tennessee egyetemen - megfogalmazta: addig All-American játékos lesz, amíg az egészsége engedi valamint kemény gyakorol és ugyanilyen keményen készül. Az első évében kettő kivételével minden meccsen kezdő volt (33 tackle, 1 forced fumble) az első nyolc hétben aztán kapott egy meccs felfüggesztést az edzői stábtól az egyik haverjával együtt. Az ok nem részletezett "violation of team rules" volt. Az ilyen apróbb kihágások és büntetések gyakoriak az egyetemi foci világában, de itt jön a bizarr fordulat történetben...

Az ugyanis már kevésbé mondható mindennaposnak, hogy Jacksont a rákövetkező héten - 2009. november 12-én - letartóztatták és megvádolták háromrendbeli fegyveres rablás kísérletével három társával együtt. Utóbbiak közül az egyik a fenn említett haver, a csapat WR-e volt, de ott volt még egy másik - a címszereplőnknél jóval kevésbé tehetséges - DB is, továbbá egy szintén az egyetemen tanuló leányzó.

A történet tömören: Három fiatal egy autóspihenőben a kocsiba várta negyedik társukat, aki bement vásárolni. Egy kapucnis alak a kocsihoz lépett, kinyitotta az ajtót a sofőr mellett és egy pisztolyt lóbálva felszólította a társaságot, hogy adjanak oda mindent. Egy másik kapucnis is feltűnt az autónál, aki megismételte a felszólítást a hátul ülőknek. A tanúk szerint a fegyveres nem volt túlzottan agresszív vagy meggyőző. Miután pedig kettőjük megmutatta az üres tárcáját, hogy nyomatékosítsa a rablók számára, hogy egy petákjuk sincs, feltűnt egy harmadik férfi, aki szólt a társainak, hogy menni kéne. A társaságot ezután egy Toyota Priust vezető hölgy - aki az egyik tanú szerint a távolban végigröhögte az akciót - elfuvarozta a helyszínről.

Egy járőr hamarosan lekapcsolta őket. A hátsó ülés alatt egy légpisztolyt találtak és a rablók által viselt pulóverek is ott hevertek. Volt még pár marihuána fogyasztásához használt eszköz és a hölgy kabátjából egy zacskóval is előkerült.

Két hét múlva elejtették a Jackson és hölgy elleni vádat, mert a Knoxville-i Rendőrség nem talált bizonyítékot arra, hogy tudtak volna társaik szándékáról. A két másik játékosnak távoznia kellett az egyetemről, míg Jackson visszatérhetett az edzésekhez. A szezon maradékán további 4 tacklet, ebből 1 sacket és 1 interceptiont szerzett. A Rivals.com beválasztotta a 2009 All-SEC Freshman csapatába.

2010-ben az alapszakasz mind a 12 meccsén kezdőnek nevezték. A mérlege 65 tackle, 4 tackle for loss, 1 sack, 9 levédekezett passz és 5 interception. A csoport edzői beválasztották All-SEC második csapatába.


A komoly teljesítményt újabb szomorú fordulat követte. Előbb edzéseket hagyott ki személyes okokból a 2010 decemberében rendezett Music City Bowl előtt, majd 2011 tavaszát és kora nyarát a ugyanezekre hivatkozva a csapattól távol töltötte. Az edzők hosszú ideig nyitva hagyták az ajtót a visszatéréshez, de következzen ismét egy bizarr történet...

Augusztus 23-án egy edzés után a csapat vezetőedzője még azt nyilatkozta a visszatérő játékosról, hogy a játékosnak továbbra kézben kell tartania az életét, ha a programban szeretne maradni. Itt kihangsúlyozta, hogy abban a pillanatban nem tekinti végleges résztvevőnek a csapatban, napról-napra haladnak csak előre az edzésekkel és a játék esetében nem lehet a "hibahatárról" beszélni.

Másnap reggel Derek Dooley - a Volunteers edzője - csalódott arccal bejelentette, hogy Jacksont elbocsátják a programból.

 

Az ESPN a védő egyetemi karrierjét végigkísérő drogproblémákat emlegetett, ezt természetesen nem erősítette vagy cáfolta meg senki. Viszont a villámgyors változást az iskola és a játékos viszonyában, könnyen magyarázhatja egy bukott drogteszt. A dologhoz hozzátartozik, hogy az év folyamán lehetett hallani konfliktusokról a játékos és a Tennessee új edzői stábja között is. Ők azt a Lane és Monte Kiffint váltották, akik kedvéért a középiskolából kikerülő játékos végül nem az LSU-ba igazolt, ahova először elkötelezte magát.

A safety ezután visszatért a szülői házba, Lake Charlesba, Lousiana államba. Nem egészen egy héttel az elbocsátás után közleményben kért bocsánatot és bejelentették, hogy a helyi McNeese State Egyetemen folytatja majd tanulmányait. Jackson apja is ezen az egyetemen focizott és első éveiben itt edzősködött egyetemi szintén.

janzen_jackson_cowboys.jpg

Végül hét meccsen játszott az FCS-ben induló Cowboysban mielőtt jelentkezett a draftra. Mérlege 23 tackle, ebből 1 tackle for loss, 2 interception, 4 levédekezett passz és 1 forced fumble.

Rögös útja után lássuk mit mondanak róla a scoutok:

Már az egyetemi fociba is az egyik legképzettebb prospectként érkezett. A már felemlített édesapa - Lance Guidry - all-conference játékos és hosszú évekig DB edző volt... Kiemelkedően érzi a labdát a pályán... Fizikálisan játszik, nem hagyja hogy elnyomják a nála nagyobb támadó játékosok... Remek keze van... Játszott special teamerként.... Top 5-ben végzett a Combineon a súlypontemelkedésben, távolugrásban, a 3-cone drillben és a short shuttleben.

Ha eltekintünk az előbbiekben felvázolt életúttól, ami mint láttuk bőven elég volt, hogy senki ne érjen hozzá a Drafton, marad egy további nagy hiba is... A Combineon láthatóan formán kívül volt, mindössze kilencszer sikerült kinyomnia a súlyt a fekve nyomáskor... Hiába kezdtek el a Tennesseen izmot felpakolni rá, ez még mindig kevés és ez a játék elég sok területére kihat.

Ami biztos, hogy a Giants nem ugrik vakon fejest. A játékos járt a csapatnál draft előtti látogatáson, ahol minden bizonnyal nagyon izzasztó kérdéseken kellett átmennie a korábbi pályájával és azokkal a hibáival kapcsolatban, amiket korábban elismert és magára vállalt. A másik felemlegetett probléma pedig talán nem korrigálhatatlan egy NFL csapat edzőtermében.

Csak abban kell reménykedni, hogy a további bizarr fejlemények elmaradnak...

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr444480469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása