Magyar New York Giants Szurkolói Blog

2012-es értékelő: Running back és fullback

2013. január 08. - Asbee

A Super Bowl győzelem ellenére a liga egyik legrosszabb futójátékát produkáltuk, amelynek javítása az egyik legfontosabb feladatnak tűnt az offseasonban. A középmezőnybe sikerült felküzdeni magunkat, azonban az elkövetkező években még ennél is produktívabb teljesítményt láthatunk majd futóinktól.

Alaposan kicserélődött az állomány, hiszen Brandon Jacobs San Francisco-ban kötött ki (ahol végül alaposan megbukott), a preseason mérkőzések után pedig D.J. Ware-nek is megköszöntük a szolgálatot. Erősítésként érkezett a draft első köréből David Wilson. Rajta kívül végre Andre Brown is rosteren tudott maradni és Da'Rel Scott is jelen volt negyedik számú futóként. Végül ők ketten IR-re kerültek és a helyükre Kregg Lumpkin valamint Ryan Torain érkezett. Előbbi mutatott valamit képességeiből, utóbbiból azonban semmit nem láttunk.

Az első számú futó egyértelműen Ahmad Bradshaw volt, aki szépen feljavult 2011 után. Karrierje során másodszor futott 1000 yard felett. Legemlékezetesebb teljesítményét a Cleveland Browns ellen nyújtotta, mikor kereken 200 yarddal zárt. Fumble problémái szerencsére csak részben jöttek elő, a 3 elejtett labda ugyanakkor véleményem szerint belefér ilyen terhelés mellett. Még csak 26 éves Bradshaw, de 6 évet lehúzott már a ligában, így érzésem szerint a következő szezontól elég lesz neki 150-200 carry, ha nem akarjuk teljesen leamortizálni. Az elmúlt években több kisebb sérüléssel is alaposan meggyűlt a baja, de szerencsére a komolyabbak elkerülték eddigi pályafutása során.

David Wilson rendkívül izgalmas választásnak tűnt a drafton, hiszen remek gyorsasággal és kiváló atletikus képességekkel bírt. Ugyan nem ő a legnehezebb futó (205 lb) a ligában, de méretéhez képest roppant erős játékos elit egyensúlyérzékkel. Bemutatkozása borzalmasra sikeredett, rögtön második cipelésekor fumble-t vétett, ezt követően pedig a padról figyelhette társait. Returnerként kiválóan teljesített, de erről majd egy későbbi írásban lesz szó. Teljesítménye egészen a 14-dik fordulóig nem tekinthető mérvadónak, hiszen csak a megnyert mérkőzések végén kapott nagyobb szerepet. A Saints elleni mérkőzésen azonban Ahmad Bradshaw sérülése után övé lett a kezdő pozíció és életében először futott 100 yardot az NFL-ben. Azt se feledjük, hogy két TD-t is elért! Atlantában ismét ő volt a kezdő és a borzalmas teljesítmények mellett még vele lehettünk többé-kevésbé elégedettek. Ugyan a Baltimore elleni szenvedésen nem kapott sok szerepet (egy touchdownt azért futott), de a szezonzárón újra ő volt a kezdő és ismét magabiztosan játszott. Úgy gondolom, hogyha az offseason során magára pakol még néhány kiló izmot és a játék néhány elemében (blokkolás, elkapás) fejlődni tud, akkor könnyen válhat kezdő running backé. Szép jövő várhat rá!

Andre Brown korábbi évei során alaposan megjárta a poklot. Rookie évében rögtön IR-re került, majd több helyen is szerencsét próbált - sikertelenül. Tavaly visszatért a csapathoz, de mindössze a practice squad tagságig jutott. Idénre azonban valami megváltozott és végre rosterre került. A Tampa Bay ellen a pályán is bizonyíthatott, ő pedig élt a lehetőséggel! Egy héttel később a kezdőcsapatban futotta szét a gyenge napot kifogó Carolina-t. A 12. hét után sajnos megsérült és utána már nem is kapott lehetőséget. Ugyan felépülése esetén visszatérhetett volna, de ez maximum egy esetleges újabb Super Bowl szereplésnél lett volna csak lehetséges. Remekül pótolta Jacobs-t a goal line szituációkban, egy mérkőzésen kívül mindig be tudott jutni az end zone-ba! Ha egészséges tud maradni akkor ismét 3 klasszis futó lesz New Yorkban!

Da'Rel Scott mindössze a Panthers ellen kapott említésre méltó lehetőséget, de túl sokat akkor sem láthattunk belőle. A 7. forduló előtt IR-re került, jövője kérdéses. Kregg Lumpkin leginkább a special teamben kapott szerepet, de az Atlanta ellen a labdát is megkapta. Nem futott rosszul, igaz a vétett fumble alaposan ront az összképen. Ryan Torainből nem láttunk semmit.

Ha mindenki egészséges marad, akkor a 3 RB (Bradshaw, Wilson, Brown) tagsága adott, ez nem lehet kérdés. A negyedik helyre pályázhat Scott, Lumpkin és Torain. Úgy gondolom egyáltalán nem rossz névsor ez, ami meggátolhatja őket a jó teljesítményben az a futásblokkolás. Wilson érkezésével sokkal kreatívabb játékokat is lehet hívni, ezekre volt is példa. Nem vagyok annak a híve, ha nagyon eltolódik az egyensúly a passz vagy a futás felé, de ezzel az állománnyal fenntartható az egyensúly. Nem szabad elfeledkezni a fullback Henry Hynoskiról sem, aki klasszis teljesítményt nyújtott blokkolásban és végre élete első TD-jét is megszerezte. Ünneplése pedig az eddigi legjobb volt, amit láttam:). Idén tehát nem szerepeltek rosszul játékosaink, ennél azonban több van bennük. Ha Bradshaw mellé fel tud nőni Wilson, Brown pedig a red zone-ban továbbra is ilyen hatékonyan szerepel (és persze mindenki egészséges marad), akkor ismét sok örömünk lehet a futójátékban!

Értékelés: C+

Potenciál: A-

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr65006522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása