Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Mely problémákat kell orvosolnia Shurmurnak?

2018. január 23. - Asbee

A Minnesota Vikings kiesésével hivatalossá vált, hogy Pat Shurmur lesz a következő vezetőedzőnk. Öt évre írt alá és számos kihívással kell szembenéznie, hiszen a legutóbbi szezon minden képzeletet alulmúlt. Azonnal repült is Ben McAdoo és Jerry Reese, Dave Gettleman pedig tett már utalásokat, hogy milyen irányba szeretné elmozdítani a csapatot. Mi lehet az elképzelése Shurmurnak? Erre próbálok most válaszokat találni.

Az első teendő az edzői stáb felállítása lesz. Mindenki szabad utat kapott a távozásra és többen is találtak már maguknak csapatot. Az offensive coordinator Mike Sullivan a Broncos QB edzője lett, az OL coach Mike Solari Seattle-be költözött és szinte biztos Steve Spagnuolo távozása is. Az utódja Jack Del Rio lehet, aki legutóbb a Raiders vezetőedzőjeként tevékenykedett. Nagy név, aki a 4-3-as rendszert preferálja és a stílusa jól illeszkedhet a játékosállományhoz. A special team élére Thomas McGaughey érkezhet, aki korábban dolgozott már nálunk.

A kerettel kapcsolatban a legfontosabb, hogy meg kell nyernie a játékosok bizalmát. Ezt az első évében abszolválni tudta McAdoo, idén azonban néhány vesztes mérkőzés után kicsúszott az irányítás a kezei közül. Egy-egy gyenge szereplés után a kulcsszituációkban megremegtek a kezek, amely a szezon elúszását jelentette. Ugyan az öltözői hangulatot a győzelmek befolyásolják a legjobban, de ritka az olyan eset, amely miatt Janoris Jenkins és Dominique Rodgers-Cromartie is eltiltást kapott. Tapasztalt edzőről beszélünk, akit számos csapatnál alkalmazták már és ugyan a fiatal kora ellenére McAdoo mögött is évtizedes NFL múlt van, de ő a pályafutása nagy részét Green Bay-ben töltötte, így olyan helyzettel találkozott, amire nem volt válasza. A sok állomáshely más-más öltözői kultúrát jelent, ami komoly pozitívum lehet. Jó esély van rá, hogy a támadóknál Shurmur fogja hívni a játékokat, de azt szeretném ha kellő figyelmet fordítana a védelemre is.

Ugyan ezt kevés helyen említették meg, de a gyenge szezonkezdet egyik okának a lightos edzőtábort tartom. Túl finoman bánt a stáb a játékosokkal, a tapasztaltabbak többször is pihenőnapot kaptak. Pedig szükség van a kemény nyári alapozásra és az igaz, hogy mindenkinek egyéni edzőtervet kell felállítani, de a puhányság az eredményekben is meg fog mutatkozni. 2016-ban nagyrészt elkerültek minket a sérülések, de idén újra kidőlt a fél csapat, ami nem lehet a véletlen műve.

Gyakorlatilag biztosra vehetjük Eli Manning maradását, de nagy esély van az utódjának a megérkezésére is. Ha tényleg így lesz, akkor ismerve a New yorki média munkásságát komoly kérdésekre kell majd felkészülnie Shurmurnak a szezon során. Szinte minden évben láttunk egy-egy fejvakarós húzást Manningtől és hogyha ott lesz mögötte az új fiú, akkor azonnal arról fognak írni az újságírók, hogy vajon mikor húzzuk meg a cserét? Head coach-ként meg kell védenie a játékosokat ettől a nyomástól, hiszen az ehhez hasonló kérdések akár széthúzáshoz is vezethetnek és akár megszerezhetjük a következő sztár QB-t is, de a legnagyobb esélyünk Eli játékával lesz a győzelemre.

Új stílust kell adni az offense-nek is, hiszen a potenciál egy 90 éves bácsika nemzőképességével vetekedett. Ugyan kezdetben jó gondolat volt a rövid passzokra alapuló rendszer bevezetése, hiszen sikerült csökkenteni az interceptionök számát, de egy idő után nem sikerült kitörni az egyhangúságból és oda jutottunk el, ahol Kevin Gilbride munkássága végén álltunk. Kiismerhetőek lettek a játékhívások és a hosszú passzokat is sikerült kiölni. Persze nem könnyű ilyen támadófallal, ahová egy vagy két használható játékos érkezésére, valamint több szabadügynökünk újraigazolására is szükség lesz. Ha mindenki egészséges, akkor a fal belső része a körülményekhez képest korrekt játékra képes, pláne ha Justin Pugh-t is sikerül megtartani. Már egy kezdő szintű tackle komoly segítség lehet, a célpontokat pedig nem kell magyaráznom. Odell Beckham Jr egy 5 yardos slant útvonalat TD-re tud váltani, Sterling Shepard a liga legveszélyesebb slot elkapói közé tartozik, Evan Engram mérete és atletikussága pedig a vertikális útvonalaknál is alkalmazható lenne. Ugyan engem aggasztanak az elejtett labdái, de még jobban ki lehetne használni az ő képességeit.

A szerződéshosszabbításokban, az igazolásokban és a draftban is komoly szerepet várok Shurmurtól. Nagyon remélem, hogy szoros lesz az összhang közte és Gettleman között és elsősorban olyan játékosok fognak érkezni, akik mindkettejük elképzelésébe beleférnek. Korábban már írtam, hogy irányítókérdés is lesz, el kell dönteni, hogy valóban QB-t akarunk a draft első körben és a jelöltek közül kit. Lejárt Orleans Darkwa szerződése, aki bebizonyította, hogy NFL szintű futó, de még komolyabb munkára lesz szükség a támadófalban. Vajon kit és milyen feltételek mellett tartunk meg a Pugh, Richburg, Jones, Fluker négyesből? Flowers is csomagolhat Hart után? Ne feledjük, hogy a védelemben sem volt minden kerek. Ugyan sok fikát kapott a szurkolóktól a JPP-Vernon páros, de azért ők még mindig jó játékosok még akkor is, ha magukhoz képest a vártnál szerényebben teljesítettek. Az viszont biztossá vált, hogy legalább egy megfelelő minőségű helyettesre is szükség lesz. Nem elég, hogy gyenge volt a linebacker sor még játékos is alig maradt és akkor még nem beszéltem a cornerbackek helyzetéről. Ugyan ezek egy része inkább general manageri feladat, de úgy gondolom, hogy Shurmurnak is le kell ülnie pl. Apple-vel és tisztázni a jövőjét.

Ti hogy látjátok, valóban ezek lesznek a következő év legfontosabb vezetőedzői feladatai? Vajon megtaláltuk az elérhető legjobb jelöltet a posztra?

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr6813596917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása