Magyar New York Giants Szurkolói Blog

A FA piac 1. napja

2024. március 12. - Asbee

Ugyan csak szerdán indul a szabadügynökpiac, de a csapatok már tegnap elkezdhettek tárgyalni és megállapodni a játékosokkal. Mozgalmas napunk volt, talán utoljára 2016-ban kapkodtuk ennyire a fejünket. Ebben a bejegyzésben összefoglalom az idei free agent piac nyitányát és gyors véleményt mondok az eddigi szerzeményeinkről.

Amennyire lehetséges megpróbálok időrendi sorrendben haladni, bár kissé összefolytak az események. Kicsit lassan indult be a nap, hiszen kezdetben a special team kapta vissza az embereit. Először Casey Kreiter hosszabbításáról kaptunk információt, majd hozzá csatlakozott Gunner Olszewski és Carter Coughlin. Várható volt, hogy megtartjuk a long snapperünket, illetve Olszewski visszatérése is szinte biztossá vált a Rams elleni punt return touchdownja után. Nem a big play-ek hiánya, hanem a fumble-k voltak azok, amelyek miatt majdnem kikopott a ligából a returner. Coughlin megtartását nem értem, hiszen összességében gyenge volt a special team és nem rémlik, hogy kiemelkedett volna, de nem ez a hosszabbítás fogja meghatározni az előttünk álló napokat.

Ezután azonban robbant a bomba, hiszen jött a hír, hogy az Eagles-nél folytatja Saquon Barkley. Számítottunk a távozására és nem is feltétlenül kellett marasztalni, így a csapat részéről jó döntésnek tartom, hogy nem mentünk el a falig, magában a játékosban azonban vélhetően csalódott a szurkolók nagy része. Az üzleti részét nézve vélhetően jól döntött a futó, hiszen 3 évre írt alá 37 millió dollárért cserébe. A garantált összegről több információt is olvastam, valahol 17 és 26 millió dollár között lehet ez a pénzmennyiség és szinte biztosan ez volt a legmagasabb ajánlat. Állítólag próbálkoztunk a visszahozatalával és nem is lehettünk messze. Tavaly 3 éves, kb. 33-36 milliós kontraktust kaphatott volna Barkley, amelyből 22 millió lett volna a garantált tartalom, szerintem ezt a pénzt idén is odaadta volna neki Joe Schoen. Korábban olvashattunk a Titans-ről és a Texans-ról is, mint érdeklődő, de ők végül más irányba indultak el. A pénzügyi részen túl azonban van egy másik oldala is ennek a búcsúnak, hiszen egy riválishoz távozott az a játékosunk, aki a franchise arcának tartotta magát és New yorki legendává szeretett volna válni. Véleményem szerint ez az ajtó most bezárult. A visszavonulása után nem tekinthetünk majd úgy Barkley-ra, mint Eli Manningre, Justin Tuckra, Victor Cruzra vagy akár Carl Banks-re, ráadásul a jelenléte ellenére évről évre bukdácsolt a csapat és a sérülésekkel is balszerencsés volt. Persze egy futó nem tudja egyedül irányba állítani a franchise-t, de 1/2-es választottként az elvárások is az egekben vannak. Összegezve a leírtakat nincs problémám Barkley távozásával, az azonban nem tetszik, hogy az Eagles mellett döntött. Elfogadom, hogy a pénzt választotta, azzal viszont számolnia kell, hogy minden sportágban, minden egyes csapatnál következménye van annak, ha a riválishoz igazolsz. Vajon be lehet csempészni disznófejet a Metlife-ba? Egy haverom kérdezi.

Kis híján még csúnyább lett a sztori, hiszen több olyan tweetet olvastam, amely arról írt, hogy Xavier McKinney is Philadelphiába tart. Szerencsére mind vaklármának bizonyult és a Packers lett a befutó. Az előzetesen vártnál kicsit magasabb összeget kapott a safety, hiszen 68 millió dollárt kereshet a következő négy évben. Ha rajtam múlik, akkor lehet, hogy én megadtam volna neki ezt az összeget. Tavaly évi 16 milliót kapott Jessie Bates és ez lehetett a kikiáltási ár. A draftról lehet csapatot építeni, az elmúlt időszakban pedig nagyon kevés játékosunk hosszabbított szerződést, a 2021-es évfolyam gyengélkedése miatt pedig szinte biztos, hogy az előttünk álló szezon után sem folytatódik ez a trend. Idén átlagos cap space-szel rendelkezünk, jövőre azonban több mint 100 millió dollár áll a front office rendelkezésére, így abszolút belefért volna a hosszabbítás (az idei évet Thomas és Lawrence szerződésének átalakításával lehetett volna finanszírozni). Értem én, hogy nem „prémium” pozíció, azonban McKinney volt 2023-ban az egyetlen defensive back a ligában, aki minden snapnél a pályán volt és a pálya valamennyi részén hatékonyan tud játszani. El kell költeni ezt a pénzt jövőre és én inkább saját játékost fizetnék túl, mint mást, ráadásul a secondary-ben jelenleg senkinek sincs nagy fizetése.

Ezután az érkezőkről is jöttek hírek és Jon Runyan volt az első igazolásunk, 3 évre 30 millió dollárért írt alá a guard, amiből 17 milliót mindenképp megkap. Érdekesség, hogy az édesapja hosszú ideig Eagles játékosként tevékenykedett (számos alkalommal inasba rakta őt Michael Strahan), majd politikai pályára állt. No de térjünk vissza a fiára, aki 2020-ban került a ligába, kezdetben bal, majd jobb oldali guardként alkalmazta őt a Packers. A legutóbbi szezonban 2 sacket, 6 QB hitet és 13 pressure-t engedélyezett. Nem ő fogja megreformálni a posztját és nem tartozik a liga élvonalához, azonban véleményem szerint rendben van a megszerzése. Korábban bedobták Jonah Jackson nevét, ő évi 17 milliót kapott a Rams-től, Damien Lewis 13-at a Panthers-től, ezt a két dealt látva pedig jól döntöttünk. 6,5 millió dollár lesz az idei cap hit, a gyenge játék esetén pedig két év után eltávolítható lesz Runyan, hiszen utána közel 10 millió dollárt lehet spórolni az elküldésével.

Gyorsan sikerült pótolni Saquon Barkley-t is és az általam célpontként kijelölt Devin Singletary-re esett a választás. Ismerte már őt a stábunk, hiszen a Bills draftolta 2019-ben, tavaly pedig a Texans-ban szerepelt. Egy rendkívül konzisztens futóval van dolgunk, hiszen eddig egyik szezonjában sem teljesített 600 yard alatt és a futásonkénti átlagára sem lehetett panasz. Nyilván visszalépést jelent Barkley-hoz képest, azonban én nem bánnék egy RB commitee-t. Lehetőséghez juthat Eric Gray és akár egy újabb futó is érkezhet a draftról. A szerződéséről egyelőre annyi tudok, hogy 3 évet és 16,5 millió dollárt tartalmaz, amely 19,5-re nőhet.

Tudtuk, hogy kell még az erősítés a támadófalba és így is lett, hiszen nálunk folytatja Jermaine Eluemunor. A Raiders-től érkezik, ahonnan az új OL edzőnk, Carmen Bricillo is jött. A pletykák természetesen már 1-2 hete beindultak és annyira biztosnak tűnt ez az igazolás, hogy már gyanússá is vált, mivel általában ezek szoktak meghiúsulni. 30 éves Eluemunor, így 2-3 jó éve még mindenképp lehet a ligában, ráadásul a pályafutása Bricillo munkássága alatt teljesedett ki, így mindkét fél részéről jó lépésnek tűnik ez az igazolás. Jobb oldali tackle-ként szerepelt nagyrészt, de szükség esetén más pozíciókban is bevethető. Reményeim szerint RT lesz, Evan Neal pedig guardként kap utolsó esélyt. A Thomas-Neal-Schmitz-Runyan-Eluemunor ötös sokkal jobban hangzik a tavalyi sornál és talán már a sérülésekkel sem lesz akkora balszerencsénk. 2 évre, 14 millió dollárért írt alá, a garantált összegről egyelőre még nincs információ. A legutóbbi szezonban 6 sacket, 6 QB hitet és 16 pressure-t engedélyezett.

A social media azonban még csak ezután kezdett felrobbanni, hiszen beindultak a Brian Burns-szel kapcsolatos pletykák. Az elmúlt két évben folyamatosan felmerült a passzsiettetőnek a Panthers-től való távozása, a csapata azonban volt, hogy két első körös picket is visszautasított. Az idei offseasonban franchise taget adott a játékosnak, azonban sejtették, hogy képtelenek megtartani. Lecsapott a lehetőségre Joe Schoen és egy 2. + 5. körös pickért megszerezte a védőt. A trade mellé új szerződést is kellett adni és tudtuk, hogy zsebbe nyúlós lesz ez a történet. A Spotrac szerint 5 év, 141 millió dollár (87,5 millió garantált) lett a végső összeg, ez pedig jelenleg a második legnagyobb szerződés az edge rusherek között. Nagyon hasonlít Olivier Vernon megszerzéséhez ez a deal, hiszen 2016-ban rá is azt mondhattuk, hogy kissé túlfizettük, viszont akkor is óriási szükségünk volt az erősítésre. Azt se feledjük, hogy T.J. Watt, Myles Garrett és Joey Bosa ’20-ban és ’21-ben kötött kicsivel alacsonyabb szerződést, idén azonban mindegyikük átlépné az évenkénti 30 milliós határt. A statisztikák alapján Kayvon Thibodeaux-hoz hasonlít Burns, mindketten szép számokat hoztak a sackek tekintetében, a nyomás kialakításában azonban fejlődniük kell. El tudom tehát képzelni, hogy lesznek olyan mérkőzéseink, amikor terrorizálni fogja a párosunk az ellenfél irányítóját, de olyan összecsapásra is számítok, amikor csak a meccs utáni kézfogáskor találkoznak. Egy jó képességű passzsiettetővel gazdagodott a csapatunk, akit azonban sikerült túlfizetni. Jelenleg jobb üzletnek tűnik a Vikings-nak Jonathan Greenard, az Eagles-nek pedig Bryce Huff megszerzése, de más opció nem nagyon volt elérhető. Azt se feledjük, hogy most kellett nagy pénzt adni egy passzsiettetőnek, hiszen még 3 évig olcsón megtartható Thibodeaux, utána pedig nagyobb szabadsága lesz a GM-nek.

Ma reggel futottam bele Tyrod Taylor távozásába, aki csak öltözőt vált, várost nem, hiszen a New York Jets irányítója lesz. Nem véletlenül tartják az egyik legjobb backup QB-nak, hiszen elégedettek lehettünk a tavalyi szereplésével, arra azonban számíthattunk, hogy a sérülékenysége miatt nem fogjuk annyira marasztalni, hiszen nem engedhetjük meg még egyszer, hogy a harmadik számú irányítónkat kelljen kezdőként a pályára küldeni.

A csapatépítés tekintetében egy helyben álltunk Joe Schoen érkezése óta, hiszen a draftjai egyelőre felemásra sikeredtek, a Dave Gettlemantől megörökölt fizetési helyzet miatt pedig limitáltak voltak a lehetőségei a szabadügynökpiacon. Idén végre nagyobb lett a mozgástér és ennek megfelelően indult a nyitó nap. A korábbi években nem jöttek be a támadófalba befektetett erőforrások és tetszik az irány, hogy nem a top embereket vettük célba. Ne feledjük, hogy nemcsak egyénileg, hanem egységként is jól kell működnie a csapatrésznek, ennek az erősítésére pedig abszolút alkalmas lehet a Runyan-Eluemunor párost. A draftról is várható még új játékos érkezése, de itt véleményem szerint az edzői munka lesz igazán döntő. A csapat szemszögéből nincs problémám Saquon Barkley távozásával, a New yorki szobrát azonban ledöntötte a korábbi futónk. Egyet visszaléptünk ezen a poszton, hiszen Devin Singletary érkezett a helyére, viszont bízom abban, hogy előtérbe kerül a rotáció, hiszen Eric Gray-jel és egy középső körös rookie-val hatásos futójátékot lehet kialakítani. Az összeg miatt jó páran elfogadják Xavier McKinney helyzetét, én azonban a cap növekedése után évenkénti 15-16 milliós fizetést jósoltam neki és ezt 1 millióval lépte túl. A többi igazolás mellett is belefért volna ez a hosszabbítás, a secondary-ben pedig így két óriási lyukat találunk. Nem képvisel akkora értéket Brian Burns, mint Myles Garrett vagy T.J. Watt, viszont közel 10 sackes átlagra képes és hosszú idő óta nincs olyan ígéretes edge párosunk, mint amilyen 2024-ben lehet.

Kis hiányérzettel ugyan, de elégedett vagyok a nyitó napot illetően, hiszen papíron erősebb lett a csapatunk, mint a múlt héten volt. A támadófal két használható játékossal erősödött, a nagy pénzzel megérkezett Burns, Barkley-t pedig többé-kevésbé sikerült pótolni. A secondary-be kell még az erősítés, érdemes lesz tehát figyelni a cornerback és a safety piacot. Ekkora őrületre már nem számíthatunk, de vélhetően lesznek még érkezők a következő napokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr9718352139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása