Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Draft és jövőkép

2012. április 20. - Asbee

A 26-án kezdődő draftot vélhetően befolyásolja majd a 2013-ban szabadügynökké váló játékosok helyzete is.. A nehéz cap helyzet miatt a front office eszének nagyon a helyén kell lennie, biztosan lesz olyan döntés (ahogy már volt idén és tavaly is) ami nem a legkellemesebb érzés lesz nekünk, szurkolók számára.

A rosteren jelenleg 28 olyan játékos található, akinek legalább 2014 márciusáig élő szerződése van. Ugyan a jövő évi FA piacig nagyon sok minden fog történni, azonban számoljunk úgy, hogy az idén draftolt játékosok közül öten, a 2013-as class-ból pedig heten érik meg a 2013-as végső rostert, így van 40 játékosunk. A teljes keretnek 53 fősnek kell lennie.

A szerződésekhez persze hozzá lehet nyúlni, ezzel is értékes dollárokat szerezve, ezt Reese-ék jövőre is biztosan meg fogják lépni. Manning pl. a jelenlegi helyzet szerint 20 millió dollárt foglalna a 2013-as salary capből. Eli tavalyi teljesítménye alapján minden egyes dollárt megér, ez az érték viszont vélhetően csökkenni fog. Mellette néhány túlfizetett játékos is található a rosteren. David Diehl idénre belement az átsrukturálásba, 2,7 milliót fog keresni, jövőre viszont ennek a dupláját. Nem lepődnék meg, ha szerződése lejárta előtt távozna emiatt. Centerünk, Dave Baas is véleményem szerint többet keres a megérdemeltnél. Idei 3,3 milliója után 2013-ban 6,7 millió dollárt kapna a futójáték megöléséért. Chris Canty-t is túlfizettük anno. Hasznossága ugyan megkérdőjelezhetetlen, ennyi fizetést azonban nem érdemel. Pozitív személyisége miatt ellenben szinte biztosan nem nyúlunk hozzá szerződéséhez. Végül pedig egy táblázat a leírtakról:

Játékosok

Cap hit

2012

2013

Eli Manning

9,600,000

20,850,000

David Diehl

2,700,000

5,600,000

Dave Baas

3,375,000

6,725,000

Chris Canty

7,666,667

7,916,667


Szintén nem kevés pénzt keres Chris Snee, Antrel Rolle, Justin Tuck, Corey Webster és Michael Boley sem, ők azonban kulcsszerepük és teljesítményük miatt rászolgáltak a nagy pénzre. Ebbe a csoportba vehető Manning is, ő csak az átsrukturálás miatt került a másikba. Webster korábban kapott kritikát, tavaly viszont magasan ő volt a legjobb cornerback (igaz Ross mellett ez nem volt egy nagy feladat), az ellenfél legjobb elkapóit rendszerint jól levédekezte. Rolle ballhawk safety-ként érkezett, a sokszor használt nickel felállásban azonban az LB-k mellett szerepelt, be is gyűjtött egy rakat tackle-t. Igaz nyilatkozatait megnézve a fejében nem mindig van rend.

Át is térek a leendő szabadügynökökre. A legfontosabb feladat Victor Cruz megtartása lesz. Az NFL egyértelműen passzorientált liga lett az utóbbi években, és ha nem is tud majd minden szezonban ilyen számokat produkálni Cruz, de a passzjáték nívójának fenntartásához szükség van Nicks mellett még egy klasszis elkapóra. Szezon közben pedig megkezdődhetnek majd a tárgyalások az új szerződésről. Ami pedig fontos, hogy Cruz nem fenyegetőzik holdouttal, vélhetően maradni szeretne. Manningham távozásával draftolhatunk egy újabb elkapót, Mohamed Sanu-t emlegetik a második kör végén. A passzjáték másik alapja a remek offensive line, William Beatty pedig kiérdemelte a kezdő LT szerepét. 800 ezer dollárjánál vélhetően jóval többet fog majd kérni. JPP berobbanásával Osi Umenyiora idén már csak csere lesz, szituációs játékosként viszont még évekig a csapat hasznára válhat. Egyértelmű passz szituációknál számos alkalommal a pályán láthattuk tavaly is. A korábbi években ugyan rendszerint nagyobb fizetést akart magának a remek DE, idén azonban már arról nyilatkozott, hogy kevesebb fizetéssel is beérné, ha New Yorkban fejezhetné be pályafutását. Ha ez mégsem sikerülne, akkor Mathias Kiwanuka térhetne vissza eredeti pozíciójába. Ő egyelőre Osinál is többet keres, linebackerként ugyan nem végzett rossz teljesítményt, de ekkora fizetéssel biztosan nem tudjuk megtartani.

A secondary egyik alappillére, Kenny Phillips kontraktusa is a végéhez közeledik, 3 millió dollárjával most sem keres keveset, ennél 1 vagy 2 millióval azonban biztosan többet akar majd. Remélhetőleg minél előbb új szerződést kap, nélküle jelentősen meggyengülne a csapatrész. Keith Rivers-t csak most igazoltuk, ha egészséges marad, akkor további évekre is megtarthatjuk. Hasonló Martellus Bennett helyzete, neki a teljesítményével kapcsolatban lehetnek kérdőjelek. Személyében megtalálhatjuk a csapat következő kezdő tight endjét. Ha ez nem jön össze és Jake Ballard felépül, akkor ő folytathatja idén megkezdett munkáját egy jobb szerződéssel. A special teamet nem lesz nehéz megerősíteni, ha Lawrence Tynes a szebbik arcát mutatja, akkor maradni fog, ahogy Zak DeOssie maradása is szinte garantált. Az eddigi „franchise backup” játékosunk, Kevin Boothe nagyot lépett előre utóbbi évében, a fal szinte minden részében bevetettük már, reméljük azért Eli helyén soha nem fogjuk látni.

Ezen játékosok újraigazolásával további 12 játékost tarthatnánk New Yorkban és ekkor még előttünk lenne a free agent piac… Persze erről ne is álmodjunk inkább, ez egy utópisztikus állapot lenne. Emiatt érdemes rátekinteni a többi játékosainkra is. Barden és Beckum maradására nem tennék fel túl nagy pénzt, eddig alulteljesítettek. Ware a harmadik RB szerepére jó lehet, míg David Carr később is a csapat backup QB-ja maradhat. Chase Blackburn a linebacker sornak és a special teamnek adhatna stabilitást. Domenik Hixon legfőbb célja az lehet, hogy egészséges maradjon végre egy teljes éven át, ekkor teljesítményének függvényében várhatja új szerződését. Bear Pascoe-nak nagyon bejött a FB/TE szerep, ezt akár folytathatja is. Clint Sintim és Bruce Johnson pályafutását gyakorlatilag kettévágták a sérülések. Utóbbi pedig igen bíztatóan indult. Valószínűleg idén már a végleges rostert sem érik meg. Johnsonnak Coe és Tryon lehet a vetélytársa. Egy táblázatban össze is foglalnám a jelenleg 2013-ra is élő szerződéssel rendelkező játékosok jövő évi fizetéseit:

Játékosok Cap hit
2013
Eli Manning 20,850,000
Anrel Rolle 9,350,000
Chris Snee 8,783,333
Justin Tuck 8,300,000
Chris Canty 7,916,667
Corey Webster 7,250,000
Dave Baas 6,725,000
Michael Boley 5,900,000
David Diehl 5,600,000
Ahmad Bradshaw 5,250,000
Jason Pierre-Paul 3,500,961
Terrell Thomas 3,000,000
Steve Weatherford 2,475,000
Hakeem Nicks 2,225,000
Prince Amukamara 2,218,718
Linval Joseph 1,200,000
Marvin Austin 978,254
Chad Jones 781,491
Jerrel Jernigan 698,750
James Brewer 664,616
Tyler Sash 637,694
Mitch Petrus 537,790
Greg Jones 605,066
Jacquian Williams 574,750
Da'Rel Scott 568,975
Henry Hynoski 560,000
Mark Herzlich 555,000
Spencer Paysinger 555,000
Összesen:

100,345,399


Ahogy látható, a salary cap alakulásától függően kb. 25-30 millió dollárnyi hely áll rendelkezésre az átsrukturálások előtt. Nem könnyű helyzet… A 10-14 draftolt játékos fizetése kb. 7-10 millió dollárt tesz majd ki és az átalakításokkal, fizetéscsökkentésekkel, cutokkal legjobb esetben lehetne még 15-20 millió dollárt spórolni (persze nagyon leegyszerűsítve a dolgot). Ekkor jó esély lehete a kulcsjátékosok újraigazolására.És hogy jön ide a draft? A front office-nak megvan a stratégiája, hogy a későbbi szabadügynökeink közül kik azok, akik a legfontosabb prioritást jelentik és kik azok, akiknek a megtartására kevesebb az esély. Persze ezt pontosan nem lehet tudni, tippek viszont lehetnek. A kinti szakértők például nagy esélyt látnak egy 2-4. körös WR draftra, aki remélhetőleg Manningham pótlására érkezne és nem a későbbi bajt próbálják megelőzni. A Giants nem lenne Giants a brutál pass rush nélkül, Osi és/vagy Kiwi távozására pedig van esély, így a defensive end prospecteket is elkezdhetjük tanulmányozni. Ugyanígy a tight end poszt is elég szűkös lehet a későbbiekben. Ehhez hozzáadódik a jelenleg neednek számító OT pozíciója is. Super Bowl győztesként viszont nyugodtan megtehetjük, hogy egy-két pick kivételével BPA-ra húzzunk.

A feje szerencsére mindenkinek a helyén van, Jerry Reese pedig véleményem szerint az egyik legjobb general manager a ligában. A szerződések további ügyeskedésével, a kulcsjátékosok megtartásával, jó draftokkal (+ újabb UDFA játékosokkal) a további években is roppant erős csapatnak szurkolhatunk majd, és akár egy újabb Super Bowl győzelem is összejöhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr774463387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása