Magyar New York Giants Szurkolói Blog

A Draft 7 szabálya valamint egy kis mock draft "extravaganza"

2012. április 24. - GaborKerek

 

Hosszabb hallgatás után újra életjeleket adok magamról, mégpedig egy félig meddig fordítás formájában. Nem próbálok szó szerint fordítani, inkább csak a lényegre koncentrálok, és úgy próbálom megosztani veletek a draft 7 fontos szabályát. Ezen cikk főleg a korai körös választásokra fókuszál, de szó esik a draft hátsó köreiről is valamint arról, hogy mennyire is pontosak és hitelesek a mock draftok.

 

 

1.       Draftolj tehetséget a „need” előtt!

Az igazság az, hogy szinte lehetetlen megmondani, hogy ténylegesen mik lesznek a needek a következő évben.  Amukamara megszerzésével a CB poszt elég zsúfoltnak nézett ki a tavalyi szezon előtt, de aztán gyorsan IR-re került  vagy 10 corner, és rögtön ott voltunk, ahol a part szakad. Azzal sem számoltunk, hogy Goff IR-re kerül még előszezonban.  Válaszd a legjobb játékost, hisz így éred el a hosszú távú sikert!

Mindezek alól kivételt képez a draft kései szakasza, ahol teljesen elfogadható, ha a „na most tényleg kell valaki, aki legalább játszott már életében azon a poszton” felfogással válogatsz.

Másik fontos dolog, amikor a tehetség megítéléséről beszélünk, hogy a tehetségről alkotott képet befolyásolnia kell a csapat hiányposztjainak. Én viszont azt mondom, hogy ha úgy gondolod, hogy szükséged van egy elkapóra, de amikor sorra kerülsz, nincs olyan játékos, aki ér annyit, akkor nem szabad leigazolni valakit, akinek a tehetsége nem ér 1. kört. Bízni kell az edzői gárdában, és akkor kell azt az elkapót hozni, amikor a hiány és az érték egyezik. Ez a felfogás egy összességében tehetségesebb játékoskerethez vezet.

 

2.       Hosszú távra draftolj!

Ez tulajdonképpen az első szabály kiegészítése is lehetne.  Nagyon jó, amikor olyan játékost találsz, aki attól a pillanattól fogva a csapat sztárja, hogy betette a lábát az edző központba. Azonban a draft csak részben szól a soron következő szezonról. Sokkal inkább szól arról, hogy megpróbálsz olyan játékosokat találni, akik segíteni fogják a csapatot az elkövetkezendő években, és próbálsz annyit találni, amennyit csak lehet.

Nem szabad félni olyan játékosokat draftolni, akik hatalmas potenciállal rendelkeznek, viszont beletelik pár évbe, mire ez előjön belőlük. Valami hasonló lehet Jerry Reese filozófiája is.

 

3.       Ha nincs franchise irányítód, szerezz egyet, ha lehetőséged nyílik rá!

Az NFL egy irányító központú liga. Ha nem rendelkezel egy jó QB-val, akkor gyakorlatilag lehetetlen hosszútávon sikereket elérni. A St. Louis Rams éveken keresztül halogatta az irányító beszerzését, és erőlködtek….mindenféle komolyabb siker nélkül. 2010-ben draftolták Bradfordot és úgy néz ki, végre jó irányba fordították a hajó orrát. Ezt szeretné a Redskins is, akik rengeteget fizettek azért, hogy megszerezhessék az idei draft egyik elit irányítóját. (Remélem, hogy ráfáznak.)

Ha nincs franchise irányítód, és még elérhető egy, amikor sorra kerülsz a drafton, de te elengeded, akkor magadra vess!
Az érem másik oldala, hogy csak akkor válassz franchise irányítót, hogyha teljesen meg vagy győződve arról, hogy ő a következő 10 évben a csapat arca lehet. Ha mellényúlsz, azzal lehet, hogy 10 évre veted vissza a csapatot!

 

4.       Ne draftolj futót az első körben!

Miért ne? Mert az NFL-ben a világ már nem a futók körül forog. Előtérbe kerültek az irányítók, falemberek és elkapók. Ráadásul a csapatok többsége kettes, hármas rotációban alkalmazza a Running Backeket (RB, futó) és nagyon kevés a futásra alapozó csapat, ami miatt a futók tulajdonképpen kevesebb snappet játszanak, mint akárki más a támadó oldalról. 2010-ben csak 5 futó játszott 800 támadó snappnél többet. A falembereknél ez a szám 118, elkapóknál 31, tight endeknél 18.

Tehát, hacsak nem vagy meggyőződve arról, hogy a srác rögtön szupersztár lesz, vagy hogy tényleg ő a hiányzó láncszem a támadó alakulatból, akkor értelmetlen olyasvalakire elpazarolni az első kört, akinél csak a fullback van kevesebbet a pályán.

 

5.       Ha nem tudsz dönteni, draftolj a falba!

Nem érdekel, hogy mennyire tolódik a hangsúly a passzjátékra,  vagy hogy mennyit változtak a szabályok,  ez a játék továbbra is a falak között dől el. A támadásban meg kell védened az irányítódat és lyukakat kell nyitnod a futódnak, védelemben pedig képesnek kell lenned nyomást gyakorolni az ellenfél irányítójára és képesnek kell lenned lezárni a középső futásokat. Hidd el, nem akarod, hogy kifuss olyan játékosokból, akik képesek erre, szóval, amikor kételkedsz, draftolj falembert!

Mindig találhatsz minőségi falembereket a középső vagy hátsó körökben.  Justin Tuck 3. Körös választás volt, Diehl 5. Körös, Scheubertet pedig nem is draftolta senki, draft után igazoltuk. Szerintem egyik úriembert sem kell bemutatni senkinek.

 

6.       Mozogj lefelé, ne felfelé!

Ritka az, hogy egy játékos ér annyit, hogy felmenjen érte a csapat és extra választási jogokat adjon másik egy másik csapatnak az üzlet során. (Fel trade) Az NFL -ben szükséged van minőségi cserékre, és ezt a választási jogaid elcserélésével nem tudod megteremteni – a felfelé mozgáshoz pedig ez kell.  Jobb, ha lefelé tudsz tradelni és másik csapatoktól plusz jogokat szerzel, mintha felmennél valakiért és te adnád másnak a te pickjeidet.  Ha hibázol, kevésbé fáj, hisz több lehetőséged van jó játékost találni, rizikózhatsz bizonyos játékosokkal, esetleg használhatod az extra jogokat egy későbbi felmozgáshoz.

Mikor elfogadható a felfelé mozgás? Ha a TOP 10-be mész fel, hogy megszerezz valakit, aki megváltoztathatja a csapatod „szerencséjét” vagy ha olyasvalakit húzol, aki a különbség lehet egy jó és egy Super Bowl gyúztes csapat között.  Szintén elfogadható, hogy ha a korábbi évek során annyi extra választási jogot gyűjtöttél be, hogy képtelen lennél mindenkit a csapatban tartani, és ezért az extrákat arra használod, hogy felfelé mozogj.

 

7.       Ne hagyd figyelmen kívül az erősségeidet!

Ezt hívhatjuk a „New York Giants” szabálynak is. Ez abból a jelenségből ered, hogy a Giants konokul draftolja a pass rushereket a védőfalba, különösen DE-ket, még akkor is, amikor a poszt zsúfoltnak tűnik és az újoncnak látszólag nincs hely.  Az elv arról szól, hogy ha a csapatod egy bizonyos filozófia köré építed, mint ahogy a Giants védelem is a pass rushra épül, akkor biztosítanod kell, hogy minden pillanatban rendelkezel olyan játékosokkal, aki minőségi szinten tudják azt végrehajtani.

 

Ez lett volna a draft 7 szabálya, most pedig vessünk egy pillantást az oly népszerű mock draftokra. Mivel az idei játékosbörze már csak napokra van, ezért esedékes elgondolkozni azon, hogy vajon kit is választunk az 1. Kör végén. Vagy mégsem? A Giants nem egy szurkoló barát csapat, hisz az utóbbi évek draftjait figyelembe véve kijelenthetjük, hogy első körben az elérhető legjobb játékost választja, bár a vizitre meghívott játékosok személyéből azért lehet némi nemű következtetéseket levonni. A BPA  taktikával (Best Player Available – Legjobb elérhető játékos) az a baj, hogy nem közlik a szurkolókkal a saját listájukat az újoncokról, szóval továbbra is a ködben tapogatózunk. A következő nem teljes lista azokat a neveket tartalmazza, akiket február óta nekünk jósoltak. Sokan azóta már nem számítanak első körös tehetségnek, de vannak, akik a korábbi 2. Körösből váltak top tehetséggé, esetleg mi igazoltunk valakit a posztra. Nem szaporítanám tovább a szót, lássuk a neveket!

RB: Doug Martin, Lamar Miller, David Wilson

WR: Alshon Jeffrey, Mohamed Sanu, Stephen Hill

TE: Coby Fleener, Dwanye Allen

OT: Mike Adams, Jonathan Martin, Bobby  Massie, Kelechi Osemele

OG: Kelechi Osemele, Kevin Zeitler

C: Peter Konz

DE: Chandler Jones, Courtney Upshaw, Nick Perry

DT: Davon Still, Jerel Worthy,

LB: Zach Brown, Luke Kuechly, Dont’a Hightower

CB: Stephen Gillmore

S: Harrison Smith

Valamint szerepelt a jóslatok között, hogy letradelünk valakivel a 2. Körbe plusz pickekért.

Persze vannak nevek, akik nem első körösek, és olyanok is, akik már nem lesznek elérhetőek 1/32-re, de ez akkor is 22 ember (és a vadabbakat nem is vettem figyelembe), valamint QB, FB és K/P kivételével jósoltak hozzánk boldog boldogtalant. Szerintem ebből is látszik, hogy az embereknek kb. halvány segéd fogalmuk sincs, hogy kit fogunk választani. És persze még nehezíti a dolgot, hogy biztos lesz olyan csapat, akinél elgurul a gyógyszer és húznak egy „vátdöfákk” picket/tradet, valamint biztosan lesz olyan játékos, aki valami rejtélyes ok miatt később talál gazdára, mint azt várták. (Lásd. Prince Amukamara tavaly.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr974470199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása