Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Justin Tuck életrajz

2012. augusztus 03. - Lotus86

41690749 tuck.jpg

Ebben az ismertetőben azzal az emberrel foglalkozunk, akitől talán legjobban rettegnek az ellenfél irányítói, aki a brutális fizikai erőt képes volt agilitással és sebességgel kombinálni, aki nélkül szinte elképzelhetetlen a Giants védelme, a legfőbb sack felelős, Justin Tuck.

Justin Lee Tuck 1983. március 29.-én született az alabamai Coosa County városában. Édesapja Jimmy Lee Tuck, édesanyja Elaine Tuck. Felesége Lauran Williamson.

Football karrier

Central Coosa County High

Annak ellenére, hogy már általános iskolás korában focizott, komolyabban csak a középiskolás freshman idényében vette, de a foci egészen az egyetemi évei kezdetéig csak másodhegedűs volt a kosárlabda mögött. Kezdetben irányítót játszott, de nem sült el jól a dolog. Pozíciót váltott, Tight End lett. Itt már tudta kamatoztatni gyorsaságát, és a kosárlabdában megszerzett ruganyosságát. Később elkezdett a védelemben is játszani, mint középső linebacker (MLB) . Justin 2000-ben végzősként (167 tackle, 9 sack, 7 forced fumble, 8 recoverd fumble, 2 interception) elnyerte az „Alabama év játékosa” címet a 4A divízióban és csapatát 10-2-es mérleghez segítette, ami figyelembe véve, hogy újoncként még nyeretlenül, 0-10-zel zártak, nem kis teljesítmény. A 4-es szám ne tévesszen meg senkit, nem negyedosztályú iskoláról volt szó, csupán az USA területén rengeteg középiskola található, és ilyen és ehhez hasonló kódokkal különböztetik meg az egyes területi bajnokságokat.
Védőként 492 szerelést, 37 sacket, 26 kierőszakolt fumble-t és 17 megszerzett fumble-t tud felmutatni, TE poszton pedig 115 elkapást, melyekkel 2106 yardot és 17 TD-t ért el a 4 év alatt. Mindezek mellett 2 ízben nyerték meg az állami kosárlabda bajnokságot is.

A sikeres középiskolás évek végeztével a South Bendben található Notre Dame egyetemen folytatta tanulmányait és sportolói karrierjét.

Notre Dame Fighting Irish


2001 (Freshman)

Freshmanként nem játszott egyetlen mérkőzésen sem. Ekkor még külső linebackerként (OLB) számítottak rá.


2002 (Sophomore)

Pozíciót váltott és a 2002-es esztendő már csere defensive end-ként (DE) találta. A csapat összes (13) meccsén pályára lépett, ebből egyszer, a Rutgers elleni mérkőzésen kezdő is volt. A többi találkozón Kyle Budinscak cseréje volt. A szezont 44 szereléssel (33 egyéni, 11 asziszt), 5 sackkel, 10 line of scrimmage mögötti szereléssel (TFL – tackle for loss) és egy kierőszakolt fumble-lel fejezte be. Ezen kívül leütött még 5 passzt is. Dacára annak, hogy leginkább szituációs játékosként (pass rusher specialista volt nickle és dime felállásoknál) lépett pályára, 7. lett a csapaton belül a szerelések számát nézve. A Sporting News beválasztotta az újoncok 3. számú csapatába. Első egyetemi meccsét a Maryland ellen játszotta és 3 szerelést ért el. A Navy ellen 9-et szorgoskodott össze. Első egyetemi sackjét a Michigan State csapata ellen érte el. Első kierőszakolt fumble-jét és leütött passzát pedig a Pittsburgh ellen szerezte. Játszott a 2003-as Gator Bowlon a North Carolina State ellen. (6 tackle)


2003 (Junior)


Az igaz kitörést ez az év hozta meg számára. 12 alkalommal lépett pályára, mint DE, ebből 10 alkalommal volt kezdő. Az évet 73 (43 egyéni, 30 asziszt) szereléssel, 13.5 sackkel, 19 line of scrimmage mögötti szereléssel (TFL - tackle for loss) és 3 kierőszakolt fumble-lel fejezte be. Ha a szerelések számát nézzük, akkor 3. volt a csapatban, de sackeket és a TFL-eket nézve nem volt nála jobb South Bendben. Ha a mérkőzésenkénti sackek számát nézzük, akkor pedig a bajnokság legjobbjai között volt. A Michigan State ellen apróbb vállsérülést szenvedett, de ez nem vetette vissza. A Boston Collge elleni mérkőzésen 43 yardon tudták tartani azt a Derrick Knightot, aki, mint a bajnokság legtöbb futott yardjával rendelkező játékos, érkezett a találkozóra, mérkőzésenként átlagban több, mint 133 yardot futva. A Navy ellen elért 14 szerelése a legtöbb, melyet egyetemi pályafutása alatt egy meccsen elért. (career high) A Stanford elleni meccsen elért 4 sack is olyan teljesítmény volt, melyet egész további Notre Dame karrierje alatt egyszer sem tudott megismételni. A szezon utolsó mérkőzésén térdsérülést szenvedett. Ez hatással volt a következő idényre is.


Tuck game-by-game 2003


* - Ezeken a mérkőzéseken volt kezdő
Game                    Solo    Asst.     Total    TFL    Sacks    FF
*Washington State    1        3            4        1        1          1
*Michigan                 3        2            5        0        0          0
Michigan State         2         0            2        0        0         0
*Purdue                   5         2            7      1.5      1.5        0
*Pittsburgh              7         3           10      3.5      3.5        1
*USC                      6         2            8         2        1         0
*Boston College       2         0           2         1         0         0
*Florida State          3          2           5         2         0        0
*Navy                      4         10         14       1.5     1.5        1
*BYU                      5         3            8         2        1         0
*Stanford                 5         2            7         4        4         0
Syracuse                0         0             0        0         0        0

2004 (Senior)


A Syracuse elleni előző évben elszenvedett sérülésnek köszönhetően ki kellett hagynia a tavaszi edzőtábort. Időközben komoly hírnevet szerzett magának, és folyamatosan 2 falember őrizte a meccseken (double team). A fokozott figyelemnek, és nem teljesen egészséges térdének köszönhetően statisztikái visszaestek. Sérülése miatt az Oregon State elleni Insight Bowlt is ki kellett hagynia. Az évet 47 szereléssel, 6 sackkel és 14 TFL-lel zárta.
Justin a South Bendben eltöltött 4 év alatt 162 szerelést (113 egyéni, 51 asziszt), 24.5 sacket, 43 TFL-t és 4 kierőszakolt fumble-t ért el. A 2003-as évben elért 13.5 sackje, a karrierje alatt elért 24.5 sackje (Korábbi csúcstartó Kory Minor volt 22.5-del) és a 43 TFL (Korábbi csúcstartó Anthony Weaver 42-vel 1998-2001 között) mind-mind máig fennálló iskolai rekord.

A Draft

Az egyetemi évek után Justin jelentkezett a 2005-ös NFL draftra. Sérülése még nem javult meg teljesen, ezért nem vett részt a combine-on. Elmondása szerint nem volt még kész rá. Ennek, és a sérüléséből fakadó gyengébb senior évnek köszönhetően nem számoltak vele a legjobbak között pozícióján. Egy draft előtti beszélgetésben kifejtette, hogy ha egy olyan játékost soroltak elé, akivel megegyező, esetleg akinél jobb statisztikákat tudott felmutatni, az doppingolta, és bizonyítani akart mindenkinek. Egyetértett azokkal a véleményekkel is, melyek szerint ő lehet a draft egyik stealje (késői körben kiválasztott, mégis NFL szinten is jó játékos).

Eljött a Draft napja, és 2005. április 24.-én, a draft 3. körében, 74.-ként kiválasztotta őt a New York Giants.

Még a játékosbörze előtt a következőket nyilatkozta:

„Minden első körben kiválasztott DE jó választás az adott csapat részéről, de ha mindenképpen meg kéne mondanom, hogy miben különbözöm, az a vágy és eltökéltség aziránt, hogy jobb legyek. Tudom, hogy mi az, amin dolgoznom kell, tisztában vagyok a gyengeségeimmel, de rendelkezem azzal az alázattal, ami segít abban, hogy minden nap fejlődjek. Megvan bennem az akarat, hogy a legjobb játékos legyek a posztomon és hiszek annyira magamban, hogy ez egy nap sikerülni is fog.”

Tudhatott valamit….

New York Giants

2005 (Rookie)

Rookie évében nem kapott sok lehetőséget, szerepe leginkább csak a special teamben volt, és ő volt az elsőszámú csere mindkét DE poszton. Ha megnézzük, hogy kik mögött volt csere, már nem csodálkozhatunk, hiszen 2 Pro Bowl DE játszott akkor a csapatban, Michael Strahan és Osi Umenyiora. Ebben az esztendőben 14 alkalommal lépett pályára az alapszakaszban, az NFC Wild Card mérkőzésen pedig kezdő volt. Az évet 33 szereléssel, 1 sackkel, 1 kierőszakolt fumble-lel és 18 special team szereléssel zárta. Első NFL sackjét a nagy csoportrivális Dallas Cowboys ellen érte el.

2006

A következő évben is fontos szerepet játszott a Dallas elleni meccs, de ez a Monday Night győzelem negatív szempontból volt jelentős. 2006. október 23.-án térdsérülést szenvedett, az idény hátralévő részében már nem lépett pályára. Sérülésének következtében összesen 2 szerelést ért el a 6 mérkőzésen. Később alávetette magát egy műtétnek, melynek során csavarokat helyeztek a lábába.

2007

Az igazi kitörést és elismertséget meghozó év a 2007-es volt. Annak ellenére, hogy még mindig „csak” csere volt Strahan és Osi mögött, elképesztő idényt zárt. Az újonnan kinevezett Def. Coordinátor, Steve Spagnuolo blitz-eken alapuló rendszerében „fickándozott”, 65 szerelést, 10 sacket és 2 kierőszakolt fumble-t ért el, miközben fizikális erejének köszönhetően nem csak DE, hanem DT poszton is rohamozta az ellenfél irányítóit. A jutalom nem maradt el, 5 éves, megközelítőleg 30 millió dolláros (16 millió dollár garantált) szerződést kapott a Giantstől.  A rájátszás alatt is meghatározó embere volt a csapat sziklakemény védelmének, de az igazán nagy alakítás még váratott magára. A Green Bay ellen aratott drámai, hosszabbításos győzelem után a Giants a Super Bowlban találta magát, ahol a félelmetes, addig veretlen, és szinte minden számottevő ranglistát magabiztosan uraló New England Patriots volt az ellenfél.

-    Super Bowl XLII

A Super Bowl sok mindenről lehet számunkra emlékezetes, beszélhetünk Eli Manning hihetetlen meneküléséről, David Tyree elképesztő elkapásáról, vagy a szenzációs utolsó percben megszerzett győzelemről, de igazságtalanság lenne, ha nem említenénk meg, hogy a Giants a Tom Brady-t folyamatosan terrorizáló, eszméletlen nyomás alatt tartó védelmének legalább annyit köszönhet, mint a fent említett úriembereknek. Ebből a védelemből is kiemelkedett Justin, aki élete meccsét játszva 2 sackel és egy kierőszakolt fumbe-lel adta tudtára a Patriotsnak, hogy ki az úr a háznál. Sokak szerint ő érdemelte volna meg a mérkőzés MVP címét, de Eli Manning is rászolgált.

„Rettenetesen akartam. Ez volt az én esélyem a csillogásra, és mindent megtettem azért, hogy kihasználjam az összes lehetőséget erre. Egy ilyen mérkőzésen mindent kiadsz magadból és én is pontosan ezt tettem.”

2008

A következő idénynek már úgy vágott neki, hogy ő lesz a kezdő, miután a veterán ikon, Michael Strahan bejelentette visszavonulását.
Amikor arról kérdezték, hogy Strahan pótlása mekkora nyomást helyez a vállaira, így válaszolt:

„Nyomás? Nem érzek semmit, mert vagyok annyira okos ember, hogy tudjam, Michael Strahan csak egy volt, és mindig is csak egy lesz, ezért nem is próbálom meg őt pótolni.”

 A nyilatkozatok ellenére nagy intenzitással vetette bele a munkába, önkéntes edzésmunkát vállalt az off-season alatt, valamint boksz leckéket is vett, hogy fejlessze a szem-kéz koordinációját. A munkának meg is lett a gyümölcse, mert az alapszakasz első meccsén, az első playben sackelte a Washington irányítóját.
Szenzációs teljesítményét folytatta és a második héten a 2 sack mellett egy interception return TD-t is szerzett. Mind a TD, mind az INT az első volt profi pályafutása során. A későbbi meccseken sem adta alább, és a legmegbízhatóbb tagja, vezére, motorja lett a Giants pass rushnak, mert később Fred Robbins kicsit elszürkült, Mathias Kiwanuka pedig egyértelmű csalódás volt a DE poszton. Amikor Justin nem volt a pályán, rögtön elkezdtek „élni” az ellenfél irányítói.
A konstans kiváló teljesítménynek meg is lett a jutalma. Bár az Eagles ellen kikapott a Giants, Justin itt is a kevés jól teljesítő között volt (a sérülése ellenére is), bekerült a Pro Bowl keretbe, mint az egyik kezdő NFC DE, és ami talán ennél is fontosabb, az első csapatba került az All Pro szavazáson is.

2009

A Giant abszolút esélyesként vágott neki ennek az évnek, mind a Super Bowlt, mind a konferenciát nézve. Azonban a dolgok nem úgy alakultak, ahogy azt a drukkerek remélték. A szezon első 5 mérkőzése akár el is vakíthatta a rajongókat, de már ekkor látszott, hogy valami nincsen rendben. A nyomás megvolt az irányítókon, de nem jöttek a sackek, es meg kell vallani, ezek nem voltak túl veretes csapatok. Az első mérkőzésen Justin 1.5 sacket jegyzett, de az emlékezetes Cowboys elleni ütközetben megsérült. (Flozel Adams gáncsolása következtében az egész évre kiható vállsérülést szenvedett.) Ennek ellenére végigjátszotta az idényt, de számai nagyon visszaestek. Azonban ez nem csak a sérülés következménye. Nem mehetünk el szó nélkül Bill Sheridan mellett, aki sokszor LB szerepben, zónázásra használta a csapat legjobb pass rusheret, ezzel is limitálva lehetőségeit. A zone blitz zseniális, ha működik, de néha csak egy hajszél választja el a zsenit a bolondtól. Sherridant meg az sem, es erre a csapat vezetői is rájöttek. A megalázó es szégyenteljes vereségekkel tarkított 2009-es év után búcsút is vettek tőle, hogy helyet biztosítsanak a korábbi Buffalo védő koordinátornak, Perry Fewellnek.

2010

A csapat a keret alapján ebben az évben is esélyesnek tűnt a SB-ra, de az előző idény rémes emléke meg ott lebegett a szurkolok feje felett, ezért mindenki kicsit alacsonyabb elvárásokkal tekintett a szezon felé. Az evet megelőző játékosbörzén a csapat alapos tuningban részesítette a védőfalat. Jason Pierre Paul érkezese közvetlen, Linval Joseph érkezese pedig közvetett hatással volt Justinra. Mindezek mellett meg kell említeni, hogy egy serüléséből felépült, vérszomjas Osi Umenyiora hörgött az OT-k arcába a fal másik oldalán. Végre nem egyedül kellett felvennie a harcot a fél offensive linennal, es ez meg is látszott. A Fewell féle Tampa 2-ben lubickoltak a védőfal játékosai. Umenyiora elképesztő iramban kezdte az évet, JPP is meghálálta a bizalmat, Justin pedig majdnem beállította a 12 sackes karrier rekordját. (Fél sackkel maradt el ettől.) A kierőszakolt 6 fumble a legtöbb Giantses karrierje során, pont ügy, mint a 76 szerelés (tackle). Es ami meg ennél is fontosabb, merem állítani, hogy új szintre lépett. Voltak mérkőzések, ahol nem csillogott végig, de bebizonyította, hogy nem csak egy hit or miss pass rusher, hanem a liga egyik legkomplexebb DE-je, aki a futás ellen is nagyon jó teljesítményre képes. A szezont 10-6-os mérleggel zárta a csapat, ismét nem jutott be a rájátszásba, de főleg olyan egyéni hibáknak köszönhetően, amiket tapasztalattal es odafigyeléssel orvosolni lehet.
Justin teljesítményét a Pro Bowl es All Pro szavazásokkal ismertek el. Előbbire csereként, utóbbiba pedig mint a 2. Csapat tagja került be.

2011

A 2011-es év kezdetben nem úgy alakult, ahogy tervezte, egy makacs nyaksérülés az egész szezonban kínozta, az alapszakaszban 4 mérkőzést ki is kellett hagynia. Statisztikái ennek megfelelően nem is sikerültek fényesre, csupán 37 szerelés, 5 sack valamint egy kierőszakolt fumble került a neve mellé. Az év végére azonban nagyon összekapta magát. Az utolsó alapszakasz mérkőzéseken, amikor csak a győzelem volt elfogadható, akkor néha már régi önmagét idézte. A playoffban 4 meccsen 12 szerelés, 3.5 sack, ráadásul ezek a sackek pont az utolsó két mérkőzésen jöttek, valamint a Super Bowl-ban Tom Brady életét keserítette meg ismételten 2 sackkel és a safety is az ő nevéhez fűződik.

Összességében eddig kiválóan alakul a pályafutása, mely nem mentes a véletlenektől és a sérülésektől sem, de ő mindig képes volt visszatérni, erősebben, mint valaha. A draft előtt nem beszélt a levegőbe, képes volt arra, hogy tovább fejlődjön és az NFL egyik legrettegettebb DE-je legyen, reméljük, hogy sok szép megmozdulást láthatunk tőle. Mi pedig rebegjünk el pár Mi atyánk-ot halkan, hogy anno senkinek nem szúrt szemet a Notre Dame sackrekordere, és hagyták csúszni a 74. választásig.

Magánélet

Kiskorában a He-Man becenevet kapta, köszönhetően erős testalkatának. A football és a kosárlabda sem távolította el őt a vallástól, gyakran járt el az Elam II baptista misszionárius templomba, melynek következtében az egyházközösség vasárnapi iskolájának legfiatalabb oktatója lett. Magánéletében sem áll tőle messze a jótékonykodás. Michael Strahannal megalkották sajáttervezésű edzőcipőjüket és az ezekből származó bevételt teljes egészében a Nike „Let Me Play” programjának adományozták.

Érdekességek

Coosa County egy 2300-2400 főt számláló városka és Tuckville-ként is emlegetik, mert Justin családja finoman fogalmazva sem nevezhető kicsinek. Saját elmondása szerint nehéz olyan házat találni, ahol olyan ember lakik, aki nincs vele valamilyen rokonságban, de ha mégis sikerül, akkor is a család közeli barátjáról van szó. A városka nagyon családias, jó példa erre az az utca, miben az ő házuk állt, mert elmondása szerint gyermekkorában az utcájukban lakott még 3 unokatestvére, 5 nagybátyja, a nagynénje, nagyanyja. Ezen kívül van a városban olyan utca is, ahol 9 egymást követő házban is az ő rokonai élnek.

Gyermekkorában a két kedvenc football csapata a Dallas Cowboys valamint a San Francisco 49ers volt.

Érdekes módon került a Notre Dame egyetemre is. A középiskola utolsó évében úgy gondolta, hogy kosarazni fog majd, így váratlanul érte, hogy a Notre Dame toborzói fantáziát láttak benne. Az egész tulajdonképpen egy félreértésnek köszönhető. A környék egyik iskolájában játszott egy szépreményű linebacker tehetség, és a Notre Dame őt szerette volna a soraiban tudni, ám a toborzást végző emberek eltévedtek. Tudni kell, hogy Alabamában nagyon sok iskolát hívnak Central-nak. Justin iskolája volt a Central of Coosa County, de a közelben volt a Central Tuscaloosa nevű iskola is. Az eltévedt emberek betértek egy benzinkúthoz, és megkérdezték, hogy merre van az iskola, amelyiket keresik. A benzinkutas csak a Central-ra figyelt, és elküldte őket Justin iskolájához. A toborzók végignéztek egy edzést, és bár tudták, hogy nem ott vannak, ahol lenniük kéne, meggyőzték Justint, hogy válassza őket.

Justin sokadik csereként kezdte egyetemi karrierjét, és a kevés játéklehetőség miatt el akarta magát tradeltetni az Auburn egyetemhez (Akik szintén erőteljesen érdeklődtek iránta még középiskolás korában). Minden Giants szurkoló nagy örömére azonban az akkor újonnan kinevezett Tyrone Willingham meggyőzte, hogy maradjon South Bendben.

Saját elmondása szerint kezdetben nagyon utálta South Bendet, mert rengeteget esett a hó, és hiányzott neki a családja. Többek között ez is oka volt az előbb leírt trade gondolatnak az alabamai Auburn egyetemhez.

Öt nővére, egy húga és egy bátyja van. Ő a második legfiatalabb a nyolc gyerek közül.

Unokatestvére, Adalius Thomas szintén NFL játékos volt.

Egyetemi évei alatt a Freak becenevet kapta hihetetlen atletikus képességei miatt.


A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr454693750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása