Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Pozíciós áttekintő: támadófal

2022. július 19. - Asbee

Kis túlzással egy évtizede szenvedünk a támadófallal, azóta nem sikerült olyan ötöst találni, akik huzamosabb ideig jó teljesítményt nyújtottak volna. Tavaly alaposan megbízott a fiataljaiban Dave Gettleman, a GM váltás azonban más szemléletet hozott és számos új játékos érkezett az O line-ba. Vajon sikerül elindulni előre?

Csak Andrew Thomas-szal lehettünk elégedettek 2021-ben, akinek a teljesítményét sokan alulértékelték a csapatrész gyenge játéka miatt. Sokat javult az újonc szezonjához képest és megmutatta, hogy kezdőként számíthatunk rá a vakoldalon. A túloldali társa Evan Neal lesz, aki az 1/7-es választási joggal érkezett. A fal mindkét szélén és guardként is van tapasztalata, ráadásul ő számított a legképzettebb offensive tackle-nek a drafton. Nem lennék meglepve, ha a vártnál kicsit gyengébben kezdene, azonban két olyan tehetségű játékost tudunk kiállítani, akikben megvan a potenciál, hogy a liga élvonalához tartozzanak.

Gond akkor lehet, ha valaki megsérül, hiszen nagy a mélység a két kezdőnk mögött. Elsőként Korey Cunningham nevét lehet bedobni, aki tavaly kapott már lehetőséget a csapat színeiben. Sokáig nem értettük egy éve, hogy miért Nate Solder játszott, amikor ott volt a padon a harmadik körös Matt Peart, de a hajrához érkezve kíméletlen választ kaptunk erre, ráadásul ACL szakadást szenvedett a korábbi UConn játékos. Matt Gono pályázhat az ő helyére, aki 2020-ban lépett utoljára pályára, akkor 4 mérkőzésen kezdhetett az Atlanta Falcons színeiben. Az NFL által elindított nemzetközi program keretében lehetőséget adunk az Afrikából érkezett Roy Mbaeteka számára, aki a hírek szerint brutális fizikai képességekkel rendelkezik, veszítenivalónk pedig nincs.

A guardok közé leigazoltuk Mark Glowinskit, aki az Indianapolis Colts tagjaként végigjátszotta az elmúlt 3 évet. Nem fogja egyedül felemelni az O line-t, de a tapasztalata sokat érhet és ha a társai jól játszanak, akkor ő sem fog kilógni. Shane Lemieux lehet a másik kezdő, akinek a térdsérülése miatt balszerencsésen alakult a tavalyi szezonja, de az eddig látottak alapján érdemes adni neki egy újabb esélyt, hogy láthassuk mit is tud valójában. Szerencsére B terv is van, hiszen a draft harmadik körében Josh Ezeudu volt az egyik érkező játékosunk és azért láttunk már olyat a történelem során, hogy egy második napos pick rögtön kezdő legyen. Írnom kell Ben Bredesonról is, aki eddig nagy csalódás és a 2021-es játékát látva jelenleg nem csodálkozhatunk azon, hogy ilyen hamar lemondott róla a Baltimore Ravens.

A tavalyi év egyik nagy hibája volt, hogy alig sikerült feltölteni a cseresort, igaz ebben szerepet játszottak a váratlan visszavonulások is. Ezt elkerülve megszereztük a draft ötödik körében Marcus McKethant, a szabadügynökpiacról pedig elhoztuk Max Garciát és Jamil Douglas-t. McKethan egyértelműen projektnek számít, de Garciának és Douglas-nek megvan a tapasztalata ahhoz, hogy egy esetleges sérülés esetén a pályára küldhetőek, előbbi ráadásul centerként is bevethető. Devery Hamilton és az UDFA Josh Rivas pedig abszolút underdognak számít, nekik már a gyakorlócsapatba kerülés is sikernek számítana.

Jon Feliciano volt Joe Schoen egyik első szerzeménye, akire centerként fogunk számítani. A Bills-ből érkezett, így ismeri már Brian Dabollt, egyik felet sem érheti tehát meglepetés. Átmeneti megoldásnak tűnik, de azt is hozzá kell tenni, hogy nem volt lehetőség nála jobb játékost igazolni. Nem sok információnk van Nick Gates rehabilitációját illetően, de nála sajnos már az is csoda lenne, ha vissza tudna térni.

A támadófal volt a GM-ünk egyik fő prioritása és így a nyár közepén elmondható, hogy a rendelkezésre álló lehetőségeket jól sikerült kihasználni. Gyakorlatilag Andrew Thomas volt az egyetlen biztos pont, de legalább a legfontosabb pozíció megoldottnak tűnik. A túloldalra sikerült megszerezni Evan Nealt, akit ugyan rookie-ként kell kezelnünk, de NFL kész játékosnak számít. Két top 10-es draft pick, ennek a párosnak jövőre a liga élvonalába kell tartoznia, különben hiányérzetem lesz. Az O line belső része problémásabb, hiszen Mark Glowinski számít a legbiztosabb játékosunknak és ő a Colts-nál is a 4-5. számú falember volt. A tavalyi évhez képest viszont mindenképp jobb helyzetben vagyunk és projektként a Josh Ezeudu-Marcus McKethan páros is rendelkezésre áll. Az első lépést sikerült megtenni és nem ördögtől való gondolat ha azt várom, hogy lényegesen jobb falunk legyen a tavalyi évhez képest.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr10017885633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása