Magyar New York Giants Szurkolói Blog

A rájátszásért folyó harc az NFC-ben

2022. december 13. - Asbee

Négy forduló van hátra az idei szezon alapszakaszából, így a végső hajrához érkeztünk. A 9. heti bye week óta csak egyszer tudott győzni a csapatunk, mindössze az 1/1-re legesélyesebb Houston Texans-t sikerült két vállra fektetni. A rossz sorozatnak hála eljutottunk odáig, hogy a 6-1-es kezdés után is lemaradhatunk a rájátszásról, ez pedig a körülmények ellenére is kínos lenne. A mostani bejegyzésben teszek egy pillantást a csapatunk és a riválisaink sorsolására.

New York Giants (7-5-1)

  1. hét: @ Commanders
  2. hét: @ Vikings
  3. hét: vs Colts
  4. hét: @ Eagles

A lehető legrosszabbkor jött a Philadelphia Eagles elleni súlyos vereségünk, hiszen a szezon talán legfontosabb mérkőzése következik a Washington Commanders otthonában. Az NFL is ráugrott a lehetőségre és a magyar idő szerinti 7 órás idősávból a Sunday Night Footballra tették át a csoportrangadót. Az előző heti döntetlen során a csapatunk ugyan valamelyest jobb volt, azonban a mostani vereségünk és a pihenőhét miatt a riválisunk számít kicsivel esélyesebbnek. A karácsonyi mérkőzésünk valószínűleg fájdalmas lesz, hiszen jelenleg az NFC második helyén áll a Minnesota Vikings, igaz elképzelhető, hogy ekkor már a rájátszásba jutnak, ami negatívan befolyásolhatja a játékosaik motivációját. Ebben azért ne bízzunk, hiszen utána lesz még két játékhét és versenyben lesznek még Kirk Cousins-ék a bye weeket jelentő első helyért is. Az Indianapolis Colts számít papíron a leggyengébb ellenfélnek, bár korábban volt néhány jó mérkőzésük, de legutóbb 54 pontot kaptak a Dallas Cowboys otthonában és ha folytatódik ez a széria, akkor az újévre totálisan széteshetnek. Dome-ban játszanak, így nekünk kedvez a csípős New yorki hideg. Az Eagles elleni visszavágónál mindössze annyi lehet az esélyünk, hogy a számukra valószínűleg tét nélküli lesz már a 18. játékhét. Amennyiben bebiztosítják az NFC első helyét, úgy könnyen lehet, hogy a B csapattal állnak majd ki, minden más esetben azonban tutira láthatunk majd szép számban kezdőt. Azért a fakó ellen is gondban lehetünk, ráadásul külön örömet jelentene nekik, ha hazai pályán ütnék el a játékosainkat a PO-tól.

Washington Commanders (7-5-1)

  1. hét: vs Giants
  2. hét: @ 49ers
  3. hét: vs Browns
  4. hét: vs Cowboys

Ránézve a Washington Commanders eddigi teljesítményére tökéletesen megmutatják az eredmények, hogy valóban közel hasonló játékerőt képviselnek velünk. Ők is és mi is rendre csak gyengébb csapatokat tudtuk legyűrni, igaz azért becsúszott egy-egy bravúr (itt a Ravens, ott az Eagles ellen). A 16. hét a fővárosban sem néz ki diadalmenetnek, hiszen nagyon úgy néz ki, hogy Kyle Shanahan akkor is versenyképes offense-t tudna kiküldeni, ha a szertárosa lenne az irányító. A Cleveland Browns a leggyengébb ebből a listából, bár bennük lehet upside és kérdés, hogy milyen formában folytatja Deshaun Watson. Azért valljuk be egy rájátszásba készülő csapatnak az utolsó előtti mérkőzésen nyerni kell ellenük. Valószínűleg hozzánk hasonló helyzetben lesz majd a Commanders a zárásnál, hiszen az ellen a Cowboys ellen lépnek pályára, akiknek vélhetően már nem nagyon lesz tétje a mérkőzésnek. A sorsolás erősségét a miénkhez lehet hasonlítani, hiszen egy erős, egy gyenge, valamint egy (valószínűleg) tét nélkül játszó csoportellenfél van hátra a SNF-en kívül. A feladat tehát adott, a most vasárnap nyertes csapat óriásit lép előre a rájátszásért folyó harcban.

Seattle Seahawks (7-6)

  1. hét: vs 49ers
  2. hét: @ Chiefs
  3. hét: vs Jets
  4. hét: vs Rams

A várakozásokon felül teljesít a Seattle Seahawks, hiszen az elmúlt évek trendje és Russell Wilson távozása után erős visszaesést várt tőlük a közvélemény, ehhez képest az NFC West első helyéért is harcban vannak. Ehhez mindenképp le kell győzniük a San Francisco 49ers-t, akik csúnyán helyben hagyták a Tampa Bay Buccaneers-t, így inkább nekik áll a zászló. Azért van mit kijavítani Pete Carolléknak, hiszen nagy meglepetésre kikaptak a Carolina Panthers ellen, egy újabb vereség pedig gyakorlatilag eldöntené a csoporton belüli első hely sorsát. Egy héttel később sem lesz könnyű dolguk, hiszen a Kansas City Chiefs otthonába látogatnak, ahová azért nem nyerni járnak mostanában a csapatok. Az AFC-ben is komoly harcokat láthatunk, hiszen három 7-6-os mérleggel álló csapat pályázik egy PO helyre, akik közül a New York Jets az egyik. A Los Angeles Rams-nek nincsenek már céljai erre az évre, jóllakottá váltak a Super Bowl győzelemmel.

Detroit Lions (6-7)

  1. hét: @ Jets
  2. hét: @ Panthers
  3. hét: vs Bears
  4. hét: @ Packers

Az itt felsorolt csapatok közül csak a Detroit Lions nem játszik csoportmérkőzést az előttünk álló héten, de náluk sem lesz kisebb a küzdelem, mint a többi pályán. Ahogy néhány sorral korábban írtam a Jets is a rájátszásba vágyik és hozzánk hasonlóan egy csúnya korszakot szeretnének lezárni. Nem először látogat idén New Yorkba a Lions, sajnos ellenünk nem okozott nekik gondot a szabadtéri mérkőzés. Ezt követően pedig azt gondolom, hogy egyenes útja lehet ennek a csapatnak. Hiába okozott most meglepetésgyőzelmet a Panthers, ez azért nem fog minden héten előfordulni, a Bears pedig komoly átalakulások alatt van. Személyesen is megtapasztalhattuk a Green Bay Packers idei gyengélkedését, bár azért senkinek sem jó érzés januárban hozzájuk látogatni. Ugyan láttunk két sima vereséget idén Jared Gofféktól, de ezen kívül mindegyik mérkőzésen versenyképesek voltak és az egyértelműen a rájátszásba igyekvő csapatok ellen is szűk vereséget szenvedtek.

Összegzés

Hiába játszanak kevés mérkőzést az NFL csapatok az európai labdarúgáshoz vagy a többi major sporthoz képest, bőven találunk fordulatokat a 18 hetes alapszakasz alatt. Megérkeztünk a célegyeneshez és nem véletlenül mondják, hogy a decemberi foci egy más állatfaj, hiszen az itt felsorolt franchise-ok számára gyakorlatilag most kezdődik a rájátszás. Annyit még hadd írjak le, hogy nekem nem tetszik a jelenlegi lebonyolítási rendszer, szerintem ez a konferenciánkénti 7 csapat egyszerűen túl sok, a tavalyi Wild Card körben a hat összecsapásból mindössze kettő ért véget 10 pontkülönbségen belül. Nyilván az üzleti szempontok dominálnak, de az említett problémán kívül ez kicsit leértékeli a PO kezdeti szakaszát és már arra is esély van, hogy egy adott csoport mindegyik tagja folytathassa a küzdelmeket, ami szerintem nem túl szerencsés.

Ugyan a Lions rendelkezik a legrosszabb mérleggel, de eddig nekik volt a legnehezebb sorsolásuk, tíz alkalommal mérkőztek meg olyan csapattal, akik jelenleg pozitív mérleggel állnak (összehasonlítva a Commanders és a Giants 7, a Seahawks pedig mindössze 4 ilyen alakulattal volt kénytelen megküzdeni). Végig erősek maradtak mentálisan, a kezdeti vereségek sem csinálták ki a keretüket és szépen lassan feléjük billent a mérleg nyelve. Szerintem az ő sorsolásuk a leggyengébb és meglepődnék, ha háromnál kevesebb győzelmet szereznének ebben az egy hónapban. Ha tippelnem kell valakire, akkor ők lennének az első választottjaim. A második helyre a Commanders-t tenném. Gyengén kezdték az évet, majd folyamatosan jöttek fel és az irányítócsere is jót tett nekik. Ugyan nem építenék fel egy franchise-t Taylor Heinicke köré, azonban annyit hozzátesz, hogy összejöjjenek a győzelmek és a csapattársai is odavannak érte. A hosszú sérülése után visszatérhet Chase Young, aki további erősítést adhat a bivaly védőfalnak. Emiatt és az egy meccses hátrány miatt helyeztem a harmadik helyre a Seahawks-t. Nekik sem volt eddig nehéz sorsolásuk, de elszenvedtek egy-egy váratlan vereséget is (no nem mintha lenne bármi szégyenkezni valójuk az idei év kapcsán). Végül pedig megérkeztünk New Yorkba. Úgy érzem, hogy a csapatunk jelenlegi helyzete miatt mi vagyunk a legrosszabb helyzetben, hiszen számos kulcsjátékosunk sérült, egy óriási pofon után kell felállni és a szezon első részében bemutatott második félidei boostot sem sikerült már hozni. A véleményem persze hamar megváltozhat, amennyiben sikerül Washingtonban nyerni, úgy nagyot léphetünk a rájátszás irányába. Akárhogyan is alakul, egyelőre messze áll ez a roster a versenyképességtől és komoly változásokra számíthatunk az előttünk álló offseasonban.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr9118001302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása