Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Mennyire jó az újonc magunk?

2019. december 08. - Asbee

Az elmúlt három szezonban csak a bosszankodásból jutott ki nekünk, sorozatban harmadszor fogunk a liga aljában végezni. Egyedül a relatíve reményteljes fiatal játékosaink miatt lehetünk valamennyire bizakodóak, más pozitívumot  nem látok. A kérdést azonban itt is fel kell tenni: valóban ők jelentik a jövőnket, vagy csak a kevés tapasztalatuk miatt látjuk őket jobbnak a képességeiknél? Erre keresek most választ.

Nagyjából három szezon kell ahhoz, hogy valódi rálátást kapjunk egy játékos potenciálját illetően. Az első két évben még szoknia kell a profi világ légkörét és bármilyen sérülés is beakadhat, de ha valaki ennyi idő alatt nem tud maradandót alkotni, akkor utána vélhetően már nem is fog. Kivételek persze vannak, James Harrison például 2002-ben került a ligába és 2007-ben futotta az első kiemelkedő szezonját, Aaron Rodgers-nek pedig meg kellett várnia Brett Favre visszavonulását. Ennyi tapasztalat azonban elég a beilleszkedéshez, az új szerepkör megtanulásához és ekkor már a lehetséges nagy szerződés is egyre közelebb kerül. Ez alapján a 2017-es draftig ugrok vissza.

2017

1/23: Evan Engram

Volt némi meglepetés a megszerzésében, hiszen a tight endek közül magasabban rangsorolták nála David Njokut, ráadásul a támadófalba és a linebacker sorba is elfért volna a segítség, ahol elérhető volt Ryan Ramczyk és Reuben Foster is (no persze Fosternél utólag fogtuk volna a fejünket). Egyértelműen tehetséges játékosnak számít Engram, aki tight endeket meghazudtoló atletikus képességekkel rendelkezik és a drop problémáját is sikerült enyhítenie. A blokkolójáték nem az erőssége és a (kisebb) sérülésekkel is rendre meggyűlik a baja. Vélhetően évekig benne lesz még 7-800 yard és 4-5 TD a játékában, de úgy érzem, hogy megmarad a hiányérzetünk vele kapcsolatban, valami mindig hiányozni fog nála. A szezon után el kell gondolkodni az 5. éves opcióján, ami nálam no brainer lenne. Golden Tate elmúlt 30, Sterling Shepard pedig gyakorlatilag egy agyrázkódásra van a visszavonulástól.

2/55: Dalvin Tomlinson

Gyakorlatilag bevett hagyomány nálunk, hogy 4-5 évente draftolunk a második körben egy király defensive tackle-t, akit a rookie szerződése után elengedünk. Így volt ez Linval Joseph-el és Johnathan Hankins-szel, az utódjuk pedig Dalvin Tomlinson lehet. Az egyetemi felvételein nálam inkább a pass rush-ban tűnt ki, de a futójáték ellen hatékony igazán. Sallangmentesen teszi a dolgát és azért valljuk be nem egy hálás szerepkör az övé, hiszen nem mindig tűnik fel a valódi hatékonysága, azonban nagyon megéreznénk a hiányát. Kérdés, hogy mi lehet a sorsa abban az esetben, ha hosszabbítunk Leonard Williams-szel, én nem szívesen látnám más csapatban Tomlinsont.

3/87: Davis Webb

LOL.

4/140: Wayne Gallman

Saquon Barkley draftolásának a nagy vesztese, kegyvesztetté vált Pat Shurmur alatt. Újoncként volt a legjobb, azóta csak epizódszerep jutott neki. Nagy kár, mert kíváncsi lennék a valódi képességére, amikor pedig helyettesítenie kellett Barkley-t akkor egy meccs után megsérült. Azt azért finoman hozzátenném, hogy azon az összecsapáson viszont teljesen jól helytállt. Nem írnám még le, ráadásul az alacsony terhelés miatt vélhetően nincs is annyira kipurcantva. Jobban el tudnám képzelni egy olyan csapatban, amely running back commitee-t alkalmaz.

5/167: Avery Moss

Nincs már a csapatnál.

6/200: Adam Bisnowaty

Gyenge volt, mint az aspirin.

2018

1/2: Saquon Barkley

Inkább a biztosat próbálta meglépni Dave Gettleman Barkley kiválasztásával, aki jól is mutatkozott be tavaly, hiszen a legjobb rookie lett a támadók között. Az idei éve egyelőre csalódás. Nem hozza a 2018-as teljesítményét, ráadásul visszatérő téma a Buccaneers elleni bokasérülése. Abban azonban szinte biztos vagyok hogyha valaki, akkor ő vissza tud térni a „régi” formájához, hiszen sem a szisztéma sem a támadófal nem könnyíti meg a dolgát. Ha rá akarjuk építeni az offense-t, akkor a passzjátékba is be kell vonni, másképp nem működik a mai fociban. Legyen akármennyire is jó játékos, ezt a gyenge csapatot nem tudja „egyedül” a rájátszásig repíteni.

2/34: Will Hernandez

Sokak kedvence a ’18-as draft előtt első körbe várt játékos, aki egyértelmű stealnek számított a 34. választásnál. Utólag nem ájultam el tőle, hiszen ugyanott tart, ahol újoncként. Már az előző szezon után írtam, hogy ebben az esetben mindenképp hiányérzetem lesz. A 41. helyen áll a PFF rangsorában, 59,3-as összesített értékeléssel. Meglepő módon a passzok segítésében jobb (73,8), a futójáték támogatásában borzasztó (45,9). Azért is érdekes ez, mert az egyetemen a run blocking volt az erőssége, így az edzői stábot is hibásnak érzem. A mai NFL-ben elfér kezdőként, de nem egy prémium pozícióról beszélünk, így én többet várnék egy 2. kör eleji guardtól. Magasabb értékeléssel zárt tavaly és azt hiszem így másfél év után indokolható a csúszása.

3/66: Lorenzo Carter

A recept itt is hasonló azzal a kitétellel, hogy újoncként „csak” a rotációban kapott szerepet Carter, így joggal várhattuk tőle, hogy szintet tud lépni idén. Ez nem következett be, a tavalyihoz hasonló számokat hoz, több snapből. Nem szabad véglegesen leírni, hiszen mutatott már olyan játékokat, amelyeknél jól használta ki az atletikus képességeit, de nem lesz az a játékos, aki konzisztensen meg fogja verni az előtte álló tackle-t, szüksége van az üres területekre.

3/69: B.J. Hill

Itt már aztán szar kerül a palacsintába, hiszen Hernandez és Carter mellett Hill a harmadik olyan játékosunk, aki szintén nem tudott fejlődni. Persze azt azért tisztázni kell nála, hogy a Chicago Bears elleni produkciója nagyon felnyomta az ázsióját tavaly és idén sem rossz. Kevesebb lehetőséghez jutott Dexter Lawrence érkezésével, de a sackek kivételével szerintem nem lehet rá panasz.

4/108: Kyle Lauletta

Inkább Alex Tanney-nek szavaztunk bizalmat, Lauletta pedig inkább az Eagles gyakorlócsapatát választotta.

5/139: R.J. McIntosh

A tavalyi szezonja gyakorlatilag teljes egészében ráment a korábbi pajzsmirigy betegségére, idén pedig a rotációba fért be.

3. körös supplemental draft pick: Sam Beal

Egyelőre a sérülései miatt híres. 1-2. kör körüli tehetségként jelentkezett a 2018-as Supplemental Draftra, de egyelőre nem nagyon tudta bemutatni a tehetségét. Vállsérüléssel érkezett meg a csapatunkhoz, amivel nemigen törődött az edzői stábunk és rögtön az első edzések egyikén IR-re került. Idén is folytatódott a balszerencséje, ismét a sérültlistán kötött ki, a 10. játékhéten tért vissza. Eddig összesen 67 snapet töltött el a védelemben a pályán, ez nagyon kevés. Egyelőre inkább nem írok róla semmit.

2019

1/6: Daniel Jones

Egyértelműen ő lehet a jövő záloga. Nyugodt tud maradni és ha elkapja a fonalat, akkor több nagy dobásra is képes, de egyelőre inkonzisztens, bármikor benne van egy interception. Ezen kívül a sackeknél szinte automatikusan jön egy fumble, sokkal jobban éreznie kell a zsebet. Gyakorlatilag bármi lehet belőle. Bármi.

1/17: Dexter Lawrence

Rendben van a játéka, valóban olyan erővel rendelkezik, amilyet vártak tőle. A pass rusher képességét talán kicsit túlértékelték, de egy-egy alkalommal ő is képes odaérni az irányítóhoz. Ezen a poszton kifejezetten nagy fejlődésre lehetnek képesek az első év után a fiatalok, így 2020-ban robbanhat be igazán.

1/32: DeAndre Baker

A liga egyik legrosszabb cornerbackje. Nem elég gyors és a fizikalitása sincs meg ahhoz, hogy hozza az egyetemen bemutatott stílusát. Néhány héttel ezelőtt volt egy nyilatkozata, amely alapján még mindig nincs teljesen tisztában a playbookkal. Már most nagyon bust szaga van a kiválasztásának, nem lepődnék meg, ha két év múlva egy waive távozna.

3/95: Oshane Ximines

Nehéz mit írni róla. Egyre kevesebb snapet kap a védelemben, ennek pedig megvan az oka. Kezdetben megmutatta, hogy lehet benne potenciál, de az elmúlt hetekben egyre jobban eltűnt a pályán. Majd meglátjuk, de én nem várok tőle sokat.

4/108: Julian Love

A 12. játékhétig mindössze 3 snapet kapott a defense-ben, az elmúlt két mérkőzésen viszont gyakorlatilag ő volt a legjobb játékosunk a defense-ben. Azért ne igyunk előre a medve bőrére, hiszen ennyiből nem lehet komoly következtetéseket levonni, de nem lepődnék meg, ha az edzői stáb totál benézte a képességeit és egy jó játékost jegeltetettek három hónapig.

5/143: Ryan Connelly

Jól kezdett, de ACL szakadást szenvedett. Nagy kár érte, mert szerintem mindenki kíváncsi lett volna rá, hogy mennyire konzisztens. Láttunk már olyat, hogy néhányszor megvillant valamelyik linebackerünk, de nem lett belőle semmi, talán nála nem ez lesz a helyzet.

5/171: Darius Slayton

Ő lehet a főnyeremény. Néha bemutat egy dropot, de kezd első számú elkapóra hajazó teljesítményt nyújtani. Azonnal megtalálta az összhangot Daniel Jones-szal, ez pedig igen fontos lehet a jövőben. Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar berobban, inkább csak egy-egy nagy játékot vártam tőle.

6/180: Corey Ballentine

Nehéz róla negatívan beszélni, hiszen tudjuk min ment keresztül az offseasonban és sosem egyszerű úgy hatodik körös újoncként brillírozni, hogy olyan játékosokat kell őrizned, mint Allen Robinson és Davante Adams. A játéka elmarad az elfogadhatótól, ráadásul a slot CB pozícióját is tanulja még, viszont így is lényegesen nagyobb potenciált látok benne, mint Bakerben.

7/232: George Asafo-Adjei

IR-en van.

7/245: Chris Slayton

A gyakorlócsapatban kötött ki.

Van néhány draftolataln, illetve más csapattól megszerzett emberünk is. LegutóbbKaden Smith volt Jones legveszélyesebb célpontja, akit a 49ers szerzett meg a 6. körben, de végül nem sokáig tartottak rá igényt. Nálunk biztató amit nyújt. Az előszezonban tűnt ki Josiah Tauaefa, aki a sérüléseknek köszönhetően az aktív keretbe került és egyelőre a special teamben kell szerepelnie. Nick Gates a támadófalat erősítheti, ő csere szintet képvisel. Tavaly Grant Haley volt az aktuális kiemelkedő UDFA a rosteren, de egyelőre nem ő jelenti a megoldást a slot CB posztra.

Hogy összegezzem a leírtakat, megpróbálom csoportokba szedni a felsorolt játékosokat, hogy kiben mekkora potenciált látok:

Elit tehetség

  • Saquon Barkley


Pro Bowl potenciál

  • Dexter Lawrence


Kezdő szint

  • Evan Engram
  • Dalvin Tomlinson
  • Daniel Jones
  • Darius Slayton


Rotáció

  • Will Hernandez
  • Lorenzo Carter
  • B.J. Hill


Backup

  • Wayne Gallman
  • R.J. McIntosh
  • DeAndre Baker


Kuka

  • Davis Webb
  • Avery Moss
  • Adam Bisnowaty
  • Kyle Lauletta


Nincs elég snapszám

  • Julian Love
  • Oshane Ximines
  • Ryan Connelly
  • Corey Ballentine
  • George Asafo-Adjei
  • Chris Slayton

Nos, ez a helyzet. Őszinte leszek, én nem vagyok elájulva. Látok azért potenciált, de elhibázott döntéseket is, ráadásul mostanában jó pozícióból draftolhatunk. Egyértelműen Barkley a húzónév, még egy ilyen szezont nem szabad elherdálni, mint a mostani. Szerintem nagyot robbanthat jövőre Lawrence, ő lehet az új Snacks Harrison. Vélhetően még két évig kezdő lesz Will Hernandez, de ez annak is köszönhető, hogy gyenge a konkurencia. Persze az edzői stáb is ludas, hiszen majdnem mindegyik másodéves játékosunkra igaz, hogy gyakorlatilag semmit sem tudtak fejlődni. Ezért is úgy gondolom, hogy a szezon végén távoznia kell Shurmuréknak.

Főleg az offense-ben van upside, hiszen korrektül mutatkozott be Jones, de sürgősen redukálnia kell az eladott labdáinak a számát. A célpontjai is jelen vannak, Evan Engram vélhetően még két évig a csapatunk tagja lesz és nála is azt érzem, hogy egy hatékonyabb offense kellene a képességei kiaknázásához. Eddig mindig közbejött valami, de így is képes az évi 7-800 yardra. Darius Slayton lehet a nagy steal, aki akár veszélyesebb is lehet a Shepard-Tate duónál. Még a Carter-Hill párosról kell írnom, akiktől komoly dolgokat vártak idén a szurkolók, de ez nem következett be. Nemcsak ők a hibásak, mint írtam ennél a szakmai stábnál senkitől sem láttunk javulást és ez gyanakvásra ad okot.

Az elmúlt időszakban az volt az álláspontom, hogy Pat Shurmuréktól mindenképp elköszönnék, de Dave Gettlemannek adnék még egy esélyt. Kezd megingani ezzel kapcsolatban a véleményem. Kiváló pozíciókból draftolhat, de nem érzem úgy, hogy extrém sokat hozott volna ki ezekből a választásokból, 15 másik GM hasonlóan hatékony lett volna. Barkley egyértelmű klasszis és Lawrence is top 10 belső falember lehet, de összességében nem látom azt, hogy a többi játékos olyat tudjon villantani, mint néhány éve Victor Cruz, Hakeem Nicks vagy akár Jason-Pierre Paul. Van esély Jones franchise QB-vá válására, de összességében nem látom ezekben a fiatal játékosokban azt a potenciált, hogy playoff contenderekké változtassanak minket.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr1915341084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása