Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Kinek a szerződését lehet átalakítani?

2024. február 20. - Asbee

Kreatív módszerek állnak rendelkezésre a general managerek számára a fizetési helyzet kialakítását illetően, az egyik ilyen eszköz a meglévő szerződések átalakítása. Persze ez veszélyes fegyver, hiszen az adott szezon pénzügyét javítja, a későbbieket viszont rontja. Könnyebb szívvel nyúlt ehhez Dave Gettleman, mint Joe Schoen, azonban elképzelhető, hogy egy-egy ilyen húzást is bevet majd a tavasz folyamán.

Leegyszerűsítve azt jelenti az átstrukturálás, hogy az előttünk álló szezonban X összeggel csökken a játékos cap hitje (az az összeg, amivel terheli a capet), amely a későbbi években garantált összegként lesz jelen. Mint írtam veszélyes tud lenni, hiszen pont Gettleman volt az, aki ennek köszönhetően igen nagy káoszt okozott, amely 2022-ben is jelen volt, de például az Eagles rendre jól szokott trükközni a pénzekkel. A szerződésekhez a void yeart is hozzá lehet adni, amely azt jelenti, hogy az adott játékos akkor is terhelni fogja a capet valamekkora összeggel, ha nincs már a csapatnál. Így fordulhat elő, hogy hiába járt le Adoree’ Jackson, A’Shawn Robinson és Tyrod Taylor szerződése, hárman együtt kb. 6,5 millió dollárnyi helyet foglalnak idén.

Ha ki kell emelni két játékosunkat, akiknek a kontraktusát relatíve „büntetlenül” át lehetne alakítani, akkor Andrew Thomas és Dexter Lawrence jut az eszünkbe. A szerződésük első éve kivételével közel egyenlően oszlanak el a cap hitek, így a fizetési plafon folyamatos növekedését prognosztizálva könnyedén megállapítható, hogy az évek előrehaladtával egyre kisebb szeletet vennének ki a tortából. Vessünk is egy pillantást a pénzükre.

Andrew Thomas

Dexter Lawrence

Évente 18-20 millió dolláros növekedéssel lehet számolni, 2024-re kb. 242 millió dolláros capet jósolnak. Ez azt jelenti, hogy idén Thomas a cap kb. 9,5 százalékát foglalná, 2027-ben pedig már csak a 7,2-7,6 százalékát, így van némi mozgástere Schoennek. Valószínűleg már aláíráskor úgy számolt a front office, hogy szükség is lesz az átstrukturálásra, hiszen 2027-től gyakorlatilag dead money nélkül rakható ki a játékosunk. Ekkor még mindig csak 28 éves lesz és ugyan sok mindenbe bele tud trollkodni az élet, de remélhetőleg akkor is élvezhetjük AT játékát. Ha úgy dönt a csapatvezetés, hogy 10 millió dollárral csökkenti a falemberünk idei fizetését, akkor a hátralévő öt esztendőt egyaránt 2-2 millióval lehetne terhelni, ez pedig elviselhetőnek tűnik. Így három év múlva egy esetleges cut esetén nem 19,4, hanem mindössze 13,4 millió dollárt lehetne spórolni, ez pedig bőven vállalható kockázat.

Sexy Dexy esetén számoljunk 9 millióval, hiszen így kereken el tudjuk osztani az összeget a hátralévő három évre. Ebben a lépésben sem éreznék óriási rizikót, hiszen ezzel az átalakítással együtt összesen 5 millió dollárral csökkenne a hely a plafon alatt, ráadásul egy nem várt visszaesés esetén ugyanúgy idő előtt búcsút inthetünk a liga legjobb nose tackle-jének. Látható tehát, hogy ugyan a jövőbe görgetne át pénzmennyiséget a general managerünk, de ez a mennyiség abszolút menedzselhető, ráadásul óriási előnyökkel járhat az idei offseasonban, hiszen ennyiből Xavier McKinney és egy drága igazolás ’24-es cap hitjét is ki lehetne gazdálkodni (és itt ne a szerződésük átlagösszegére gondoljunk).

Persze a csapat két legjobb játékosán kívül is vannak még jelöltek, de hasonló manőverbe már nem mennék bele. Daniel Jones pénzéhez nem nyúlnék, megvárnám ezt a szezont és könnyes búcsút vennék tőle. 7,2 millió dollárt fog keresni Graham Gano 2024-ben, ez pedig borzasztó sok egy sérülés után lábadozó 37 éves kickernek. Az átalakítás azonban azt jelentené, hogy a ’25-ös szezonra is mindenképp nálunk maradna, ezt a rizikót pedig ebben a korban még a rúgóknál sem szabad bevállalni. Darren Wallernél a „megy vagy marad” kérdést tehetjük fel, hiszen nála már megtettük ezt a lépést az érkezése után. Esetleg Darius Slaytonnal lehetne még hosszabbítani, ami azt eredményezné, hogy le lehetne csökkenteni az idei 8 millió dolláros fizetését.

Nem ismerjük még az idei fizetési plafont, de a bejegyzés korábbi részében tettem már rá említést, hogy 242-243 millió dollár környékére várhatjuk. Ez azt jelenti, hogy jelen pillanatban kb. 20-22 millió dollárnyi kerete van Joe Schoennek a csapat megerősítésére. Az előbb említett módon ez egy ujjgyakorlattal 18-20 millióval növelhető és akkor még nem beszéltünk Mark Glowinski biztosra vehető, valamint Darren Waller elképzelhető távozásáról sem. Nem vagyok feltétlen híve a piac lerablásának és a rekordszerződések megkötésének, de a várható 40-50 millió közötti összegből már több hasznos játékost lehet igazolni és marad pénz az esetleges hosszabbításokra, valamint a draft class leigazolására is.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr2218330117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása