Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Offense: erősödtünk vagy gyengültünk?

2024. május 23. - Asbee

Nincs túl sok izgalmas téma jelenleg az NFL-ben, hiszen a csapatok tavaszi felkészülése zajlik és ilyenkor az a jó hír, ha nincs hír. Itt az idő tehát áttekinteni, hogy gyengült vagy erősödött-e a csapatunk a tavalyi évhez képest. Ebben a bejegyzésben a támadókat mutatom be, a második részben pedig jönnek a védők.

Irányítók

  • 2023: Daniel Jones, Tyrod Taylor, Tommy DeVito
  • 2024: Daniel Jones, Drew Lock, Tommy DeVito, Nathan Rourke

Reális esély volt egy QB kiválasztására a drafton, hiszen a hírek szerint erőteljesen próbálkozott Joe Schoen az 1/3-ra való fellépésre és Drake Maye megszerzésére, viszont a Patriots is pont ő szemelte ki, így nem volt esély a cserére. Hiába mondta el a GM-ünk többször is, hogy Daniel Jones az embere, ez leginkább csak politikai és pedagógiai nyilatkozatnak tekinthető. Ugyan a tavalyi szezonja után minden kritikát megérdemel Jones, de 2022-ben azért megmutatta hogyha működik körülötte az offense, akkor jól tud játszani és az eddigi pályafutása alatt finoman szólva sem kapott hatékony kiszolgáló személyzetet. A szememben elfogadható indok, hogy nem látta a franchise quarterback potenciált a Michael Penix, J.J. McCarthy, Bo Nix hármasban az edzői stáb, Jones szerződéséből pedig ki lehet lépni a szezon után. Jobb játékosnak tartom Tyrod Taylort, mint Drew Lockot, de nem az ő személyünk a meghatározó egy csapat sikerességét illetően. Veszélyben lehet Tommy DeVito helye, hiszen Nathan Rourke is hamar közönségkedvenccé tud válni.

Sokkal többet vártunk egy éve Jones-tól, mint most, a cseréje pedig kicsivel gyengébb lett. A Malik Nabers-ben rejlő potenciál miatt elfogadható döntésnek tartom, hogy nem választottuk ki valamelyik QB-t az első körben, de összességében gyengült ez a pozíció tavalyhoz képest. Ez az álláspont hamar változhat az ősz folyamán abban az esetben, ha nem veszett el teljesen Jones önbizalma és megtérülnek a támadófalba befektetett dollármilliók.

Futók

  • 2023: Saquon Barkley, Matt Breida, Eric Gray, Gary Brightwell
  • 2024: Devin Singletary, Eric Gray, Gary Brightwell, Tyrone Tracy, Jashaun Corbin, Dante Miller

2018 óta a sérülése kivételével Saquon Barkley határozta meg a futójátékunkat, de évek óta a levegőben volt, hogy közel a búcsú. Hiába van továbbra is a liga legjobb running backjei között, ennek a csapatnak most nem arra van szüksége, hogy több mint 10 millió dollárt adjon évente egy RB-nek. Ideális megoldásnak tűnik Devin Singletary, akit már ismer Brian Daboll és ugyan valószínűleg nem kap annyi snapet mint Barkley, de ő lesz a kezdőnk. Csalódást keltően alakult Eric Gray újonc szezonja, így óriási kérdőjel az ő személye. Az újonc Tyrone Tracy legfeljebb rotációs játékos lehet, Gary Brightwellben pedig már egyáltalán nem bízom. Jashaun Corbin eddig csak preseason hero tudott lenni, de eddig két alkalommal is a keretszűkítés áldozata lett.

Egyértelműen gyengébbek lettünk a futóknál, hiszen Singletary valamivel halványabb, mint Barkley. A feladatra persze így is jó lehet, viszont nem tudom mennyire bízhatunk Gray-ben és korábbi elkapóként egyelőre nincs túl nagy tapasztalata Tracy-nek sem. Az elképzelés viszont így sem rossz, hiszen elindultunk a running back committe felé és nem igazoltunk 30 körüli leharcolt játékosokat sem.

Elkapók

  • 2023: Darius Slayton, Wan'Dale Robinson, Jalin Hyatt, Isaiah Hodgins, Sterling Shepard, Parris Campbell, Gunner Olszewski
  • 2024: Malik Nabers, Darius Slayton, Wan'Dale Robinson, Jalin Hyatt, Isaiah Hodgins, Gunner Olszewski, Isaiah McKenzie, Allen Robinson, Miles Boykin, Ayir Asante, Bryce Ford-Wheaton, Chase Cota, Dennis Houston, John Jiles

Nem váltak be az elmúlt évek erősítései, hiszen óriási baklövésnek bizonyult Kenny Golladay és Kadarius Toney megszerzése. Nincs különösebb probléma Darius Slaytonnal, de ha évről évre ő a legsikeresebb elkapód, akkor óriási bajban vagy. Ha egészséges marad Wan'Dale Robinson, akkor ő el tud karistolni a slotban, Jalin Hyatt pedig szinte kizárólag vertikális célpontként alkalmazható. Malik Nabers-ben van minden reményünk, aki óriási ígéretként érkezett meg a ligába és nemcsak az LSU-s párhuzam miatt lehet OBJ utódja. Isaiah Hodgins szerepköre red zone célpontra redukálódott az elmúlt évben, az esetleges sérülésekre felkészülve pedig érkezett Isaiah McKenzie, Allen Robinson és Miles Boykin. Remélem az ACL szakadása után látunk valamit Bryce Ford-Wheatonból, az idei UDFA class-ból pedig  John Jiles-ra lesz érdemes figyelni.

Szignifikáns előrelépés kell az elkapóktól, hiszen Nabers már rookie-ként is megcélozhatja az 1000 yardot, a jelenlétéből pedig Slayton is profitálhat. A slotban rendben van Wan'Dale Robinson, ha pedig megsérül, akkor Hyatt vagy McKenzie helyettesítheti. Schoen érkezése óta egy 1., egy 2. és egy 3. körös draft picket is elkapókra lőtt el, Slaytonnal pedig szerződést hosszabbított, így itt az ideje, hogy végre egy klasszis WR teljesítményt lássunk.

Tight endek

  • 2023: Darren Waller, Daniel Bellinger, Lawrence Cager, Tyree Jackson
  • 2024: Darren Waller, Daniel Bellinger, Theo Johnson, Chris Manhertz, Jack Stoll, Lawrence Cager

Óriási reményekkel érkezett meg Darren Waller, aki az edzőtáborban és az előszezonban is dominált, a csalódást keltő szezonja után azonban még mindig a visszavonulás gondolatával kacérkodik. A tavalyi szezonja kísértetiesen hasonlít Kenny Golladay első Giants-es évéhez, ez pedig a körülményekkel együtt nem sok jót ígér. Sajnos Daniel Bellingerrel sem feltétlenül számolhatunk első számú tight endként, hiszen az elkapójátékban limitált, tavaly pedig a futásblokkolással is meggyűlt a baja. Fura volt ezt látni, hiszen kifejezetten biztatóan mutatkozott be egy évvel korábban. Ennek a kiküszöbölésére érkezett Chris Manhertz és Jack Stoll. Az újonc Theo Johnson előtt szerintem komoly munka áll, hiszen harmatos futballtudással, de kiemelkedő atletikussággal érkezett meg a profik közé és kezdetben ő kizárólagosan red zone célpont lehet.

Nehéz megítélni, hogy milyen irányba mozdultunk el, hiszen még mindig csak tippelhetünk azzal kapcsolatban, hogy velünk tart-e Waller 2024-ben. Ettől függetlenül azt mondom, hogy ne legyenek vérmes reményeink vele kapcsolatban és akkor nem fogunk csalódni. Sok fog múlni Bellingeren, hiszen ha megismétli a 2022-es játékát, akkor ez az offense vele is sikeres tud lenni. Manhertz a blokkolásaival segíthet be, Johnson pedig a jövő embere lehet.

Támadófal

  • 2023: Andrew Thomas, Justin Pugh, John Michael Schmitz, Ben Bredeson, Evan Neal, Mark Glowinski, Marcus McKethan, Matt Peart, Josh Ezeudu, Tyre Phillips
  • 2024: Andrew Thomas, Jermaine Eluemunor, John Michael Schmitz, Jon Runyan, Evan Neal, Aaron Stinnie, Josh Ezeudu, Austin Schlottmann, Matt Nelson, Marcus McKethan, Jimmy Morrissey, Yodny Cajuste Jake Kubas, Jalen Mayfield, Joshua Miles, Marcellus Johnson

Minden tekintetben csalódást keltően szerepelt tavaly a támadófal, hiszen a játékosaink teljesítményével és a sérülésekkel is komoly probléma akadt. A szezon után meg is köszönték az OL edző Bobby Johnson munkáját, így már önmagában ez a lépés javulásnak számít. A szabadügynökpiacról érkezett Jon Runyan és Jermaine Eluemunor, akik a guardok között jelenthetnek erősítést. Utóbbi jobb oldali tackle-ként játszott az elmúlt időszakban, de egyelőre tovább él a bizalom Evan Neal iránt, amit én nem tartok jó ötletnek, szerintem a profik között nem lehet a fal szélén komoly jövője. A rotációba érkezett Aaron Stinnie, Austin Schlottmann és Matt Nelson, így a sérüléseket is felkészültebben várjuk.

A draftról nem érkezett új játékos, viszont két új kezdővel és több cserével is gazdagodott az O line. Neal szerintem továbbra is gyenge pontnak fog számítani, ráadásul JMS bemutatkozása sem alakult ideálisan, viszont nála jogosan várhatjuk a javulást. Nem a legnagyobb nevek érkeztek, azonban ha szerencsésebbek leszünk a sérülésekkel és jó munkát végez Carmen Bricillo, akkor felkapaszkodhat a liga közepére a falunk. Nem nehéz felülmúlni a tavalyi produkciót, azonban szignifikáns javulásra van szükség.

Összegzés

Az NFL aljára került 2023-ra az offense és ahogy sok más csapatnál, úgy nálunk is ez volt a prioritás. A szabadügynökpiacon számos új játékossal erősödött az offensive line, az elkapósort pedig Malik Nabers-szel sikerült megerősíteni. A futóknál gyengültünk, hiszen Saquon Barkley-t Devin Singletary-re cseréltük, de ha valahol, akkor itt belefér a visszalépés. Egyelőre még nem váltottuk le Daniel Jones-t, de szerintem rá már csak átmeneti megoldásként lehet tekinteni és az edzők sem számítanak tőle többre. Ha beválnak a falba érkező igazolások és valóban olyan játékos Nabers, akinek gondoljuk, akkor visszatérhetnek a két évvel ezelőtti sikerek, ellenkező esetben azonban ismét fájdalmas év vár a támadóinkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr218410959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása