Magyar New York Giants Szurkolói Blog

Giants vs 49ers playoff történelem

2012. január 17. - Asbee

 

 

 

 

 

 

 

Következő playoff ellenfelünk a San Francisco 49ers lesz, akikkel már az alapszakaszban is összecsapott csapatunk. Most azonban tekintsünk kicsit távolabbra és nézzük milyen eredményeket ért el egymás ellen a két franchise a rájátszások során (1970 óta).
 

1981

1981-ben az Eagles 27-21 arányú legyőzése után következett a Frisco. Ellenük már nem volt ilyen nagy szerencsénk és 38-24-es vereséget szenvedtünk. Ezt követően a Super Bowl győzelemig meg sem állt a Niners. Ekkor mutatta be Dwight Clark a „The Catch I”-t.

1984

1984-ben ismét a divisional roundban találkozott a két alakulat, a Los Angeles Rams legyőzése után várt a Giants-re a 49ers. A San Francisco számított a mérkőzés nagy esélyesének a 15-1-es alapszakasz után. Montanával sajnos ekkor sem bírtunk el, 21-10-re nyertek, majd a Super Bowl győzelemig meg sem álltak. A nagydöntőben a rekordot döntő Dan Marino vezette Miami Dolphins-ot lépték le.

1985


Egy évvel később végre mi jöttünk ki jól a párharcból és a Meadowlands-ben sikerült legyőzni a kaliforniai csapatot. 17-3 arányú győzelem lett az előző évi bajnok ellen! 1962 után ez volt az első hazai playoff meccs, így kijárt a közönségnek a jó teljesítmény. Hiába ért el a Niners 362 yardot támadásai során, csak egy mezőnygólt sikerült elérniük. New yorki oldalról többen is brillíroztak, Joe Morris 141 yardot futott, Terry Kinard interceptionje pedig egy 18 yardos Mark Bavaro touchdown elkapást készített elő.


 

1986
 

1986-ban jöhetett sorozatban a harmadik egymás elleni playoff meccs. 14-2-es alapszakasz után minden New yorki szurkoló nagy reményekkel várta a rájátszást. Nem is kellett csalódniuk. Phil Simms 19 passzkísérletéből ugyan csak 9 talált célba, azonban ezek közül 4 TD lett! Joe Morris pedig tavalyi teljesítményét is felülmúlva 159 yardot, valamint 2 touchdownt ért el. Érdekes jelenet játszódott le a San Francisco első drive-ja végén, hiszen Jerry Rice elkapta Joe Montana 50 yardos passzát az end zone-ban, azonban testi kontaktus nélkül elejtette a labdát, a végeredmény pedig touchback lett. Simms 4 és Morris 2 TD-je mellett Lawrence Taylor is hozott 6 pontot 34 yardos interception visszahordása után. A play során Joe Montana a Giants nose tackle Jim Burt ütközése során agyrázkódást szenvedett, így a pályát elhagyni kényszerült.

A mérkőzés után a nagy kérdés az volt, hogy vajon a Rice fumble megváltoztatta-e az összecsapás kimenetelét. Erre Bill Walsh, a 49ers head coach adta meg a választ: "Yeah, [that play] did. If it weren't for the fumble, the final score would have been 49 to 10." Azt hiszem fordítást nem igényel… Az NFC döntőben a Washington Redskins is beleszaladt a késbe egy 17-0-s Giants győzelem kíséretében. A Super Bowlon pedig Phil Simms precíz teljesítménye (88 %-os pontossága máig rekord a döntők történetében) 39-20-as győzelmet jelentett!

1990

Az 1990-es mérkőzés védelmi csatát hozott a szurkolóknak. A New yorki futójáték ismét remekelt, a futók 152 yardot hoztak a San Francisco 49 yardjával szemben, ennek ellenére a félidőben 6-6 állt az eredményjelzőn. A negyedik negyedben a Giants QB Jeff Hostetler (aki Simms sérülése miatt jutott szerephez) nagy ütést kapott a térdére Jim Burt által, azonban az irányító képes volt saját lábán elhagyni a pályát. Érdekesség, hogy négy évvel korábban Burt Montanát zúzta le, akkor még kék színben.

A következő drive-ban harmadik kísérletre passzjátékot hívott a 49ers. Montana nem talált szabad elkapót, így kénytelen volt kimozdulni a zsebből. Lawrence Taylor rögtön rá is rontott, viszont nem tudta sackelni a kiváló irányítót. Leonard Marshall azonban hátulról nagy erővel megütötte Montanát, aki a földön maradt. Az eredmény agyrázkódás és egy törött ujj lett.

Hostetler visszatért, viszont nem ért el first downt, egy fake punt után azonban Gary Reasons 30 yardot hozott. Az ellenfél 21 yardos vonaláig vezette a csapatot irányítónk, ott azonban nem tudott előrébb jutni, így 5:47-tel a vége előtt Matt Bahr újabb mezőnygóljával 13-12-re zárkózott fel a Giants. A labdát a hazai csapat birtokolta, 2:36 volt hátra mikor Roger Craig fumble-je után megkaptuk az esélyt a győzelemre. A lehetőséggel a játékosok éltek is, Bahr értékesítette a 42 yardos field goalt, közben pedig az óra is lepörgött, így Lawrence Taylorék utazhattak Tampába a Super Bowlra! Floridában ismét egy rúgón, ezúttal Scott Norwoodon múlt a győzelem sorsa. A Buffalo Bills kickere azonban nem bírta el a rá nehezedő nyomást és 47 yardról hibázott, aminek következtében ismét New York ült fel az NFL trónjára!

1993

Három évvel később a 49ers komolyan visszavágott az előző évek Giants győzelmeiért. A running back, Ricky Watters 118 yardot futott, elkapott öt passzt 46 yard kíséretében és playoff rekordot jelentő öt touchdownt szerzett. Ez a mérkőzés nemcsak az idény utolsó mérkőzését jelentette, hanem Lawrence Taylor és Phil Simms visszavonulását is, hiszen a két klasszis visszavonult. A San Francisco útja pedig a Dallas Cowboy elleni NFC döntőn ért véget.

2002


 

Ezt követően, csak 2002-ben csapott össze a két franchise rájátszásban. Míg egyik oldal legszívesebben elfelejtené ezt az estét, addig a másik örömmel emlékezik rá. Az első negyedben Julian Peterson lopta el Kerry Collins átadását. A következő play-ben Terrell Owens két szerelést is meghiúsítva 76 yardos touchdownt szerzett. A kékek erre egy 11 play-ből álló 65 yardos drive keretében válaszoltak, aminek a végén Amani Toomer kapta el Collins 12 yardos átadását. A második negyedben ismét átgyalogolt a New yorki alakulat ellenfelén egy 29 yardos Tiki Barber TD futással. A remek futást újabb Giants touchdown követte. A 49ers azonban nem adta magát, egy 69 yardos drive-val válaszolt. Az egyik legfontosabb play a 25 yardot jelentő reverse-pass volt, amit Owens adott Tai Streets-nek. A turnovereknek köszönhetően a Giants 28-14-es vezetéssel mehetett az öltözőbe. A második félidőben Barber 6 yardos TD futásának köszönhetően újabb pontok kerültek a kékek neve mögé. Itt azonban közel sem volt vége, hiszen 21 yardos mezőnygóljával Matt Bryant tovább növelte az előnyt. Könnyen touchdown lehetett volna ekkor is, azonban Jeremy Shockey dropja 3 pontot jelentett a 7 helyett. TD esetén nem lett volna már visszaút, így azonban…

A San Francisco könnyedén vezette végig sikeres támadását, amit egy újabb TO touchdown zárt és a 2 pontos kísérlet is jó lett. 38-22. Ezután Giants punt következett, azonban a rövid rúgás és a 15 yardos büntetés miatt az ellenfél 27 yardos vonaláról jöhetett a Niners. Két play elég volt az újabb TD-hez, amit ismét egy sikeres két pontos akció követett. 38-30. Ezek után „természetesen” újabb Giants punt jött. A Frisco erejéből „csak” egy 25 yardos mezőnygólra futotta, azonban egy 4th & 1 szituációt is sikerrel vettek, így eredményesnek tekinthető a drive. Az előny ellenben továbbra is a vendégeknél volt. Sikerült is a Giants-nek végre egy eredményesnek mondható drive-t vezetni, Bryant azonban a rossz snap következtében elhibázta a mezőnygólt. New yorki szemszögből nézve a védelemre hárult a feladat, hogy megmentse a mérkőzést. Garcia ha kellett futott, ha kellett passzolt, végül pedig a drive megkoronázásaként egy 13 yardos touchdown passzt adott Streets-nek. A kétpontos kísérlet ezúttal nem járt sikerrel. 38-39.

Egy perc volt hátra a történelmi mérkőzésből és a Giants lehetőséget kapott a győzelemre, ugyanis Chandler rövid kickoffját Delvin Joyce egészen 47 yardig hordta vissza. 6 másodperccel a vége előtt jöhettek is a special teamek a pályára, ugyanis a Giants 41 yardos mezőnygólra készült. A snap ismét rossz volt… Itt kell megemlíteni, hogy a long snappert, Trey Junkint kevesebb, mint egy héttel a mérkőzés előtt igazolta le a csapat. A play eredménye egy feeble passz lett. A labda repült is Rich Seubert felé, akit lerántottak, így a helyes ítélet defensive pass interference lett volna. A bírók azonban azt az ítéletet hozták, hogy Seubert nem lett bejelentve elkapónak a play előtt, így a mérkőzés 39-38-as végeredménnyel ért véget. Az ítélet téves volt, Seubert elkaphatta volna a labdát, így a helyes ítélet a down megismétlése lett volna. Ezt az NFL is elismerte másnap…

Kizárólag a playoff meccseket tekintve tehát 4-3-ra vezet a San Francisco. Az 1990-es meccs kivételével mindig a hazai csapat nyert, így ez alapján a Niners-nek áll a zászló. Azonban azt az egy idegenbeli győzelmet a Giants gyűjtötte be. Akkor nagy defense csatát láthattak a szurkolók, a védelmek pedig most is kiválóan teljesítenek…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://giantsfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr993572326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása